Je alkoholizmus dedičný?

14. jan 2024

Ahojte, je alkoholizmus podla vas dedicny? S manzelom som sa rozviedla, ale mame spolu 5r syna. Manzel aj byvaly svokor su alkoholici(svokor nepije cez 25r), exmanzel s tym bojuje-raz ma obdobie, ked je triezvy, potom sa opija. Dlho mu to nikdy nevydrzi.
Ako nepodcenit alkoholizmus aj u syna v buducnosti?
Da sa to vobec?
U nas, ked som bola dieta, sme doma nikdy alkohol nemali, moji rodicia nepopijali, navstevy boli tiez skor nealko. Ja neznasam alkohol, nici rodiny, nici mozgove bunky, meni ludi na monstra.
Ako zabranit, resp. ako predist tomu, aby sa aj zo syna stal v buducnosti alkoholik? Mozno je to priskoro, ale nechcem sby dopadol ako jeho otec.
Dakujem

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zsuzsii
14. jan 2024

človek môže mať čo sa dedičnosti týka veľa predispozícií ale to či sa u človeka objavia závisí od výchovy, prostredia, v ktorom žije. tak ako píšeš u vás sa alkohol nepodával a ty žiješ tak isto.. nie je to o až tak o dedičnosti, je to o výchove a prostredí, v ktorom si žila.

dori2
14. jan 2024

dedicny nie je. dedime vsak povahove crty, ciastocne psychicku odolnost a podobne atributy ktore s tym maju trocha docinenia. napriklad ak niekto zdedi extremnu labilitu, je malo odolny na zvladanie zataze, a jeho riesenie je cim skor sa citit lepsie vysoko pravdepodobne siahne po navykovych latkach.
vyrazny podiel v tejto veci ma vsak vychova, prosteedie a vcasna prevencia. ty si dieta z tohto vystrihla takze urcite spravn krok…

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
barbora0308
14. jan 2024

Nie som odbornik, ale pochybujem, ze by bol samotny alkoholizmus dedicny, ako bolo vyssie spominane predispozicie vsak moze mat. Manzel mal urcite zly vzor ako dieta a preto sa dal rovnako lahko na podobnu cestu...Vychovavaj tvoje dieta, tak aby si bolo vedome toho, ze alkohol ani nic zdraviu skodlive a navykove nie je OK a hlavne ho vychovavaj tak, aby sa ti aj v puberte nebalo zdoverit, ak zacne s podobnymi vecami experimentovat, ci skusat trebars aj na natlak svojej partie a rovesnikov. Ide hlavne o to aby mal v tebe doveru.

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barbora0308
14. jan 2024

@pe_mi Ale mozno, ak by sestra vyrastala v inom prostredi, tak aj napriek predispoziciam by bola schopna odolat alkoholu.

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dadis
14. jan 2024

@pe_mi Tiez mam tento nazor, ze je tam urcita dedicna vloha..ved alkohol ochutnal takmer kazdy, vela ludi pije prilezitotstne a nestanu sa alkoholikmi. Treba byt obozretni, ak mame rodinnu zataz a otvorene s detmi v urcitom veku zacat rozpravat aj o tej temnej stranke alkoholu a rovnako im netajit, ze alkohol, ak ochutnaju im prinesie euforiu, uvolnenie, ale sj stratu zabran, sebakontroly a pod.. Ale kedze je alkohol 18+, tak s tym vela ako rodic nespravis - iba ist prikladom, bud nepit, pit s mierou, hovorit o ucinkoch.

zsuzsii
14. jan 2024

@pe_mi pretože psychika každého jedince je úplne iná, ak by sestra vyrastala bez matky ale v harmonickom prostredí nemuselo to u nej vypuknúť hoc predispozíciu mala ale psychika tvoja a tvojich súrodencov bola odolnejšia ako vašej sestry a teda ste si s tým lepšie vo svojom vnútri poradili.. prostredie formuje ako bude život človeka vyzerať z oveľa väčšej časti ako gény

barbora0308
14. jan 2024

@zsuzsii plne suhlasim.

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
14. jan 2024

Su na tuto problematiku rozne nazory, ale tiez som sa stretla s tym, ze zavislostne spravanie je dedicne. Rieslili sme v rodine nieco podobne a samotni odbornici sa takto vyjadrili. Pridavam clanok, ale zas su aj clanky, kde sa to vyvracia:
https://www.zivotbezzavislosti.sk/genetika-drog...

Ty ako matka musis v synovi pestovat psychicku odolnost a naucit ho zvladat stres, aby v buducnosti po alkohole nesiahal ako barlicke.

