Intolerancia laktózy a mliečnej bielkoviny

daniela.ho
17. jan 2015

Ahojte, priatel ma intoleranciu laktózy a mliečnej bielkoviny. Trápi ma problém čím nahradit tieto veci vo varení...mlieko viem, pouzivam pohankove. Ale co smotana a hlavne syry? Mate nejaké rady? Ďakujem

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
grettka
17. jan 2015

napr. Rajo vyraba bezlaktozove mlieko (resp. znizeny obsah laktozy) a je dostupne vo voacerych retazcoch.
Potom, je znacka, neviem, ci je nemecka alebo rakuska vola sa Mnus L, a maju v ponuke jogurty, tvaroh (nie je klasicky hrudkovity, skor taky kremovity a suchsi), tato znacka ma v ponuke aj smotanu na varenie, natierkovy syr, aj maslo, len to maslo je o dost maksie a rychlejsie sa topi. Maslo a jogurty mavaju v bille, aspon teda v BA a tvaroh kupujeme v takom obchode so zdravou vyzivou. Syry, take klasicke tvrde, pripadne na struhanie tiez kupujeme v bille v oddeleni kde su syry a byvaju oznacene, zebez laktozy.
Tato dieta je ale dost draha, jogurty stola okolo eura, v niektorych obchodoch aj viac. VIem o com hovorim, mojej mame zistili intoleranciu na stare kolena, takze neustale hladame, co moze a nemoze jest.

cecil36
17. jan 2015

@sylvia217
@grettka
@daniela.ho tym, ze ma priatel aj alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, tak je irelevantne pouzivat bezlaktozove veci, lebo aj tie kravsku bielkovinu obsahuju. Takze mila zakladatelka, jedine mlieka sojove, ovsene, pohankove, ryzove....proste rastlinne. Smotany rastlinne, syr ak zvlada soju tak tofu.

sylvia217
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moncicip
17. jan 2015

Moj maly mal alergiu na kravsku bilekovinu. Kupovali sme rastlinne mlieka z DM plus sojove, ryzove, ovcie a kozie jogurty. Ak ma priatel napr. rad syr tak moze tofu, alebo aj ovcie a kozie syry. Ono sa s tym zzije len to trosku dlhsie trva kym si clovek zvykne na to co moze a co nie. Drzim prsty.

jaja1979
17. jan 2015

@daniela.ho Ahoj, ma intoleranciu len na bielkovinu kravskeho mlieka? Tu ma aj moj syn, ale presli sme na kozie a to zvlada vyborne. Z kozieho mlieka mu vyrabam aj jogurty v jogurtovaci,da sa doma spravit aj syr. Da sa kupit natierkove kozie maslo, taktiez jogurty, tvrde syry, ale su sakra drahe. Kozie mlieko pridavam aj do varenia, bezproblemov robim palacinky, kolace, privarky. Sice trochu inak chutia, ale je to o zvyku. A vcera som nasla prazene maslo - vola sa ghee a je vyrabane z kravskeho masla prazenim, ale uplne sa meni struktura a je bez obsahu bielkoviny, cize je vhodne aj pre alergikov. Ak chces vediet viac, kludne mi napis.

daniela.ho
autor
17. jan 2015

Tak tak, intolerancia laktózy aj mliečnej bielkoviny, cize tie bez laktózy mu nepomôžu ☹ tofu je Dobrý napad no musim vyskúšať ci to zje 🙂
@jaja1979 a v kozom syre, mlieku neni ta bielkovina? On ma velmi zle výsledky u doktora takze sa musime stranit vsetkeho zleho

cecil36
17. jan 2015

@daniela.ho pozor, kozie a ovcie mozu mat skrizenu alergiu....nie kazdy ich odtoleruje. Ja napriklad neznesiem ani to. Treba asi vyskusat.

liebling98
17. jan 2015

@daniela.ho v mlieku iných zvierat sa bielkovina kravského mlieka nenachádza. Ale bielkoviny týchto mliek sú podobné tej kravskej, môže dôjsť ku skríženej reakcii.
Laktóza je mliečny cukor, nachádza sa vo všetkých mliekach cicavcov, v niektorých viac v iných menej.
Obávam sa, že pre Tvojho priateľa prichádzajú do úvahy len rastlinné alternatívy.

