Idem si dávať robiť zirkonove korunky. V prvom rade kvôli zdravotnej stránke lebo mám predné zuby preplombovane z predu zo zadu. V druhom rade estetická stránka lebo mám predkus a krivé zuby. Zubárka ku ktorej mám ísť mi chce vytrhnúť predné jednotky a jednu dvojku kvôli predlusu nech mám mostík v jednej línii že nech je to pekne. Zuby nemám zdravé. Ale aj tak sa obávam. Či nieje iná možnosť. Vraj zbrusenim sa mi to nevyrovná tak ako treba. Nemáte s tým niektorá skúsenosť ?
Vies co to aj mne zubar uz tolkokrat navrhoval korunku, lebo mam dve stolicky problematicke a stale sa mi aj plomba uvolnovala a zlomila, povedal ze posledky krat mi to dava do poriadku a potom mi da korunku nech je to konecne na poriadku, takze ono to nie je najhorsia volba 🙂
@nikpa áno presne toho sa bojím keďže mám strašnú kazivosť . Ale myslím si že aj preto lebo mám zuby zaplatené takmer všetky a je veľa miest takých kde sa mi zapcháva jedlo alebo sa to ťažko čistí . Chcem si dať 10 vrchných zubov. Nieje to lacna zalezistost tak samozrejme nech to vydrží aspoň 20 rokov. Tak teda sľubujú zubári. Bola som pri troch na konzultáciu no každý mi povedal úplne iný scenár práce. Tak som preto z toho zmätená a nerozhodná. A tiež už keď dávam zato peniaze tak nech to nejak vyzerá. Mám ísť na další piatok ale už Id včera nič nerobím len kukam po nete rady skúsenosti . Nič ako môj prípad som nenašla a začínam mat panicky strach lebo v jeden deň mi má trhať tri predné zuby plus všetko brusit a robiť odtlačky 🤭
@hapkova to ano ja keby som mohla vrátiť čas tak tiež to tak riešim lebo ja som o zadne zuby prišla už dávno. Teda mam vytiahnuté asi tri stoličky ešte jedna ma čaká teraz . Nejde o estetiku ale už pomaly nemám nacom žuť
@michaella_h po mojej skúsenosti by som bola za, keby mi všetko vytrhal ale zubár nechcel, on vraj zuby zachraňuje, nie trhá, to vraj len keď ozaj nie je iná možnosť. Ale ja som mala šťastie, že mi na dvoch konzultáciách povedali obaja zubári to isté. Teraz mám 1 implantát a 3 zirkonove korunky. Z toho pod jednou korunkou mám opravovaný zub, doslova ožívovany 🙄 rok som k zubárovi s tým chodila kým sa mi vyhojil 2x ATB som brala ale ani za svet mi ho nechcel vytrhnúť. Tak keď sa mi znova pokazí asi ho pôjdem kopnúť do členku toho zubára. Chápem tvoje obavy ale nezostáva ti nič len si nájsť dobrého zubára a dôverovať mu 🤷
@michaella_h a ešte čo sa týka toho strachu tak trhanie predných zubov je rýchle, majú slabšie korene ako stoličky a budeš to mať umrtvene. Skôr mne vadilo to brúsenie ale zase to nie je bolesť len nepríjemný pocit.
@nikpa tak nakoniec som si vybrala zubarku ktorá je tiež aj manzelova kamarátka takze mám takú väčšiu dôveru voči nej. Dokonca som zistila že jej technik čo robí korunky je ten istý ktorý robí aj pre druhého zubara ktorý má o 100€ drahšiu jednu korunku asi len kvôli tomu že má super novú modernú ambulanciu. Celkovo mám strach ako to bude vyzerať ako to bude sedieť . Dočasne korunky mám mat hotové hneď po víkende, tiež si neviem prestaviť ako to bude sedieť na dasnach 3-4 dni po vytrhnuti
@michaella_h tiez som tak vsetko studovala a prehodnocovala pred rokom. Tiez mi museli jednotku vytrhnut, lebo som mala pod nou vacok a resekciu som nechcela. Mala som aj docasny mostik, kym sa ta jazva nezacelila. Az potom mi brali otlacky. Mam 6 zirkonove a som spokojna. Nemaj obavy, ak treba daj vytrhnut, mozno ti to zmensi predkus. Drzim palce.
