Áno, možno hlúpa otázka, pravdepodobne ma vysmejete. Ale je možnosť si nejak zavolať pomoc? Aspoň pohnutím prsta na telefóne ktorý by bol pri človeku a vytočenie tiesňovej linky? Či nie je žiadna šanca?
Len čisto teoreticka otázka....
Ďakujem
Otcov kamarat pri porazke (alebo po?) dokazal stlacit gombik na mobile na prevzatie hovoru od dcery. Rozpravat nevedel, iba zo seba vydaval zvuky, tak sa dcera ponahlala za nim.
Porážka neviem, ale poznám prípad kde chlap rozoznal príznaky infarktu počas toho ako bol v aute. Zamieril rovno do nemocnice ktorá bola našťastie v meste ešte stihol dobehnúť na urgent a tam skolaboval. Zachránili ho.
Teoreticky sa dá.... Pri porážke väčšinou je postihnutá, ochrnuta jedna strana tela, ta druha funguje, takže vytočiť číslo sa dá, ale keď pri tom náhlom ochrnutie človek spadne na zem a mobil nemá po ruke, tak už je to ťažšie. Pri postihnutí reči bud človek rozpráva hatlaninu, ale sám si to neuvedomuje - len ho hnevá, že ostatní mu nerozumejú, ale nechápe prečo.... Tak vtedy ak je ten človek sám doma, ani nezistí San, že ma problém.... Ak to postihne motorické centrum reči, tak zase nebude vedieť rozprávať, alebo o dosť ťažšie (cize závisí od rozsahu postihnutia).
Celkovo je veľa pacientov, ktorý prídu do nemocnice po vlastných nohách s podozrením na porážku a vedia porozprávať svoj problém, čiže nedá sa zovšeobecniť, či vie/nevie zavolať pomoc.
Kamarát bol doma sám, vysiel na dvor a spadol, ostal ležať tvárou k zemi.. Telef mal vo vrecku.. Neurobil nc, našli ho takto susedia.
No to neviem skôr je odkázaný na pomoc iného. A pri cievnej mozgovej príhode ide o čas. Každá sekunda je dôležitá.
Podľa toho aká ťažká bola porážka a aké miesto v mozgu bolo poškodené...ak praskne cieva a zaleje ti mozog - neurobíš už nič....naopak pri ľahšej porážke ani nezbadáš že si nejakú prekonal....štandard.príznaky sú - ovisnutý kútik úsť, problémy s rečou(nie je rozumieť čo hovoríš), slabosť alebo ochrnutie jednej časti tela...pri ťažšej nemusíš vnímať, môžeš ostať v bezvedomí.....
@leazeziliny áno dá sa . Lebo závisí od rozsahu ..môj otec mi zavolal ,že sa cíti divne . Keďže nezvykol takto volavat ,nemali sme blízky vzťah . Začal do telefónu rozprávať trochu z cesty a horšie dom mu rozumela ( stále som nechápala o čo ide ). Potom som sa ho pýtala konkrétne otázky ohľade zdravia .
Nevedel si zaviazať šnúrky aj keď sa snažil ,a že vidí dvojmo akoby zrkadlovo .
Bola som pred pôrodom tesne a bol covid . Nasadla som do auta a Sla s ním do nemocnice .
Rozprával potom už normálne ,len sa mi zdal divný ,a ruka ho neposluchala vôbec . Na prvý pohľad by som povedala ,že mu nič nebolo ...
Nakoniec si ho tam nechali s diagnózou cievna mozgová príhoda .našťastie bol stabilizovaný , nebola rozsiahla . Mal potom naplánovanú operáciu ,ale musel sa tlakovo stabilizovať a mal aj iné problémy . Takže s liekmi a bez výrazných následkov bol po 2 týždňoch pustený domov a cajdl má operáciu ( akýsi stent mu robili ) .
Avšak keďže som ho chodila kontrolovať stále ,jedného dňa tlak 200/110 . A opäť ,nezmyselná reč ...ale žiaden pokles kútika . Výrazne odmietal aby som zavolala rzp .volala som pohotovosť ,čakali nás už . A rovno tam aj ostal s ďalšou menšou príhodou , a v nemocnici v ten večer dostal ešte jednu .
Od operácie je zatiaľ kľud .mal šťastie ,že nemal rozsiahle príhody
@bolarazjedna presne aj môj otec ... Keby sa pár týždňov predtým nepripravujeme ma prijímačky na zdravotku ,a nemala všetky medicínske podcasty ndpocuvane ,tak by som neverila ,že otec ma porážku ,skôr ,že je opitý . Teda tak to vyzeralo .
Sused žije sám a zavolal susede-známej, že sa cíti zle. Potom už odpadol, susedia museli aj preskočiť bránku a nájsť kľúčik a otvoriť bránu pre záchranárov, našťastie vchodové dvere mal odomknuté. Teda ak je ľahšia porážka tak áno, ale musíš volať skôr ako skončíš v bezvedomí.
@leazeziliny závisí od rozsahu, od intenzity a samozrejme, či je človek v dosahu telefónu. Nedá sa to paušalizovať. Poznám osobu, ktorá si dokázala zavolať pomoc. Napísala o tom aj knižku, tuším príhoda mozgovej príhody. A potom poznám osobu, ktorá si pomoc zavolať nedokázala 😔. Našli ju až ráno mŕtvu.
