čaute žienky, na konikovi som bola zaregistrovaná už dávno ale nepamatám ani meno ani heslo tak mám nový profil. Gynekolog mi kvoli nepravidelnej menštruácii robil HP a vyšiel mi zvýšený prolaktín, dostala som lieky. Dieťa ešte nechcem. Na mk som si všimla, že lieky beriete poväčšine tie, čo sa snažite otehotieť, tak myslíte že ja by som nemusela? A keď ste brali lieky, ako dlho ste ich brali? Kedy ste ich vysadili a čo po vysadení? Udrží sa hladina v norme? Nieže tu do seba budem niekoľko týždnov pchať lieky a aj tak to bdue nanič :D
no na vsetky tieto otazky by ti najlepsie odpovedal tvoj gynekolog, on je odbornik. ja som mala tiez tuto diagnozu, zakazdym som brala lieky, zakazdym sa to dostalo do normalu a dlho sa to tak udrzalo. 2x som mala vyssi prolaktin. neviem ake mas hodnoty ty, ani svoje si uz nepamatam, ale je rozdiel, ci mas iba trochu zvysene alebo velmi. lieky by som urcite brala, nikdy nevies, ci je to konecna hodnota, alebo to bude dalej len rast. prvykrat som brala medocriptine, z toho som odpadavala, no napriek tomu mi ho gynekologicka nevymenila za iny, ktory bol dokonca bez doplatku. nechala ma tak odpadavat.... potom som sa prestahovala a druha gyneko mi dala parlodel a ten bol bez takychto vedlajsich ucinkov, tolerovala som ho velmi dobre. oba som brala niekolko mesiacov, dokonca ked som mala zvyseny prolaktin druhykrat, som na prvy sup otehotnela. vsetko zavisi od hodnot ake mas, niektore zeny su neplodne, lebo je to vlastne hormon, ktory blokuje ovulaciu.
ja na tvojom mieste by som tie lieky brala. mne gyneko povedala, ze ak by lieky nezabrali ani po niekolkych mesiacov, ze sa vtedy chodi na CT, aby vylucili mikronadorceky na hypofyze, uz len pre toto mi to ako sranda neprislo a lieky som brala poctivo. viac ti neporadim, viac skusenosti nemam 🙂
to je aky napad, ze lieky budem brat az vtedy, ked budem chciet mat dieta? a take, ze ked sa ti neupravi prolaktin, tak ti to znemozni mat dieta, lebo to ovpylnuje cely hormonalny cyklus v organizme a hyperprolaktinemia je dosta vazny dovod na to, aby si lieky brala,
mne na hyperprolaktinemiu prisli par mesiacov po svadbe, endokrinologicka mi nasadila liecbu a do pol roka som ho mala v stabilizovanom stave, potom som brala uz len vyrovnavaciu davku, teraz som tehotna, raz za pol roka chodim na krvne testy, kontroluju jeho vysku, ci je vsetko OK, po porode sa ukaze ci budem brat lieky a v akej davke,
ale nebrat lieky lebo zatial neplanujem babatko? to je dost nezodpovedny pristup, lebo ked sa ti bude prolaktin zvysovat, tak sa ti neupravi cyklus alebo sa dostanes do hodnot, ktore maju zeny v prechode, co ti znemozni otehotniet.
@beruska141 hondotu mám zvyšenú zhruba 2x oproti normále takže nič strašné gynekologa sa opytam nabuduce ked tam pojdem, len som chcela počuť aj názory...proste sa mi zda blbé od 24 vkuse byť na liekoch? To enchcem a ked aj tak par tyždnov a vysadiť a nech sa ta hladina udrži
a nie je anto niečo prírodne len?
@hamaha No urcite by som tie lieky zacala brat, aj ked mate este len 24 rokov. Upravi sa vam cyklus, ale nie je to len o tom. Zvysena produkcia prolaktinu zvacsa znamena, ze sa deje nieco v hypofyze, zvacsa su to mikroadenomy, ktore mozu prerast do makroadenomu, ktory moze tlacit na krizenie zrakoveho nervu a tym vam moze zacat vypadavat zorne pole a zhorsovat sa zrak. Nestrasim vas, ale zvacsa je to tak, takze to nie je len o otehotneni. Ja som brala lieky na prolaktin od 20 tich rokov (teraz mam 33), momentalne je to upravene, ale aj napriek tomu nemozem otehotniet, ale uz ma aspon tak nebolieva hlava, cyklus je ok a aj zrak mam v poriadku. Brala som najprv medocriptine, potom norprolac a gynekolog mi este odporucil aj agnucaston, je to prirodny liek na upravu hladiny prolaktinu a celkovo aj na upravu cyklu. V kazdom pripade je na vas, ako sa rozhodnete, ale treba zvazit aj mozne dosledky. Prajem vela stastia.
@hamaha kazda zena ma inu hladinu hormonov, iny cyklus, u kazdej sa nieco ine vramci urcitych hranic povazuje za normalne, preto je zbytocne sa pytat, ako dlho sa da vydrzat bez liekov, lebo to sa neda zovseobecnovat, u kazdej je to ine, v tomto smere sa naozaj neda porovnavat a povazovat urcite obdobie liekov za normalne nie je v poriadku, nakolko u kazdeho cloveka je to ine,
mnohe zeny sa bez liekov nedostanu do normalnej hranice a niektorym zenam staci brat lieky niekolko mesiacov a v poho, takze asi tak🙂
jaj žienky, nepotešili ste ma
agnucaston alebo mastodynone- v oboch je rovnaka ucinna latka (prirodne). jeden bol aj volnopredajny. neviem ci to teraz est eexistuje. je to tak 6-7 rokov. brala som najskor v zvysenych davkach a postupne znizovala a po cca 9 mes prestala brat a odvtedy viac menej v poriadku. mala som vtedy tusim 22rokov.
@zdena12345 skusim pozrieť a navrhnuť gynekologovi
@hamaha no ako pisala jajka71 je to indivindi. Ja som brala lieky asi 5 rokov alebo 6 rokov, uz si to presne nepamatam. Agnucaston bol volnopredajny, neviem ako je to teraz. A brala som tak ako pise zdena12345 a odvtedy som viac menej v poriadku. Sice mi pri ostatnej kontrole zistili hornu hranicu normy, ale stale sa to drzi kdesi pri tej norme, i ked je to uz hranicne. zatial to zvladam, uvidi sa po kontrole.
ja som brala lieky na prolaktín v kuse (okrem 2 tehotenstiev, vtedy sa neberú) od svojich 15 rokov, takže je to už 20 rokov
Ahojte, neviem ci este tato diskusia funguje, ale ak ano, chcela som sa opytat ake vysoke hodnoty ste mali prolaktinu? Dakujem za odpoved
@hamaha lieky ti nasadil preto, aby ti klesla hladina prolaktinu, upravi sa ti tym cyklus. Doktor by ti mal po case spravit kontrolny odber ci sa ti hodnoty zlepsili a ak ano tak ti povie ci ich mozes vysadit, ale zrejme ta bude sledovat dlhsie. Ja napriklad beriem lieky uz piaty rok v kuse