@michaella_h Prečo ti nespravi jednotlivé korunky ale hneď mostík? Ak sa ti pokazí zub pod mostíkom tak celý mostík musí dolu. Ak máš problém so sklovinou a kazia sa ti zuby, tak korunkou budeš mať zub obaleny, čiže chránený, samozrejme musíš naďalej dodržiavať hygienu, hlavne okolo krčkov pri dasne. Predkus neviem aky velky maš, korunkou sa možno bude dat opticky zmenšit, dokonalé to mozno nebude ale určite lepšie ako doteraz.
@michaella_h ak chces mat pekny usmev, tie zuby by zrejme mali ist prec. Pretoze na ne sa dokonaly vyrovnany chrup urobit neda. Pokial tam tie zuby budu, vzdy budes mat predkus. Takze ak nechces mat konske zuby, nechala by som si ich vytrhnut. Rozumiem, ze mas obavy. Ale ak ti ide o estetiku, tak urcite von. Inak budes plakat, ze si zaplatili tisice za nieco, co sa ti nepaci…
Som z oboru 😉
@petricka22 presný opis. Konské zuby 😂 teraz ich mám veľké, predkus a ešte aj tie tri dopredu oproti jednej dvojke. Proste hrozné. Áno je pekne aj keď si niekto dá napr fazety kvôli odtieňu ale u mna to bude ozaj radikálna zmena. Predkus ostane určite, to by som si musela dať asi zoperovať sánku🤦♀️😀 ale bude to na sto pro lepšie. Keď si z oboru, nevieš poradiť niečo účinne na vybielenie spodných? Keďže už fakt ked do toho investujem tak nech sú tie zuby aj pekne biele. Len zasa žeby mi veľmi nekričali spodné
@oli18 dakujem. Snáď to dám. Išla ti tá jednotka dobre von? Mne už ťahali zuby ale že vraj jednotky idu lepšie. Z toho mám paniku, viem že to neboli ale keď tá vypacuje ten zub ťahá ťahá a ten tlak. Už teraz mám kŕče 🤦♀️
@michaella_h dr ti da vyrobit bielice. Presne sadnuce na tvoj chrup a do nich ti da (preda) bieliaci gel. A vybielis si podla potreby, ale nezostane to navzdy. Ale urcite su aj ine sposoby… ved sa popytaj dr. dohodnite sa na zaciatku na odtieni…
@michaella_h ani som nevedela, že je von. Len som pocítila, ako zatlačil smerom hore. Držím palce, neboj sa 😉
@oli18 dakujem 🙂
@petricka22 no už mám zuby vytrhnuté aj zbrusene, čakám teraz na docasky. Len akurát má zasa zneistil technik-kamarat. Že vraj keď mi chybaju tri zuby vpredu tak neni vhodný mostík zo zirkonu lebo môže prasknúť. Písala si že si z oboru. Nevieš poradiť? So zubarkou som NormLne dohodnutá na zirkone.musí mi to urobiť v jednom kuse že vraj na všetkých desať zubov. Tak sa bojím aby to neprasklo ozaj a zasa nový Potom cely? Resp nevieš aka sa nato vzťahuje záruka? Či u zubarky alebo technika má dávať záruku?
@oli18 tak to presne aj bolo. Ozaj ťahala jeden za druhým ani neviem kedy. Trvalo to pár sekúnd 🙂
@michaella_h zaruka by mala byt dva roky. Takze ak dobre rozumiem, tak bude mat mostik 10 clenov a v predu ti tri zuby chybaju? Ja teda neviem, ake ma on skusenosti, ale ja by som sa toho vobec nebala. Toto nie je ziadny extrem. Keby ti malo dvadsat zubov drzat na styroch, nepoviem… ale toto je ok. Ved zubarka tiez vie, co robi a co si moze dovolit, tak isto zubny technik, ktory jej to zhotovi… je to uplne normalna situacia 🙂
@petricka22 áno dve jednotky a jednu dvojku mi teraz vytrha. Tak vraj keďže som mala zuby dosť široké tak ze tam mám diéru ako bežne majú ľudia po 4och zuboch. Ja si tiež myslím ze to nieje nič strašne a zasa tie predné zuby som zvyknutá dlhé roky nezaťažovať . Keďže som sa stále bála aby sa mi nepolamali. Dakujem pekne za odpoved . 🙂
@michaella_h bezne sa robi od trojky po trojku (cize 6 zubov) a drzi to len na 3jkach. Takze ziadny stres 🙂
@petricka22 mám už náhradné. A odkedy som doma tak revem 🤦♀️ Neviem či to je len nezvyk ale zdajú sa mi otrasne 😭😭 musím byt s nimi aspoň mesiac dokym sa mi zahoja ďasna po ex.😭 je to veľmi hrozné? Pridávam foto 🤦♀️😭
@michaella_h tak je to len docasne riesenie, je to len plast, musi sa to urobit hrubsie. Jedine, co mne trochu bije do oci, je ten sklon, lenze ak si mala predkus, niektore veci sa proste nedaju inak urobit. Takto z fotky je to trochu skreslene, ale nepride mi to nejake hrozne… co tebe vadi? Zdaju sa ti velke? Alebo co?