Môj otec dostal porážku v noci.. spával vtedy v izbe s mojím bratom (rodičia mali asi nejaký problém neviem prečo to tak bolo) .. spadol z postele a volal na brata že či mu pomôže vstať.. brat sa zobudil a zavolal mamu, tá zistila že niečo nie je vôbec ok a volala zachranku.. (to sú prerozpravane udalosti, ja som spala v druhej izbe a mala som len 8rokov) ráno keď som vstala otec už bol v nemocnici.. mal postihnutú ľavú stranu, rozprávať vedel ale nevedel sa hýbať.. mlady 43r chlap a následky mal až do konca života.. celej rodine to od základov zmenilo životy...
Tak či tak - porážky sú rôzne, je možné že si aj samotný človek dokáže uvedomiť že niečo nie je ok a zavolá si pomoc, tŕpnutie polovice tela, prudká bolesť hlavy, neschopnosť sa usmiať do zrkadla, nevedieť chytiť si nos prstom z vystretej ruky, jednu aj druhu, keď vyplazis jazyk tak ide do strany aj keď sa snažis plazit rovno... Nestresuj, lebo to je zbytočne a je to rizikové..
Moji obaja rodičia mali mozgové porážky ako mladí ľudia, mama to neprezila.. treba zdravo žiť a jesť a veľa sa hýbat..
Môj dedo keď mal 90, mal porážku. Spadol na chodbe, keď išiel k telefónu, mali ešte kvôli nemu pevnú linku. Sám si zavolal záchranku a to ho zachránilo, inak by bolo po ňom, lebo bol sám doma.
A zase starký môj žil sám, otec pri ňom bol doobeda, všetko ok, fungoval normálne. Naobed išiel domov. O 15tej prišla otcova sestra k nemu na návštevu a našla ho už odpadnutého. Ostal komplet ochrnutý, reč postihnutá tiež, 5 rokov ležal a potom dostal druhú, čo už bola smrteľná. A zase z maminej strany, starká a starký žili spolu, starký išiel robiť na záhradu, starká ostala doma variť obed, nechodil na obed, tak išla po hodine za ním a on už v bezvedomí. Tiež ostal ochrnutý a žil ešte mesiac. potom na daľšiu príhodu zomrel. Teda tu podľa mňa by som využila rôzne technické veci pri starších rodičoch, napríklad hodinky čo im stlačením tlačítka zavolajú záchranku. Lebo fakt človek nevie, môže si povedať, že však rodičia žijú spolu, spávajú spolu v izbe, na nákupy chodia spolu, že jeden druhému pomoc zavolajú. A môže ísť mama akurát na hodinu do kostola a otec dostane príhodu a nepríde pomoc včas a skončí bud ležiaci alebo s fatálnymi následkami. Vieme všetci, že pri cievnej príhode a aké bude mať následky je dôležitá každá minúta.
je to individualne, zavisi od postihnutia mozgu. niekto dokaze ako tak fungvat, iny je hned v bezvedomi.
@leazeziliny záleží ako je silná a a či má upchatu cievu či praskla.Mojho svokra bolela hlava bol na nočnej ešte dopracoval a potom ho začala bolieť ruka, môj otec mal pocit, že si zle citu nohu obaja sú chvála Bohu v poriadku obaja mali ucpatu cievu
Ano je, dokonca sa odviezt do nemocnice, nie vzdy je to masivna porazka a clovek to hned ani nerozpozna. Zial aj to moze koncit velmi zle 😢
Vsetko zavisi od toho, ktora cast mozgu bola zasiahnuta a aj v akom rozsahu. Poznam pani, ktora isla k doktorovi po svojich, ze blbo vidi a az ked sestricka videla, ze je ovisa jeden kutik a uteka jej jedno oko volali jej rychlu, lebo mala porazku
@viestta ano, to sa stava, ale ak clovek dokaze takto chodit a fungovat, je to dobre znamenie. urcite vacsia sanca dostat sa z toho.
ja som zazila pani, ktora prisla k dr, ze varila a ostalo je trosku tak divne, asi tak sa jej torsku tazsie dychalo. drjej urobil EKG a nakazal zavolat ryhclu - mala infarkt.
@leazeziliny nedávno sa stalo, odpadol, prebral sa, dotiahol sa k oknu a kričal o pomoc
Pripomenuli ste mi jeden TED Talk kde vedkyňa opisuje ako prežívala svoju mŕtvicu.
(slovenské titulky)
"Nerozumela som číslam, nerozumela som telefónu, ale bol to jediný plán, aký som mala. Tak položím čiselník telefónu rovno pred seba. Vezmem vizitku, položím ju hneď vedľa a porovnávam tvar čmáranininy na vizitke s tvarom čmáraniny na číselníku."
@leazeziliny moj brat mal mozgovu prihodu a soferoval kamión...bolo mu zle ale ani ho nenapadlo ze ma mozgovu prihodu.,az ked prišiel domov tak zavolali zachranku lebo mal ovisnuty kutik a zle artikuloval
Dobrý večer chcela by som sa spýtať ked máte mozgovu poražku môžte strácať pamäť aj nevnímať
@leazeziliny v tom by mohli pomôcť hodinky..ak už len cítiš, že sa niečo deje podrzis tlačítko a zavolajú na tiesňovú linku a osobám, ktoré si tam sama zvolis..hodinky poslu sms, že si v nebezpečenstve aj s GPS kde práve sa nachádzaš..
Ak by sa stalo, že nečakane odpadnes, zaznamenajú pád taktiez poslu spravu SOS
@leazeziliny videla som na vlastne oci nemenovanú osobu ktorá dostala porážku … vyzerala ako keby spí.. ležala na gauči .. všetci sme si mysleli že spí.. takže z tejto skúsenosti si myslím že asi nie