Ahojte, je možné dostať človeka na protialkoholické liečenie ak on sám nechce ?
Daný človek je v stave že už len pije a pije . Nikde nepracuje , rozpredáva majetok aby si kúpil alkohol. Odpojili ho od energií lebo nič neplatí ma dlhy na zdravotnej aj sociálnej poisťovni. S nikým nekomunikuje, pomoc odmieta. Rodinu ani nikoho k sebe nepustí nepočúva ich.
Ak by mu zavolali domov záchranku keď je "len" opitý do nemoty prídu vôbec k takému človeku ? Ale čo ďalej?. Ak by ho aj vzali do nemocnice , liečiť sa nechce, nasilu ho v nemocnici či liečebni držať predpokladám nebudú podpíše reverz a je vonku . Takto sa upije k smrti a nikto s tým nič nemôže urobiť lebo on nechce ? Na liečení už pár krát bol ale vždy začal hneď po liečení piť. Má takmer 60 rokov .
Nie, nikto ho nasilu v nemocnici držať nebude. Je to totiž zbytočne. Nikto ho nedonuti prestať piť ak on sám nechce
Neda sa nasilu zachranit niekto, kto o pomoc nestoji
Tiež si myslím, že tu už niet pomoci... Celý večer rozmýšľam nad tým, ako je niekedy človek bezmocný ak ten druhý odmieta pomoc.. Jeho rodina sa chytá aj slamky čo chápem a aj preto som sa skúsila opýtať aj keď odpovede som čakala presne také aké prišli .
@mamina7070
@pribinak
@0silvia0
Ďakujem vám za odpovede.
pomoct sa mu da ak bude on chciet
zial ked uz ma ''prepity mozog'' taky clovek sa naozaj uz postupom casu stane nesvojpravnym, uz nedokaze triezvo uvazovat...:(
Nutena odvykacka je len v pripade, ak dany clovek zacne byt nebezpecny pre seba alebo svoje okolie. Zachranka pride len k vaznemu stavu - uraz, delirium, epilepticky zachvat a podobne. Ale hned ako je to mozne, poslu cloveka zase domov. Plus teda daju preplatit naklady. Mala som svokra alkoholika a mame bohate skusenosti aj so zachrankou, aj s nemocnicami, aj so psychiatrami. Na liecenie sa ho dostat nepodarilo, uz nezije. Ono tam je najvacsi problem, ze liecenie nestaci. Takyto alkoholik musi mat obrovsku motivaciu zit dalej bez alkoholu, a ta sa prave tazko.hlada a hlavne u starsich ludi. Ten alkohol im totiz vacsinou prinasa nieco zasadne, co inak.nevedia dosiahnut. Vacsinou to byva ulava od problemov, od uzkosti ci depresii, od pocitu, ze za nic nestoja, od samoty a podobne. Bohuzial nesmierne tazko sa s tym bojuje. On ten alkoholik ani nechce byt zavisly, casto je na ten chlast uz aj nastvaty, ale zivot bez neho byva este vacsie utrpenie ako s nim a nevidi v tom ziadny zmysel. A kde nie je zmysel, tam proste nie je motivacia.
Ak má závažné následky pitia a zdravotné problémy, možno by mohol požiadať o invalidný dôchodok. Ako dôchodca by mal aspoň pokryté zdravotné poistenie. Argumentom na vyšetrenie by mohlo byť, že bude mať aspoň nejaký príjem, keďže peniaze očividne míňa.
Pokiaľ by boli dôvody na zbavenie svojprávnosti, tak treba konať rýchlo, pre dobro postihnutého aj blízkej či širšej rodiny.
Na liečenie ho možno donútite ísť, ale efekt to.aj tak nebude mať žiadny. Vráti sa k alkoholu.
Žiaľ, ak sám nechce , nedá sa pomôcť, je to tak. Bola som vlani na pohrebe známeho , úplne identická situácia. Mal okolo 61 rokov, úmrtie nastalo z dôvodu úplného zlyhania orgánov najmä cirhoza pečene. Dodnes mi je takýto osud človeka ľudsky ľúto, no žiaľ nestal o život, zdravie a o pomoc od druhých.
Mozte ho zbavit svojpravnosti, z toho opisu mi pride, ze uz je to s nim velmi vazne.
Skúsim im povedať o zbavení svojprávnosti no čo som teraz tak na rýchlo našla na internete nie je to jednoduché. Z toho čo mi povedala známa mám pocit že on ani nestojí o pomoc. Nikoho nepustí ani len na dvor . Brána zamknutá dom tak isto . Neotvorí nikomu. Keď ho stretnú na ulici tak ich pošle kade ľahšie .V dome už rozpredal asi všetko čo tam bolo nábytok, spotrebiče , proste čo sa dalo speňažiť to vraj predal. Neviem kde môže mať tento človek to povestne dno na ktoré až musí padnúť aby sa spamätal... Ak sa vôbec niekedy spamätá .
“Ak fyzická osoba pre duševnú poruchu, ktorá nie je len prechodná, alebo pre nadmerné požívanie alkoholických nápojov alebo omamných prostriedkov či jedov je schopná robiť len niektoré právne úkony, súd obmedzí jej spôsobilosť na právne úkony a rozsah obmedzenia určí v rozhodnutí.”
,, Fyzická osoba buď trpí duševnou poruchov (ktorá nesmie byť len prechodného charakteru) alebo nadmerne požíva alkoholické nápoje, príp. omamné látky"
Ono popravde tento postup by uz mali ale riesit s advokatom. Moja kamaratka s bratom takto zbavili svojpravnosti svojho otca a tym padom ho mohli nasilu poslat na liecenie. V tom pripadne neexistuje moznost, ze odide na reverz, lebo mu bude urceny opatrovnik, vacsinou je to niekto z rodiny, kto bude za neho v tychto veciach rozhodovat. Ich otec bol na tom podstatne miernejsie, nez ako opisujes tu dotycneho pana, takze tam nepochybujem, ze by im to uznali.
Otazka znie, aj keby ho nasilu vzala policia na to liecenie, co by bolo po jeho prepusteni. Moze mu to vytriezvenie, terapie pomoct z tej hodiny 12tej, v ktorej uz sa nachadza, alebo po prepusteni pride domov na naleje si. Ja myslim, ze za skusku to stoji, lebo uz nie je co viac stratit.
Povestné dno on sám nepocíti. Je mu to jedno. Myslím si, že to nedopadne dobre a happy end sa nebude konať.
ano ak on nechce tak neni mozne aktualne zasiahnut
zachranku zbytocne volas ak sa chce upit
kmsmrti nezabrani mu v tom nikto