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
egonsk
14. jan 2024

su tam dedicne predispozicie, ktore sa mozu, ale nemusia prejavit. Prostredie moze byt urychlovacom, zvysok je vo vychove. Moj brat napriklad fajci a uz si aj obcas dopraje alkohol, nas tatko bol do smrti alkoholik a fajciar. Ja naopak na nikotin mam alergiu a nelaka ma, rovnako ani alkohol.

zsuzsii
14. jan 2024

@pe_mi dedí ale to ako bude život človeka vyzerať ovplyvňuje prostredie do oveľa väčšej miery než gény ale to ste už akosi prehliadla?
tiež som si to zažila a tiež ako odborník sa snažím v tejto oblasti ľuďom pomáhať a nie len v tejto.. odborné vedomosti mám, mám i skúsenosti

mooonika1975
14. jan 2024

Podľa mňa to je tým, čo dieťa vidi doma, ak vidi, že otec alebo matka pije, riešia problemy alebo radosť alkoholom, tak tam je vysoká pravdepodobnosť, že to budú robiť aj deti ,zaužívané stereotypy, ktoré boli videné . Takže ak tvoje dieťa práve nevidi svojho otca len opitého, tak by to nemal byť problém.

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ptvw
14. jan 2024

Môj otec aj 4 jeho bratia sú/boli alkaci+fajčiari a ja nie som, mam 36, nevravím ze na vš sme si nedali vonku drinky aj fajčiť som "skúšala" niekoľkokrát že som si potiahla od niekoho ale mne to nechuti ani jedno ani druhe

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
14. jan 2024

@pe_mi ano, aj u nas to tak je. Nezdedili vsetci samozrejme. Ale ti, co zdedili, tak mali normalne prostredie okolo seba, napriek tomu siahaju po alkohole.

zsuzsii
14. jan 2024

@0silvia0 ale ako mohli mať okolo seba normálne prostredie ak sa v rodine vyskytoval alkoholizmus? to nie je normálne prostredie pre vývin dieťaťa. to nie je normálne prostredie, nie je zdravé, nie je vhodné

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zsuzsii
14. jan 2024

@pe_mi prepáčte ale ja nevravím, že to nie je dedičné. áno je to dedičné ale ak ste vy traja súrodenci vyrastali s matkou alkoholičkou tak je to neprekvapujúce ak také dieťa je tiež alkoholik. je jedno aké prostredie má sestra teraz, že má manžela atď.. ale jej mozog sa vyvíjal keď bola dieťaťom a vtedy si s tým, že je matka alkoholička neporadil, hovorím o prostredí, v ktorom dieťa žije keď sa jeho mozog vyvíja.. toto prostredie ovplyvňuje čo sa z človeka stane a nie prostredie, v ktorom žije dospelý človek
vaša psychika si poradila ale psychika vašej sestry si vtedy neporadila a dnes sa deje čo sa deje
to že je niekto alkoholik a nemôže s tým naozaj nič urobiť pretože to zdedil a teda nie je cesty von je hlúposť a odborník ktorý vám to povedal, by sa mal ísť preškoliť ale veľmi rýchlo!
ale nemám v povahe sa škriepiť a vnucovať odborné fakty, pomôcť sa dá len človeku, ktorý o pomoc stojí

zsuzsii
14. jan 2024

@pe_mi ak by ako dieťa nežila s matkou alkoholičkou hoc by zdedila tieto predispozície nemuseli u nej nikdy vypuknúť

autor
14. jan 2024

Byvaly manzel sa o syna zaujima len, ked ma triezve obdobie…Ked pije prvu ligu, tak nevie, ze existujeme. Po vytriezveni sa vzdy ozve, ospravedlnuje, lutuje, ja ho vzdy ubezpecim, ze syna vidiet moze, ale len triezvy. Podakuje, vychvali ma do nebies, ze som najlepsia zena a matka, so synom sa pohraje a par mesiacov je okej. Potom znova upadne do alkoholu a par tyzdnov sa neozve. Maly je uz vnimavy, niekedy sa ma aj opyta, preco ocko nepride, ci znova pije. 🙈

Moja kamaratka z detstva mala oboch rodicov skvelych, doteraz ich vidim chodit za ruky, bola jedinacik, mala vsetko, co si zaziadala, asi sa dostala do zlej partie, kazdodenne popijala, chodila na party a tiez to uz nema teraz vobec pod kontrolou.

Ja sa len zamyslam, ci je to dedicne, ci to viem ovplyvnit vychovou. Syn je povahovo skor po mne, otca ma rad. On je v triezvom stave dobry chlap, len ten alkohol🤦🏻‍♀️😒

taktotedanie
14. jan 2024

Nie je to dedicne
Deti go vidia denno denne doma

zsuzsii
14. jan 2024

všetko čo môžeš urobiť je byť synovi milujúcou matkou a vytvoriť mu harmonické prostredie a uisťovať ho, že sa na teba v akejkoľvek situácií a s akýmkoľvek problémom môže na teba obrátiť. ak už vníma a chápe čo sa deje s ockom treba mu to vysvetliť primerane veku a opakovať, že z chýb iných sa treba poučiť a nie ich opakovať

olimuc
14. jan 2024

Mozu tam byt predspozicie, ale vychova urobi vela … mali sme v rodine alkoholikov, ale deti ani jeden to nezdedil … dvaja priemer, dalsi velky karierista a dalsi sa tula po svete. Vsetci zabezpeceni a pracujuci…