Je kolonoskopia bolestivá?

31. jan 2023

Ahojte, absolvovali ste niekto kolonoskopiu? Je to velmi bolestive a neprijemne? (myslim pripady ze ste neboli uspati). Dakujem za vsetky reakcie, o mesiac ma to caka ale vystresovana som uz teraz

pribinak
31. jan 2023

Samozrjeme že je a preto je aj ponuka podstúpiť tento zákrok v anestéze

1angelika
31. jan 2023

dá sa to vydržať..bolí to ale nič strašné. Mala som len injekciu -"oblbovák"

anavixy
31. jan 2023

Nemusi to byt vobec bolestive, malokto sa necha uspat, podavaju sa lieky na ukludnenie-uvolnenie, ked chces, ale da sa aj uplne bez. Najneprijemnejsie na tom je nafuknutie, kedze crevo treba roztiahnuť vzduchom, aby lekar dobre videl, co v nom je a mohol sa posuvat hlbsie v creve… na konecnik lekar nanesie umrtvovaci gel, inak zalezi od konkretneho cloveka, ako velmi je komu neprijemne mat nieco v konecniku… niekto nezvlada ani vysetrenie per rektum, niekto ani okom nemihne 🤷🏻‍♀️ Kolonoskop ma priemer 12mm, takze nic hrozostrasne…

reenie
31. jan 2023

Prvý krát ma to bolelo, ale dalo sa to zvládnuť bez liekov, to ti môžu dať pred zákrokom, druhý krát som ju absolvovala s rajským plynom a to bola celkom sranda. Bolelo to, ale vôbec mi to nevadilo, prišlo mi to vtipné. Dodnes mám to ako zábavný zážitok. Škoda, že ho nepoužívajú všetci..ak ho majú, doporučujen

ejbyk
31. jan 2023

Nemôžem povedať že to vôbec nebolelo...ale dala sa to (za mňa) úplne v pohode vydržať...Bola som pripravená na "hocičo" nebála som sa....Lekár ešte pred vyšetrením hovoril že som aj štíhla že možno to bude náročnejšie...ale dostal sa až úplne na vrch...po vyšetrení som išla normálne do práce...Nemala som žiaden oblbovak....
Za mňa bola určite horšie rurka cez ústa do žalúdka...ble....

miskaska
31. jan 2023

Zalezi od toho v akom stave mate hrube crevo. Ja som isla na preventivnu kolonoskopiu. Nemala som ziaden zapal. Isla som s tym, ze si dam oblbovak. Doktor ma ukecal, ze to nebude boliet a oblbovak nepotrebujem a nebolelo to. Iba trosku zabolelo, ked sa snazil dostat cez taku klucku. Inak OK. Az na to, ze je to take nie velmi dostojne vysetrenie, hodnotim ho lepsie, nez hadicu do zaludka. 😀

Ale, ak ma niekto zapalené čreva, napr. Crohnovu chorobu, moze byt vysetrenie bolestive.

heln
31. jan 2023

ahoj, otazka je preco ides na kolonoskopiu? mas nejake ochorenie criev? mala si pred tym nejaku operaciu v brusnej dutine? sekciu? mas zrasty v brusnej dutine? ak odpovedas na tieto otazky ano, tak to zrejme bude boliet.
ja som bola, pri plnom vedomi, bez cohokolvek, teraz uz viem ze som si mala pytat anestetikum. zistili mi zrasty v brusnej dutine, zrejme po sekciach, takze to na tych miestach bolelo jak das, ale nemam vobec z toho nejaku traumu. inak to cele trvalo tak 15 minut, keby nie tej bolesti, tak to dam lavou zadnou. uspat som sa nechcela, toho sa bojim viac. urcite je dobre si zabezpecit potom domov odvoz, ja som mala take krce v bruchu, ze cestu autobusom by som nezvladla.
neboj, zvladnes to.

autor
31. jan 2023

@heln absolvovala som hadicku do zaludka ale nebol tam ziaden nalez a dlhodobo mam kazdy den silne krce, pocit na zvracanie, a hlavne kazde rano hnacky 4-5 krat a aj to musim kazde rano zobrat 2 imodia naraz aby som vobec mohla vyjst z bytu, potom nic nejem, az doma, takze neviem co z toho co si uviedla vyssie mam alebo nemam, dufam ze to bude v pohode

autor
31. jan 2023

@reenie ano v tej ambulancii kam mam ist davaju ten rajsky plyn

ejbyk
31. jan 2023

Dala by som si vyšetriť SIBO....skús o Tom niečo prečítať...
Ja som mala tiež hnačky a extrémne nafukovanie.
A vyšla mi aj nulová laktóza...

lyci
31. jan 2023

je to vysoko individualne. niektorych to neboli vobec alebo len trochu. napr. moja mama chodila kazdeho pol roka. bez liekov. u mna je kolonoskopia bolestou na urovni porodu aj ked nemam zrovna ziadny zapal v creve. a to som bola uz 3x. oblbovak mne nijako nepomaha, akurat po nom clovek nemoze sam odist. naposledy mi pocas kolono pichli dake silne lieky proti bolesti, tak sa to dalo vydrzat. vzdy ma ukecaju, ze mam skusit bez liekov 😀

smilingwoman
31. jan 2023

Bola som. Za mňa sa to dalo zvládnuť. Nemala som žiadny oblbovak. Ale tiež musím povedať, že nemám nejaké zápaly criev.
mam za sebou cisársky,ale u mna to nemalo nejaký vplyv. Pre mňa bola neprijemnejsia ta časť s preháňadolom a hladovka. Po vyšetrení som si povedala, že nabudúce nebudem čítať diskusie , lebo mi to len pridalo stresu a nakoniec to bolo (pre mňa)v pohode vyšetrenie . Aj tak je najdôležitejšie, aby nález bol v poriadku! Tých cca 20,30 minút človek vydrží. Väčšinou je aj možnosť počas vyšetrenia že ti niečo dajú ak by bolelo.uvidis co ti tam odporučia. Držím palce

ejbyk
31. jan 2023

@smilingwoman presne tá čistička deň pred tým, ja som to strašné ťažko znášala...mne bolo z tej vody na odpadnutie....

hyta
31. jan 2023

Ja som bola na kolonoskopii 3 krát. Veľmi záleží i od lekára, ktorý ti to robí. Prvý raz to bolo pre mňa horšie ako pôrod. Potom som išla k inému lekárovi a úplne bez problému. Keď máš strach, daj si pred zákrokom pichnúť injekciu.