jaja1979
17. jan 2015

@daniela.ho Pozri sem, tu je to vcelku polopatisticky napisane.
http://www.medifera.sk/index.php?id=217

daniela.ho
autor
17. jan 2015

@cecil36
@liebling98
@jaja1979 baby a čítala som o nejakej ovsenej smotane, myslite ze kupim napr v tescu? Ci skor v bio obchodoch?

daniela.ho
autor
17. jan 2015

@sylvia217 ake je to mandľové mlieko prosim ta? Kde kúpiť?

cecil36
17. jan 2015

@daniela.ho ja kupujem v bio obchodoch ryzovu a ovsenu, v tescu som nevidela. Nasla som v hypernove, ale bola raz tak draha ako v bio obchode. Mandlove mlieko ja kupujem v DM-ke alebo tescu a chuti paradne 🙂

bibistec
18. jan 2015

no ak ma aj bielkovinu tak nic mliecne nemoze teda aj chlieb niektory a pecivo obsahuje mlieko vianocka a pod. to mlieko je svinstvo je vsade. Ja dcerke kupujem ohladom tych syrov teda v bio obchode su nahrady aj za mozzarelu aj vyzera ako platkovy a tak je to zo soje a pod. ak moze soju je to zaujimave niektore chutia fakt ako syr. Co sa tyka sojoveho mlieka je konzistenciou ako kravske cize z toho aj pudingy a tak spravis ostatne mlieka su ako voda cize ak robis zemlovku je to ok ale puding ti nezhustne. ja ich striedam. a kupujem obohatene o calcium.

bibistec
19. jan 2015

@grettka tvaroh, smotana a maslo su vyhodene peniaze tie mozes kupovat normalne, tie jogurty a mlieko uz treba bez laktozy ale daju sa kupit aj tablety ktore po zjedeni normalneho mlieka zjes a normalne funguju to je ten enzym co stiepi laktozu. ja mam tiez intoleranciu a fungujem takto normalne. a pozor aj na kupovane pecivo skoro vo vsetkom je mlieko. aj v kupenych kolacoch. Teda neviem kolko mliecneho zje tvoja mama ale ja teda financne nevidim nejaku zataz.Ale asi som celkovo navyknuta na bezmliecnu stravu...inac tvrde syry su ok bezne akurat tie makke su problem.

bibistec
19. jan 2015
daniela.ho
autor
19. jan 2015

dakujem baby za rady, určite v najbližšiej dobe navštívim nejaký bio obchod a popozerám 🙂

grettka
19. jan 2015

@bibistec zaujimalo by ma, preco si si ista, ze su to vyhodene peniaze? Odkial mas takuto informaciu? Alebo mas nejake clanky k tomu? Ak mas, posli, lebo ma to naozaj zaujima. Diky.

Ak si navyknuta na bezmliecnu stravu, tak je to ok, nepotrebujes tolko mliecnych vyrobkov,. Lenze moja mama ma diagnozu, pri ktorej ma nasadenu bielkovinovu dietu, a teda nemoze stale jest maso, takze tvaroh a jogurty konzumuje denne, teda okrem varenej stravy a mnozstva cerstvej zeleniny a ovocia. Co sa tyka tabliet, tak ich ma aj bez laktazanu naordinovanych viac, nez dost, takze nie.

bibistec
20. jan 2015

@grettka no ten tvaroh a kyslomliecne vyrobky totiz presli kvasenim, maslo tiez cize je tam stiepena ta bielkovina, preto ak je napisane ze maslo bez laktozy je to len reklamny trik. Ja sama mam intoleranciu laktozy od narodenia a to dost silnu ja ani jogurt nemozem niekto ano zalezi od tolerancie ale maslo, tvaroh a tvrde syry v pohode. Preto pisem ze su to vyhodene peniaze, ale asi treba vyskusat.