Je možné opätovné nakazenie Covidom?

brna1989
30. dec 2020

Ahojte, chcem sa spýtať.hovori sa ,že ak ste prekonali covid, mali by ste byť "chránení" cca tých 90dni.a ani vás nezaočkuju, keďže by ste mali mať protilátky.
Ale ja poznám 2pripady, ktoré dostali znova covid niekoľko týždňov po sebe.tak ako to je?
Pýtam sa,lebo keď sme volali ,že sa nám ukončila karanténa (ktorú sme poctivo dodržali), či treba ísť pre istotu na pcr testy, povedali nám ,že netreba.vraj sme není infekčni pre druhých a ani to nedostaneme najbližšie mesiace..tak ako to teda je?
Zvažujeme,že navštívime svokrovcov , ktorí boli tiež obidvaja pozitivni.a teda podľa tvrdení, by sme sa už nemali ako navzájom nakaziť.ale keďže poznám prípady, ktoré to dostali , tak moc tomu neverím
Ste tu niekto taki, čo ste prekonali covid opakovane krátko po sebe?

zuzanaete
30. dec 2020

Lehota 90 dni je odhadnuta. Nikto vsak nezaruci, ci si telo vytvori dostatok protilatok a nenakazi sa opat skor. Je tam viacej faktorov, kazde telo reaguje inac.

lucia147852
30. dec 2020

To je štatistická lehota. Niekto môže mat aj polroka niekto mesiac. Aj na test nemáš ísť po kontakte len pokial nemáš znovu prejavy ochorenia. Takze, je to vysoko individuálne a mozes sa kľudne nakazit znova aj po kratšom case

mogaa
30. dec 2020

@brna1989 nie každému sa vytvoria protilátky a aj tým čo sa vytvoria , nie je to rovnaké množstvo.....nakaziť sa dá aj opakovane a aj skôr ako o 3mesiace, ale je to skôr zriedkavé.....

vollino5
30. dec 2020

Ako sa píše vyššie, všetko zaleží od okolností a je to individuálne

martinuska
30. dec 2020

U niekoho PCR pozitivita pretrvava mesiace. takze druhykrat to mohla byt aj chripka, urobili PCR a bolo este stale pozitivne. Cize to nemuselo byt ale mohlo.

sterea
30. dec 2020

Myslím, že som niekde čítala, že pozitívny test môžeš mať až 150 dní. Preto po dodržaní karantény už nejdete na opakovaný test, pretože by s veľkou pravdepodobnosťou bol pozitívny. Ale infekčná by si už nemala byť.

mogaa
31. dec 2020

Jedna vec je pretrvávajúca pozitivita a druhá opakované nakazenie......ano pozitívny môže ostať dlho človek po prekonaní Covidu a vtedy u nemusí byť infekčný, ale rovnkao sa mu nemusia vytvoriť protilátky alebo sa mu ich vytvorí málo a o mesiac dva sa môže nakaziť opakovane......asi tretina tých čo Covid prekonali nemá vytvorené žiadne protilátky

janage
31. dec 2020

@mogaa presne poznám prípad kde pri zisťovaní protilátok
po prekonaní Covidu ich malo len 20% z chorých zdravotníkov. A pre mnohých to bolo nemilé prekvapenie.

tamka82
31. dec 2020

Samozrejme že je v septembri som bola pozitívna bez príznakov ,protilátky som nemala žiadne .Pred vianocami zase pozitívna teraz už aj príznaky.Nieje pravda že sa nedá nakaziť skôr ako 90 dní,blbosť .Stačí že nemáš protilátky a nakazit sa môžeš kedykoľvek .

zuzanka.zuzu
31. dec 2020

lekári to nevedia, vedci to nevedia, diskusia na koňovi to určite vyrieši 😎

angelinja
7. jan 2021

@brna1989 mozno to nikdy ani neskoncilo...vedci ni cnevedia alebo nechcu povedat pravdu, preco 90 dni???? na stranke laboratoria kde opisuju protilatky - sak ano zaplattte si je napisane ze IGG-ak niekto vie trosku co to znamena bude uz dozivotne!!!! ako je mozne ze tam to napisali ale pritom ta budu chranit teda len 90 dni???? a 90 dni aby si sa nedal ockovat??? videla som doporuenie doktorky z Motola imunologick ktor pisala ze minmalne rok neodporucuje po prekonani kovidu.Zaujimave je to ze kovid je vraj virus...ktory moze mat vraj dozivotne IGG? okej dobre...ako je mozne ze sa znvoa tym da nakazit?virusom?dobbre mozno nie som taka lekarka ale IGG znamena pamatove latky...ano je mozne ze niekto sa napr. IGG mate pri borelioze -a ano mozte to dostat znova lae borelioza je bakteria. IGG vam ostane pri hepat A...to je virus, dozivotne budete m at IGG ale nemozte s anou znoa nakazit..tak kto tu klame??? respektive zavazda verejnost?
taktiez ludia mozu mat IGG chlamydie plucne...to zanena ze telo si to pamata, ale nemoze sa nakazit znova chlamydiami ked uz raz ich clovek mal , pre telo to neni nic nove! tak ako je ot s tymto teda?nieoc tu nehra...

