Je chrup taký dôležitý?

10. jún 2023

Dobrý večer dámy,chcela by som sa spýtať na váš názor. Dnes sme mali také rodinné stretnutie a bolo tam cca 40ludí. Bol tam švagor,nazvime ho Tóno a má necelých 50 rokov. No bola tam aj švagriná,ktorá tak všetko vie a všade bola a najradšej by riadila celú rodinu. Tá ho vonku pred kopu ľuďmi počastovala,že "bože Tóno,aké máš tie zuby,čo si to nedáš urobiť,no ja by som ti ani pusu nedala. Veď to máš ako noty na bubon". Tóno sa len usmial a povedal,že "ako vieš,že by som chcel". Tóno robí vodiča autobusu,čiže nemá pracovnú pozíciu kde by potreboval vzhľad,ba skôr by som povedala,že na chlapa z dediny je vždy ostrihaný umytý,oholený a navoňaný. A je typ človeka,že keby mu tá švagriná povedala že potrebuje,tak bez váhania otvorí peňaženku,alebo oblečie montérky a ide jej pomôcť. Pritom švagriná tiež nevyzerá ako miss,skôr taký typ "malé kozy veľká ric". Tóno mal vždy tie zuby také všelijaké,už hádam pätnásť ročný si jeden vybil na motorke,potom ďalší možno dvadsaťročný pri oprave autá ďalší vybil,no a teraz ma možno každý druhý.
Ale priznajme si,ani ja už nie som taká,ako keď som mala tod dvadsať rokov,ani tá postava,ani prsia,ani nič po dvoch deťoch a pritom tiež by sa to dalo všetko urobiť. Bolo mi ho aj ľúto,čo si vy o tom myslíte?

pininka1
10. jún 2023

Ze svagrina asi vela inteligencie nepobrala a takt jej nic nehovori. Milujem ludi co sa staraju do toho do coho ich nic....

kristinka92
10. jún 2023

keď ti je luto Tóna, zastala si sa ho vtedy keď si mala možnosť? či tu ideme len my na MK debatovať a nikomu tým nepomôžeme?

marca12
10. jún 2023

Zuby robia dojem. A su dolezite. Zdravý chrup je dolezity aj zo zdravotneho hladiska. Ale spravanie svagrinej je nemiestne takto poukazat na nedokonalost niekoho je prizemne.

beata_k
10. jún 2023

Ano, zuby su dolezite. A nema to nic spolocne s tym, ze je niekto z dediny a robi sofera. Je ale pravda, ze mu to mohla povedat inak.

rosavia
10. jún 2023

Ak svagrina a svagor su brat a sustra, je to na nich, ako sa spolu zhovaraju. My ich nepozname, mozno si taketo veci toleruju. Ked maju ludia k sebe blizko, mozu si viac dovolit povedat jeden druhemu.

Skor ma zarazilo to, ako si Ty nazvala svagrinu taky typ, "male kozy velka ric". To mi pride ovela drzejsie.

deti95060810
10. jún 2023

mohla mu to povedať medzi 4 očami, popr. ešte aj doporučiť dobrého zubára...

miadi
10. jún 2023

Moj muz bude mat 50 a zuby ma v top stave. Aj Ja sa drzim vo forme ( nedala som si nic robit len zdravy zivotny styl vsetko prirodzene) Zuby su dost zakladna vec. Bolo to od nej trapne nanho takto poukazat, ale obranil sa a nelutovala by som ho keby moc chcel tie zuby si da spravit. Hoci to nie je lacne Asi to nie je jeho top priorita, Ty si jej mohla šplechnut o jej rici cici a bola by si ako ona. Myslim ze Tono to uz davno vypustil z hlavy a je spokojny so sebou Aj ked mà usmev s chybajucimi zubami. Netrap sa zbytocne.

syslik81
10. jún 2023

ano chrup je dolezity - je to to co si ludia vsimaju a je to aj ukazka ako sa o ne kto stara ...zial nie kazdy ma ziarivy usmev-kazdopadne ani ja by som nemohla mat chlapa co ma zuby ako slovenske cesty ... svagrina je vsak nevychovana jednoducha osoba- taketo veci sa nevytahuju na oslave a pred vsetkymi .. a smutne je ze jej to tam nik hned nepovedal a nezastavil ju

bloger
10. jún 2023

Minimálne je spúšťačom mnohých chorôb. Zuby vedia človeka veľmi potrápiť. Každý má nejakú tú skúsenosť. Ale vekom sa chrup zhoršuje. Teda je dôležitý a nie len esteticky. Ale naozaj si takú kritiku mohla odpustiť. Trošku zvažovať slová.

