Je mamografia zdraviu škodlivá?

sisag1
12. jún 2013

Ahojte, mam ist prvy krat na mamograiu. No citala som si, ze samotne vysetrenie je zdraviu skodlive. Nemam ziadne zdravotne problemy. Gynekolog ma tam poslal iba vramci preventivky. Co si vy o tom myslite?

janinah
12. jún 2013

rozprávala som sa o tom s mojim gynekologom,každý rok /po 40tke/ tam chodiť neodporúča,mám 50 a bola som na mamografii 3x v živote,na sono chodím každý rok /po 40tke/

alexanotbad
12. jún 2013

@janinah tak treba vymenit gynekologa 😉

janinah
12. jún 2013

@alexanotbad prečo? ja s tým názorom súhlasím,ak ma budú teoreticky do 70tky /teda cca 30x/ každý rok na prsníkoch stláčať a ožarovať,tak mi tú rakovinu kľudne môžu "vyrobiť"....samozrejme nik nedokáže,že áno,ale nik nedokáže,že nie...ja som spokojná a každý rok tam chodi určite nebudem 😉

alexanotbad
12. jún 2013

@sisag1 ahoj. jedna sa o velmi dolezite vysetrenie, ktore je potrebne po 40tke robit pravidelne kazde 2 roky - prevencia rakoviny prsnika. je to velmi specificka metoda, ktoru nie je mozne nahradit inym vysetrenim, ani sonografiou. Sonografia sa pouziva len ako doplnkove vysetrenie k mamografii. Sono sa vyuziva pravidelne len u zien do 40r.
Mamografia je roentgenove vysetrenie s najnizsou moznou davkou pre cloveka, cize raz za 2 roky je v pohode a hlavne bonus je ovela vacsi ako negativne ucinky roentgenoveho ziarenia.

kubkatka
12. jún 2013

radšej raz za dva roky na mamo, ako rozmýšľať doma nad jej škodlivosťou s hrčkou v prse, či nie ? 🙂

alexanotbad
12. jún 2013

@janinah je to kazde dva roky. a to co pises, je statisticky irelevantne.

A preto,ze sono jednoducho nestaci . Sonograficky nador vobec nemusi byt viditelny a na mamografii uz vidiet je. Takze sa kludne moze stat, ze si vklude, lebo si myslis, ze vsetko je ok a vobec to tak byt nemusi. 😖
Prevencia je na nezaplatenie.

janinah
12. jún 2013

@alexanotbad nehádam sa,ale je to moje zdravie a budem sa riadiť svojim názorom,hlavne,ak v anamnéze rodinnej je všetko ok 😉

liz_lemon
12. jún 2013

@sisag1 http://www.badatel.sk/kpm/tag/mamografia-2/
je tam viac clankov na tuto temu

liz_lemon
12. jún 2013

@kubkatka oziarenie mamografom je ako keby 1000 RTG, takze az tak super to nebude

jankali
12. jún 2013

...vraj je aj náhradné vyšetrenie, takými ako "ježkami" - ako plochá gumená kefa na psa to vyzerá... Neviem, či nebudem trepať - ale v Banskej Bystrici? Mne sa tiež to vyšetrenie nezdá a budem hľadať náhradné možnosti. j.

alexanotbad
12. jún 2013

@janinah ani ja sa nehadam. len pisem fakty 🙂
a samozrejme, je to Tvoje zdravie

alexanotbad
12. jún 2013

@liz_lemon vsak ona nepisala, ze je to super 😉 . mas pravdu, ale je to najnizsia mozna davka, nizsie sa zatial neda ist, aby sa to vysetrenie dalo aj vyhodnotit ☹

liz_lemon
12. jún 2013

@alexanotbad ale netreba to ani zlahcovat, ze je to LEN raz za 2 roky

alexanotbad
12. jún 2013

@liz_lemon to LEN bolo pisane, pretoze baby pisali, ze je to kazdorocne

ono je to takze, lebo nazory odbornikov sa roznia ( ako vo vsetkom ).

lericenkam
14. jún 2013

@jankali prosím ťa, ak nájdeš to náhradné riešenie, daj vedieť, mne sa tá mamografia tiež nepozdáva, ď