Je mi ťažko po jedle a taktiež má po najedení rozbolí hlava.

leea111
13. jan 2020

Ahojte , chcem sa len poradit . Keď sa najem je mi veľmi zle nie zle od žalúdka a na vracanie ale tak ťažko , nevladzem , ťažko sa mi dýcha rozbolí má hlava alebo sa mi motá . Cítim ťažobu na žalúdku a na hrudi . Niekedy sa úplne spotim alebo má na chvíľku roztrasie . Čím to môže byt ? A áno u doktorky som bola v piatok ta mi povedala že som nieco zle zjedla aj napriek tomu že som jej tvrdila že to mávam pravidelne to neriesila dajak. Pojdem zajtra zas . Ak sa niekto s tým stretol a nieco zistili dajte prosím vediet . Aby som doktorke pripomenula keď má posle domov bez záujmu čo by to mohlo byt . Dakujem

lesa7
13. jan 2020

@leea111 mala som podobné a postupným vylučovaním rôznych druhov potravín som prišla na to, čo mi robí zle. Je to niečo podobné ako histamínová intolerancia. Potom, čo som prešla na inú stravu, už mám také stavy málokedy, len keď urobím chybu. Napr. mne tak bolo po ins. káve, kapučíno môžem, ale tiež len doobeda, žiadne silno korenené jedlá, ťažké jedlá. Večere len diétne napr. acidofilné nízkotuč.mlieko, žiadne oriešky,semienka,jedlá, čo obsahujú viac vlákniny. Skús si sama poskúšať. Mala som sono, odbery,...na nič mi neprišli. Na "hadice" som už nešla.

halienka
13. jan 2020

Daj si dietu preventívne, vylúčiť všetky ťažké, nafukovacie, korenené jedlá, menej sladkého, pozor aj na množstvo zeleniny a ovocia, teraz radšej menej, lebo to vie tiež dosť dráždiť. Kávu vôbec, pi čaj medovku alebo harmanček alebo nejaký žalúdočný. Pečivo radšej 1 deň staré, nie úplne čerstvé. A jesť radšej v menších dávkach a častejšie, nie veľa naraz. Na úľavu aby ti ľahšie pretrávilo by mohol pomôcť Pancreolan alebo Kreon 10 000, sú to tráviace enzýmy, treba užiť pri jedle aby ľahšie strávilo. Kyselinu nemáš? Pýtaj s ana ´dalšie vyšetrenia, otravuj doktorku, že to stále neprechádza. Môže to byť Helicobakter Pylori alebo podráždený žlčník, alebo gastritída, trvá to dlhšie kým sa to polieči, ale dieta je určite prospešná.

danielinaa
13. jan 2020

Existuju take testy, ktore ked ti urobia, presne zistia na co vsetko mas alergiu. Ale to by ta tam tvoja premudrela obvodna musela poslat. Neda sa ust len tak. :(

slafi6996
13. jan 2020

Moze ist o histaminovu intoleranciu. Mala som podobne a este rozne dalsie tazkosti. Treba si dat vysetrit hodnoty DAO na alergologii, pripadne preventivne skusit stravovanie s vylucenim vysoko histaminovych jedal.

lesa7
13. jan 2020

@slafi6996 ano, len ja som bola napr. poučená lekárom, že HIT ti vyjde aj pri miernej zmene v tráviacom trakte, napr. už pri ľahkom zápale tenkého čreva, čo sa musí len diétou preliečiť. Testy sa musia opakovať niekoľkokrát s odstupom aj pol roka. Tak je to aj pri iných intoleranciách a dokonca, veľakrát aj pri diagnóze "cukrovka". Stačí na čas vysadiť určité typy potravín a napr. pri alergiách zase netreba úplne zatracovať to, na čo je človek alergický, ale po mini dávkach skúšať a "mocovať" telo, veľakrát to po čase prejde.