viestta
10. jún 2023

Svagrina je funa, co sa nevie spravat ale Tono by si mal dat zuby do poriadku alebo spravit protezu. Bude este nejakych 20 rokov zit, ako chce v buducnosti jest? Nepohryzena strava nevplyva dobre na travenie, v pokazenych zuboch sa drzia bakterie, ktore poskodzuju cely organizmus, zapalene zuby mozu sposobit vazne poskodenia srdca, klbov, ladvin.

matullienka
10. jún 2023

Tvoja švagriná moc chochmesu Nemá keď takéto vecie vyťahuje na oslave, ak mu to chcela povedať mala sa s ním porozprávať medzi 4 očami. Tiež máme v rodine takých čo majú tie zuby úplný otras dokonca je to žena niečo pred 50 tkou a zuby má možno 4. Ja hneď keby som si mala vziať úver tak si tie zuby urobiť dám. Zana je to veľmi dôležité.

lindous
10. jún 2023

Treba zvážiť či, kedy a ako niečo takéto človeku povedať, takto to bolo očividne nevhodné, ale inak áno, stav zubov je pre mňa dôležitý... dôležitejší ako malé prsia, veľký zadok... s typom postavy človek veľa nespraví, so zubami sa niečo robiť dá, minimálne aspoň preto, aby boli zdravé...

zmrzlinka2021
10. jún 2023

Ano, chrup je dolezity.

A ano, mozes si povedat, ze kasles na okolie (pokazene zuby, derave tričko, atd.) ale tym si prirodzene vytvaras obraz o sebe a mozes byt aj neviem ako "mila" a "napomocna", budes proste tu s tym pokazenym chrupom

Určite je vhodné na to upozornit cloveka medzi 4 očami, ale tu vykreslujes Tona ako takeho jednoducheho

dadis
10. jún 2023

Svagrina je sedlana a Tonovi to je asi jedno. Byt Tono moj muz, tak to riesime, lebo pre mna su zuby u muzov dolezite, rada sa bozkavam.

apolka77
10. jún 2023

Hlupana švagriná akoby ten Tóno nevedel aké zuby má.
Ak je Tóno tvoj potenciálny partner tak sa s ním porozprávaj nech si dá každý mesiac spraviť jeden zub. Nielen kvôli vzhľadu ale zdraviu.

autor
10. jún 2023

Áno Tóno je úplne jednoduchý obyčajný chlap s dediny. A nie,nezastavala som si ho tam,nechcela som sa do toho montovať,len ako som napísala mi to prišlo nemiestne a trocha mi ho prišlo aj ľúto. A nie,nie je to ani môj partner a ani oni nie sú súrodenci.
A aby som teda nebola drzá o jej cici a rici,tak to napíšem inak,má raz toľký zadok,ako má napr ten Tóno. To sa na ženu tiež moc nehodí,či? A tak isto prsia,neviem či tam má vôbec Ačka. Veď to sa dá min tak ľahko ako tie zuby zmeniť.

nikpa
10. jún 2023

Myslím si, že švagriná je asi taká jednoduchšia a dosť neempaticka. Povedala mu to ako keby dať si spraviť zuby stojí 20€ a je to na počkanie. Veď dnes si na zubára ľudia berú pôžičky aby si mohli dať zuby porobiť. Za mňa, zuby patria medzi koruny krásy, ja si na ne veľmi potrpim a tiež je to prvá vec, ktorú si všimnem na človeku. Nehovoriac o zdravotnom hľadisku, že by mali byť v poriadku. Ale švagriná si radšej mala kusnut do jazyka a nie ho takto pred ľuďmi zhadzovať, chudera.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domkakvet
10. jún 2023

Neviem na co to riesis, uplne nepodstatne pre teba, kazdy ma to co mu vyhovuje a je taky ako sa citi dobre, ked to jemu nevadi a vyhovuje mu to, tak to neries.

barborachors
10. jún 2023

nech si Tono precita, co mozu sposobit bakterie v ustnej dutine, a tak ti poviem ze rad nebude. Nezdravy mikrobiom v ustach moze sposobit rozne druhy rakoviny, napriklad taku rakovinu pankreasu. Je to relativne mlady vyskum, ktory vypoveda o prepojeni hygieny chrupu a nadormi v tele. Citala som to v jednej brozure v dentalnom zariadeni, ked som cakala na osetrenie. Ale nech si kazdy robi podla seba, len ludia by sa mohli viac vzdelavat a zaujimat, ze vsetko je v tele poprepajane a jedno bez druheho nefunguje.

