Ahojte, mam ist prvy krat na mamograiu. No citala som si, ze samotne vysetrenie je zdraviu skodlive. Nemam ziadne zdravotne problemy. Gynekolog ma tam poslal iba vramci preventivky. Co si vy o tom myslite?
@janinah tak treba vymenit gynekologa 😉
@alexanotbad prečo? ja s tým názorom súhlasím,ak ma budú teoreticky do 70tky /teda cca 30x/ každý rok na prsníkoch stláčať a ožarovať,tak mi tú rakovinu kľudne môžu "vyrobiť"....samozrejme nik nedokáže,že áno,ale nik nedokáže,že nie...ja som spokojná a každý rok tam chodi určite nebudem 😉
@sisag1 ahoj. jedna sa o velmi dolezite vysetrenie, ktore je potrebne po 40tke robit pravidelne kazde 2 roky - prevencia rakoviny prsnika. je to velmi specificka metoda, ktoru nie je mozne nahradit inym vysetrenim, ani sonografiou. Sonografia sa pouziva len ako doplnkove vysetrenie k mamografii. Sono sa vyuziva pravidelne len u zien do 40r.
Mamografia je roentgenove vysetrenie s najnizsou moznou davkou pre cloveka, cize raz za 2 roky je v pohode a hlavne bonus je ovela vacsi ako negativne ucinky roentgenoveho ziarenia.
radšej raz za dva roky na mamo, ako rozmýšľať doma nad jej škodlivosťou s hrčkou v prse, či nie ? 🙂
@janinah je to kazde dva roky. a to co pises, je statisticky irelevantne.
A preto,ze sono jednoducho nestaci . Sonograficky nador vobec nemusi byt viditelny a na mamografii uz vidiet je. Takze sa kludne moze stat, ze si vklude, lebo si myslis, ze vsetko je ok a vobec to tak byt nemusi. 😖
Prevencia je na nezaplatenie.
@alexanotbad nehádam sa,ale je to moje zdravie a budem sa riadiť svojim názorom,hlavne,ak v anamnéze rodinnej je všetko ok 😉
@sisag1 http://www.badatel.sk/kpm/tag/mamografia-2/
je tam viac clankov na tuto temu
...vraj je aj náhradné vyšetrenie, takými ako "ježkami" - ako plochá gumená kefa na psa to vyzerá... Neviem, či nebudem trepať - ale v Banskej Bystrici? Mne sa tiež to vyšetrenie nezdá a budem hľadať náhradné možnosti. j.
nazor lekara http://www.zdravie.sk/clanok/37200/nebezpecenst...
@janinah ani ja sa nehadam. len pisem fakty 🙂
a samozrejme, je to Tvoje zdravie
@liz_lemon vsak ona nepisala, ze je to super 😉 . mas pravdu, ale je to najnizsia mozna davka, nizsie sa zatial neda ist, aby sa to vysetrenie dalo aj vyhodnotit ☹
@alexanotbad ale netreba to ani zlahcovat, ze je to LEN raz za 2 roky
@liz_lemon to LEN bolo pisane, pretoze baby pisali, ze je to kazdorocne
ono je to takze, lebo nazory odbornikov sa roznia ( ako vo vsetkom ).
@jankali prosím ťa, ak nájdeš to náhradné riešenie, daj vedieť, mne sa tá mamografia tiež nepozdáva, ď
rozprávala som sa o tom s mojim gynekologom,každý rok /po 40tke/ tam chodiť neodporúča,mám 50 a bola som na mamografii 3x v živote,na sono chodím každý rok /po 40tke/