Zdravím. Mal alebo má tu niekto skúsenosti s infekčnou mononukleózou? Krvné testy ukázali, že som túto “chorobu” prekonal a to nevedomky. Prejavila sa u mňa ako angína. Mal som len opuchnuté uzliny, žiadne iné problémy nemám. Už prešiel cca viac ako mesiac od prekonania. Môže mi to pokaziť život? Budem mať nejaké doživotné následky?
@ancell971 ak si to prekonal ako anginu, tak by to malo byt ok. Ked mal pred niekolkymi rokmi moj priatel mononukleozu, lezal v nemocnici s vysokymi horuckami. Ja som sla na pecenove testy a mi vyslo, ze tiez som to musela v minulosti prekonat ako anginu, este asi ako dieta. Ja som v pohode, kebyze nejdem na testy, ani o tom neviem, ze som to niekedy uz prekonala. Priatel musel dodrziavat rok dietu a este dalsi rok bol taky unavenejsi. No myslim, ze ty si v suchu 🙂 ak vsak chces mat uplne istotu, obrat sa na svoju doktorku 🙂
@ancell971 nie nebudeš mať doživotne následky ani do budúcna nikoho nenakazis, sama mám s touto chorou skúsenosti a ak ti mám poradiť ako už aj dievky spomínali, skús si dať na nejaký čas pečeňovú diétu plus odporúčam k tomu užívanie Lagosy pre regeneráciu pečene a ochranu 🙂
@lucciap ja som sa pokúšala darovať niekoľko krát, vždy ma odmietli lebo vraj po mononukleoze sú doživotne protilátky. Naposledy som chcela darovať krv pred dvomi rokmi keď išla mama na operáciu. Nezobrali mi kvôli mononukleoze. Takže hovorím iba svoju skúsenosť.
Ja som mala veľmi ťažký priebeh, bola som 2 mesiace v nemocnici, pol roka na PN a 3 roky prísna dieta a sledovaná, sono pečene, krvné testy atd.
Kedy tá angína bola?
Treba zájsť za svojou doktorkou a nech zoberie krv na pečeňové testy, môžeš mať zvýšené hodnoty, ja som užívala aj pár mesiacov flavobion na podporu pečene, a samozrejme diétu.
@queeninthenorth ďakujem, a túto diétu treba dodržiavať dokonca života? alebo raz za čas?
@ancell971 dokonca života určite nie, po dohode s lekárom nejaké 2-3 mesiace a následne odber krvi na hepatalne testy ako sa pečeň ma 🙂
@ancell971 ja som prekonala infekčnú mononukleózou, úplne bez diéty a nie nikoho som ani nenakazila,proste to má úplne iný priebeh ako normálna. Jediné čo odvtedy mám je slabá imunita a zápal v tele ale fungujem úplne normálne odvtedy a už to tých 10 rokov bude. Jediné čo je také že sa má choroba alebo bežná nádcha drží dlhšie.
Ahojte. Raz som sa vďaka tomuto ochoreniu ocitla v náročnom období svojho života. Bola som tehotná a zároveň som sa musela vyrovnať s infekčnou mononukleózou. Bola to kombinácia, ktorá mi priniesla veľa výziev a obáv, ale tiež ma povzbudila hľadať riešenia a nájsť spôsoby, ako sa cítiť lepšie. Celá situácia sa začala, keď som začala pociťovať extrémnu únavu, bolesť hrdla a zväčšené lymfatické uzliny. Keďže som bola tehotná, skúsila som si o tom najskôr nájsť niečo na internete. Našla som veľa článkov, ktoré naznačovali skôr angínu, až na tento https://zdravoteka.sk/choroby/infekcna-mononukl..., ktorý ma zaujal asi najviac a viac ako dosť súvisel s mojimi problémami. Chcela som to vzhľadom na svoj stav vyriešiť čo najskôr a po niekoľkých návštevách u lekára a vykonaní testov sa mi potvrdilo, že mám infekčnú mononukleózu. Bola som trochu vystrašená, pretože som nevedela, ako sa budem môcť postarať o seba a o svoje nenarodené dieťa v takomto zdravotnom stave. Lekár mi vysvetlil, že jedným z najdôležitejších faktorov je zabezpečiť si dostatok odpočinku. Moje telo potrebovalo čas na boj proti infekcii a zotavenie. Odporučil mi aj zdravú stravu, ktorá obsahovala veľa ovocia, zeleniny a živín. Bolo dôležité zabezpečiť si primerané množstvo vitamínov a minerálov na posilnenie imunity. Vyvarovala som sa potravinám s vysokým obsahom tuku a cukru, a zvolila som si stravu, ktorá mi dodala dostatok energie. Nakoniec sme to zvládli. Pekný deň.
@ancell971 treba dodržiavať diétu ...môžeš a nemusíš, ale nie je to životu nebezpečné🙂nekazala Ti lekárka držať pecenovu diétu?môj muž musel 3 m