0silvia0
10. jún 2023

Tak Tono si tie zuby este moze dat urobit, ale z hentej drzej opice uz asi nebude ziadna mila zienka.

basulaak
10. jún 2023

Ano zuby su vrcholne dolezite aj to ako vyzeraju ci si smetiar alebo sakac.
Svagrina je netaktna.
Dalsia otazka!

liljana
11. jún 2023

Mozno Tono, aj ked jednoduchy chlap z dediny, co ma 50, potreboval uz davno pocut po lopate, ze sa mal uz davno starat o svoje zuby. Z estetickeho, aj zdravotneho hladiska. Mohla mu to asi podat diplomatickejsie, jemnejsie, ale asi si narychlo nespomenula na lepsi sposob.

moonlight1210
11. jún 2023

Zuby su dolezite hlavne pre zdravie. Chybajuce zuby sposobuju, ze ten protitlak pri zuvani, ktory mal znasat protistojny zub (ktory teraz chyba), musia na seba rozlozit okolite dva zuby, plus znasat aj tlak od svojich protajskov. Tym sa rychlejsie opotrebovavaju, aj sklovina. Mozu rychlejsie nastat v nej praskliny, dostat sa tam kaz, zub sa moze posuvat v kosti, lebo mu chyba vedlajsia opora od chybajuceho zuba (a s nim sa postupne trochu poposuvaju ostatne zuby, lebo ich k tomu nuti zhryz), moze sa uvolnovat pri koreni, rychlejsie sa odhalia krcky zubov, zub sa moze zlomit a kost v danom mieste, kde chyba zub, ustupuje tiez.
Casom moze byt problem pozut riadne potravu, co zas zatazuje traviaci system. Kazy su zdroj bakterii a zapalov v tele.
Vsetko to sa deje pomaly a nenapadne a telo si dlho s tym dokaze poradit a kompenzovat. Clovek ma pocit, ze je ok a nicomu to nevadi. Az do dna, ked uz kompenzovanie prestane stacit a zacnu sa jeden po druhom vynarat problemy z miest, ktore kompenzovali situaciu a boli tym padom tiez pretazene a uz po rokoch fakt nevladzu.
Ibaze to potom vyzera na desat roznych nesuvisiacich problemov a malokto si uvedomi, ze povodny problem vznikol uplne inde.

Estetika je druhorada v tomto pripade.

Svagrina na toto sice asi nemyslela (na jeho zdravie), riesila estetiku, ale nevedomky by mu pomohla, keby ho to popchlo so zubami daco robit.

A co povedala, povedala neomalene, ale myslim, ze si to s Tonom vysvetli, takze toto by som neriesila a nestarala sa.

laura07
11. jún 2023

Nečítam všetky príspevky, nechce sa mi.

Mna najviac, z roho všetkého, pobavila zmienka o tom, že je z dediny a aj tak je upravený, voňavý a oholeny 🫣 jak keby na dedine žijeme všetci čo ledva vieme písať, v záhrade 30sliepok, 2 kravky, 3 svine, 2kozy a wifi niekde na kopci 😁😁😁 a hej. Otázku si už nepamätám 😁

Jaj zuby!! No ale to by si mal dať spraviť. Bez zubov ako?

jesenzima
11. jún 2023

Zdravý chrup je dôležitý. Ale tu sa skoro rieši, kto ako vyzerá, a kto čo povedal .... 🤷 Každý sme nejaký, a každý by sa mal starať o seba a nie o to, kto ako vyzerá .... Ona zuby, ty veľkosť zadku .....

tykat
11. jún 2023

Tona by som nakopila k tomu aby si dal zuby postupne opraviť. Zdravý chrup je dôležitý. Pokazené zuby môžu byt ložiskom zápalu ktorý sa časom prejaví a hlavne potrebuješ ich na kvalitne pozutie potravy kym sa dostane do žalúdka, bez toho si človek zarába na problem s trávením.
Švagriná, asi bude taká jednoduchšia, ju by som vobec neriesila.

kornelies
12. jún 2023

Chrup je velmi dolezity. Kazdy chce mat pekne a funkcne zuby. Vacsina ludi, ktori ich nemaju, hladaju vyhovorky. No prava pricina je, ze nemaju peniaze.

milanemila
12. jún 2023

Ano zuby su velmi dolezite, ale svagrina sa zachovala ako krava. Asi ma komplex sama zo seba, tak jej robi dobre ponizit niekoho ineho 🤷🏼‍♀️
Zdrave zuby nie su len esteticka vec, ale ak sa clovek na ne vykasle mozu sposobit kopec zdravotnych problemov.

maribell
12. jún 2023

Švagriná povedala nahlas to, čo si myslia všetci. Akurát, že ona si to mala tak ako všetci nechať pre seba.