angelinja
7. jan 2021

@tamka82 clee je to cudne, kazdy kto ma trochu filipa musi videt ze toot nieco nehra. v rodine poviem priklad pred mesiacom dieta velm imale priznaky kovidu ano mal podla PCR, matka, otec a dlasie dieta nic nedostali, o mesiac sa tato rodina zase stretla s pozitivnym-no oni nic zas nedostali!!! pred mesiacom nemali tiez ziadne priznaky vobec to nemali proste , mal to len jeden ich syn...dokelu tat rodina je teda nedobytna?Proste tento virus neni prirodzeny , sprava sa uplne od buka do buka, toto hovorim od aprila co sa zacalo o tomto rozpravat. Dokelu ani len clovek 2x za rok nema chirpku- to neni chripka co si ludia myslia ze mali chripku, vacisnou maju silny virus ...ale kovid sa da dostat 2x?mozno aj 10 x sa dozvieme, kovid mozno nikdy neodisiel z tela a tam je to zakopana ta odpoved

tamka82
7. jan 2021

@angelinja Zdravim .uvediem to na pravú mieru .v septembri testovaná som bola ,pozitívny výsledok..V novembri antigen a pcr negatívny.A teraz v decembri antigen aj pcr pozitívne s príznakmi.takze ako píšete že možno neodišiel tak verte tomu odišiel a vrátil sa .

angelinja
7. jan 2021

@tamka82 v septembri ste mali aj prejavy teda?

brna1989
autor
7. jan 2021

@angelinja už kto,čomu verí a čo si myslí
Veľa pohľadov je na túto situáciu.pani na odberom mieste mi povedala, že napr.ak sa povie, že ten istý človek má opakujúci sa covid po sebe do 90dni.nemusi to byť celkom pravda, lebo druhý krát už môže mať napr.anginu začínajúcu, chrípku obyčajnú alebo iné vírusové ochorenie a tým pádom,keď to vyjde na teste,že ste pozitívny znova.tak vlastne nemusíte mať covid zrovna opakovane.ale iný vírus.ale test to nevie vyhodnotiť.
Tých informácií je už toľko,že ja sama neviem.comu verit

vroni
7. jan 2021

Na druhej strane existujú štúdie, ktoré tvrdia, že imunita je doživotná.... Tak si vyber. Inak, veľmi by ma zaujímalo, koľko z tých nevytvorenych protilátok a opakovaných covidov majú na svedomí chybne výsledky testov (spoľahlivosť pcr testu je 98%. Pri počte testov, vykonaných len na SK to činí 30 tisíc falošných výsledkov).

hastrmistr
7. jan 2021

Ja poznám ľudí čo po 2tyzdnoch znovu chorý, jednoducho vírusy mutuju. Nieje to nič zvláštne ani ojedinele.

milanm_
7. jan 2021

U nas vo firme to bolo nasledovné mali sme krvné laboratórne testy ktoré boli vykonané 30 dni po začiatku príznakov corony. Ja som mal protilátky lgG 88, lgM 9. (vsetci traja sme prekonávali covid naraz), druhý mal lgG 130, lgM 6, treti lgG 8, lgM 1.
Svedčí to o tom, že ten posledný dostal najmenšiu vírusovú nálož, alebo že mal ľahký priebeh, ale telo si moc protilátky nevytvorilo. Po pol roku si sám zaplatím znova tieto testy a som zvedavý o koľko klesnú protilátky.

+ tu zopakujem informáciu na ktorú každý zabúda, to, že Vám či už AG, alebo aj PCR test vykáže pozitívny výsledok neznamená, že máte covid, lebo tieto testy ad.1 nie sú presné ad.2 oni nezisťujú priamo ochorenie sars cov-2, ale iba určitú skupinu corona vírusov. Iba krvný laboratórny test Vám na 100% odpovie či ste to mali, ale to až po prekonaní...

milanm_
7. jan 2021

@hastrmistr to bude asi blbosť, mne PCR test vykazoval pozitivitu 40 dni po prekonaní covidu... a nikto to neriešil, ani doktor, ani NCZI, ani zamestnávateľ. Normálne som pracoval. Povedali mi, že sa mi to drží v slizniciach, ale, že to už je po..

angelinja
7. jan 2021

@milanm_ hm viem ze vsade sa hovori ze virusova naloz ale ked sa nadt ym zamyslime ved ked ten virus prejde cez bunku zacnu sa mmozit nie?...cize nie je teoreticky jedno akoze virusova naloz?ja chapem co chcete povedat..ale v podstate toho korena by to bolo jedno lebo ta imunita bud teda "vysoku" virusovu naloz znici na mijnimimu teoreticky alebo proste aj ked mala virusova naloz ale ta "naloz" sa v tych bunkach mnozi nie?... je to zaujimave...akocely tento virus

tamka82
7. jan 2021

@angelinja len únava a bolesť svalov .ale pozitívna som bola