@petricka22 áno, hlavne dlhé.😭 keď zavriem ústa vadia mi na spodnej pere zvnútra. Tak som to mala aj pri mojich zuboch a práve preto som si ich dala vytrhať. Zubárka má ráno presvedčila že si musím zvyknúť že je to len dočasne. Ale úplne šušlem ešte viac ako bez zubov keď som bola teraz pár dni. Neviem či ísť zasa ráno k nej alebo k technikovi nech s tým niečo spraví. Úplne chytám depky ze som sa nato dala 😏a už teraz sa bojím ako budí vyzerať tie zirkonove
@michaella_h ako za mna su len trochu mohutnejsie, ale to je zrejme tym, ze je to plast, tak aby sa hned nezlomili. Ale potom sa urcite ozvi u zubara, ked sa uz budu robit tie trvale, ze co sa ti nepaci. Ale ako hovorim, niektore veci sa nedaju urobit inak, musia sa prisposobit situacii, aku mas v ustach.
@michaella_h nechytaj depky 🙂 mne sa dlhe nezdaju, ale ak ti zavadzaju, tak to potom musis prebrat s dr. A suslat mozes, to si za par dni zvyknes. Akoze je najlepsie par dni vydrzat a uvidis. Vychytaj na nich vsetky nedostatky, aby si potom vedela, coho sa maju vyvarovat pri tych zirkonovych 😉
@petricka22 tak to určite lebo nesedia mi tak akoby som vhcela už tie zirkony. Tiež si ich nedal nalepiť natrvalo potom. Ale najprv na skúšku aspoň jeden deň doma lebo tých pár minút u dr to sa nedá hneď na všetko prísť. Tak už sa len tým utesujem že snáď budú tie trvale krajšie a hlavne tenšie a prirodzenejšie lebo toto je ako originál protéza vyklápacia 🤦♀️😂
@michaella_h lebo sa to robi z tych protezkovych zubov 😀 jasne, ze zirkonove budu krajsie 😉
@michaella_h ahoj,
Mna by zaujimalo ako si dopadla s korunkami a ci si spokojna 🙂 ci si si zvykla na nove zubky a ci ich uz beries ako vlastne… tiez sa chystam na korunky len nejak nemam odvahu 😖
@tinka349 ahoj. Áno. Nakoniec som dala na radu zubarky a dala som si vytiahnuť tri predné cize 2 jednotky a jednu dvojku. Hneď po víkende keďže to bol piatok som dostala náhradné. Mala som ich mesiac. Potom ďalšie náhradné a nakoniec finálne zirkonove . Ten čas len kvôli tomu aby sa mi poriadne zahojilo ďasno a sedeli mi dobre nové zuby. Zvykla som si hneď keďže už som si zvykala s tými náhradnými.
@michaella_h ahoj ah mňa to caka..taky istý proces ako teba 🙈 môžeš poslať fotku ako vyzerajú finálne zirkónove? A koľko si platila? Na 8 zuboch máš mostik? Ďakujem ti za odpoveď
@michaella_h píšeš že ich máš preblombovane z oboch strán tak zrejme ich nemáš zdravé. Keby ti ich zbrusila tak ti mostík nasadí na ne. Čiže ak sa opätovne zuby pokazia musia sa buď opraviť cez mostík, teda ho z vnútornej strany rozvrtat alebo ho úplne strhnúť a môžeš si dať robiť nový. Takto sa to stalo aj mne, zbruseny zub pod mostíkom sa mi tak pokazil, že sa mi ho síce najskôr zubárka snažila opraviť tak ako som písala vyššie, cez mostík aby mi ho neporušila, no nakoniec to dopadlo tak, že zub mi musela aj tak vytrhnúť, to mi ale stále mostík držal len už som nad ním mala dieru od vytrhnutého zubu a vyzeralo to zle. Takže celý mostík so 4 zubami musel ísť nakoniec aj tak dole a musela som riešiť zase nové zuby. Keď ti zubár povie, že zuby musia ísť von, tak mu dôveruj, lepšie teraz ako potom...