Dobry den
Davaju Invalidny polovičny aj kvoli úzkostiam? Alebo depresiam? Keď ma človek dlhodobo v podstate od detstva uzkosti a obmedzuje ho to v živote - boji sa ist na pohovory do prace, nezvlada stresove situacie, zaživa panicke ataky, nevie sa v praci sustredit, a podobne
Ako sa toto rieši? - Ano viem že psychologom, no davaju invalidny aj na taketo situacie? Poznate niekoho? Čo by ste odporučili takemu človeku? pracovať chce ale unavuje to a nebyva mu dobre hlavne psychicky v hocijakej praci, či už s ludmi alebo aj bez(kancelaria) , v podstate na skrateny uvazok a podobne by sa to mozno dalo zvladat ale to by bolo velmi malo penazi,
A to budete mať viac peňazí na 1/2 inval. dôchodku ako na skrátený dôchodok?
@3009 Pytam sa ci sa célkovo dostava ten invalid na taketo nieco, je jedno aky, aj popri praci kludne keby ten clovek najde nejaku ale asi skor na skrateny uvazok
ID na psych.diagnozy samozrejme dávajú.ale tu konkrétne sa treba pýtať pacientov ho psychiatra.ci tie jeho dg bude stačiť na podanie žiadosti.
Niečo mi však vraví.ze tu ešte ani nijaký taký psychiater nie je.Ked mám pravdu.tak ID nie je aktuálny.
Moja sestra má čiastočný ID kôli stredne ťažkej depresii.
Odkedy a ako bol liečený? Máte lekárske správy, odporúčania?
Ja to práve riešim kvôli mame a musela som si vyžiadať správu od psychiatra, kde je napísané od kedy sa lieči a celý priebeh a záverečné vyjadrenie a odporúčanie. Minulý týždeň som bola všetko odovzdať + sa ma vypytovali milión otázok a teda jedna z nich bola či, následne obdobie od kedy a ako bola mama liečená.
invalidný dôchodok dávajú aj na psychiatrické diagnózy, máme v širšej rodine. Ale pacient bol dlhšiu dobu liečený vrátane hospitalizácií na psychiatrii, nakoniec po cca dvoch rokoch liečby bolo požiadané o čiastočný ID a ten bol aj priznaný na základe posudkov od psychiatra.
Aj na psychické ochorenia sa dáva ID. Ale určite nie len tak bez ničoho. Poznám ľudí ktorí majú ID, ale normálne navštevujú psychiatra, berú lieky a boli aj viackrát hospitalizovaní.
Pokiaľ sa neliečiš, tak nemáš papiere od lekára. A ak nemáš papiere od lekára, tak sociálna poisťovňa nemá čo posudzovať. Ak neposúdi zdravotný stav, tak ani invalidný dôchodok nebude.
s úzkosťami a depresiami treba zájsť za psychiatrom, predpíše lieky. Hlavne ak už boli pokusy so psychológom.
Niekde som citala, ze sa vyzaduje, aby bol pacient aj hospitalizovny, nielen lieceny ambulantne.
papier od psychologa ti neuznajú...musí tam byť liečba psychiatrom a aj tam sa dáva ID len pri ťažkých stavoch kedy je dlhdobá liečba ...a teda naozaj sa v určitých diagnózach vyžaduje hospitalizácia
No to sa lieci hlavne liekmi a terapiami a nie sa pred tym ukryva doma. Keby davali kazdemu s uzkostami ID,tak je 3 mil.ludi na SK na ID. Na ID musia byt tazke diagnozy s opakovanymi hospitalizaciami.A to ti hovorim ako clovek,co s tym ma osobnu skusenost. A dlhodobu. To by bol uplny koniec,keby som sa tomu poddala a ostala doma. Prave ta praca pomaha najviac.
Poznám osobu, ktorej po psychickej stránke nič nebolo, mala ine zdravotné problémy, na ktoré nemala nárok na dôchodok. Neviem, ako to dosiahla, ale dala sa hospitalizovať na psychiatriu na zatvorené oddelenie. No a po tejto hospitalizacii už dostala plný dôchodok. Sama mi to rozprávala, že inej cesty nebolo.
Len teraz sa menil zákon ohľadne úzkostných porúch
@lucy1801 Prosim mozem sa spýtať ,mám psiorazu a psychické problémi myslite že aj to zaváži na posúdený ID?
@plameniak141 no ak to je vážne tak pravdepodobne ano
Kamarátka ma kvôli depresiám...dlho sa liečila, bola aj hospitalizovaná, ale to už je par rokov dozadu
@lucy1801 počuli ste už o niekom kto mal psiorazu a psychické problémi idem skusit požiadať nikdy má to nenapadlo no mám to teraz oveľa horsie ako mávam a mám problém vydržať v nejakej praci
@sense myslite keď človek nie je hospitalizovaný že nedostane nic
@plameniak141 neviem nevyznám sa, viem len ako to bolo u nej
@999444 Dobry den Prosim a ako ste to vybavili Prosim ako začať u koho proaim
Hlavne by mal mat už roky svojho psychiatra a tam záznamy o liečbe.Existuje aj čiastočný inv.dochodok.