Hypermobilný syndróm a zamestnanie

mona7407
25. feb 2024

Ahojte,

je tu niekto kto sa narodil s hypermobilným syndrómom?
Ak áno, aké máte zamestnanie?
Komplikujú Vám bolesti každodenný život?
Ďakujem

zmrzlinka2021
25. feb 2024

@mona7407 to má takmer každý tretí človek

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zmrzlinka2021
26. feb 2024

@taynee ďakujem za vysvetlenie

summer23456
26. feb 2024

@taynee
@zmrzlinka2021 baby a na toto sa dáva aj invalidný dôchodok? cisto len zo zvedavosti.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
summer23456
26. feb 2024

@taynee dakujem

mona7407
autor
26. feb 2024

@taynee
@zmrzlinka2021
ahojte, ďakujem za názor 😌,
športu, tancu a atď, som sa venovať nemohla keď som bola menšia. Mám poskracovane šľachy, keďže som niekoľko rokov nechodila normálne ale čisto len po špičkách. Takže mi časom spadla klenba, šľachy sa skrátili, a nejaký čas som nevedela spraviť klasický drep,lebo ma to nepustilo. Čiže som istý čas chodila na detské rehabilitácie.
Hypermobilitu nemám získanú. (Ako to niekto za života napr.ziska gymnastikou).
Nejak som nikdy za posledne 4 roky nevedela od čoho mám stále také bolesti, menila som prácu keďže moje telo veľmi zle zvládalo väčšiu záťaž fyzickej práce, tak som časom išla robiť čašníčku, kolená ma nejak nezvykli bolievat pri tejto práci, časom ma začali bolievat kríže, skúšala som podomacke spôsoby, ako sa zbaviť bolesti, bolesť krížov ale ostava doteraz, stále je to lepšie keď sa hýbem. Časom som prešla na sedavé zamestnanie, klasika 8h.a viac v prípade nadčasov. Myslela som že moje telo sedavé zamestnanie bude zvládať fajn ..ale akosi nie. Začali ma viac bolieť kolená, sija, chrbát, ruka, kríže. Stále mávam v sebe to také vnútorné nutkanie, nejak sa hýbať, často musím meniť polohou. Ak dlhšie stojím či sedím, tie statické polohy mi spôsobujú bolesť. Skúšala som suché teplo,maste, často do seba dávam analgetiká na tlmenie bolesti. Ale to tiež nie je asi super často bravat.
Lekár mi povedal že som sa narodila s hypermobilným syndrómom, čo je vrodená choroba a preto tie bolesti.ze mám mlandrave svalstvo a že mi treba vybudovať svalový korzet, ale pri cvičení nijako nepresahovat rozsahy. Tvrdé masáže by som nemala..
Taktiež mi povedal, že mám artrozu.
(To som si kedysi myslievala, že majú starší ľudia)
Na zamestnanie som sa vyššie pýtala preto, či sa tu niekto taký nájde, lebo predsa len väčšina populácie ma sedavé zamestnanie, a ak tu niekto taký je kto sa s tým narodil, tak len či zvlada svoju prácu prevažne bez vysokých bolesti, al.resp či by mi vedel poradiť niekto nejake typy na prácu, a aj sa vedieť do budúcna uživiť.
Pre ľudí s HMS, som len počula, že sa odporúča mať zamestnanie, pri ktorom sa často mení poloha tela.
Statické polohy zvládame horšie.
Snáď sa tu nájde niekto kto vie o čom píšem.
Nevedela som kam sa obrátiť.
Ďakujem 🙏🏽

lakebabe
26. feb 2024

@mona7407 mam silnú hypermobilitu na tu samotnú ID nemas ja mam ID od 20tky, ale na iné dg s klbmi, hypermobilita mi akurát robí extrémne problémy od 30 tky s nohami mam členok kvôli hypermobilite milión krát vyvrtnuty roztrhané vazy vďaka tomu aj zlomenu nohu z pádu viac operácii a to isté aj s kolenom napriek tomu cely život cvičím s obmedzeniami a s ortezami a fungujem v pohode viac menej.

nikaikadominika
4. máj 2024

@mona7407 zdravím, ja mam vrodenu hypermobilitu, tiez riesim kazdodenne bolesti hrudnej chrbtice poslednych 9 rokov...od 24 rokov ma boli chrbat kazdy den. Sport nie je moje hobby, mala som od 25 rokov sedavé zamestnanie a ide to dolu vodou. Momentalne som na materskej. V sedavej robote som mala uz take bolesti chrbta, ze som zavala sedenie nenavidiet,momentalne sa mi lepsie robi postojacky, vraj je fajn mat pri sedavej praci polohovaci stol a menit kazdu pol hodinu pracu v stoji a posediacky...
Pred pol rokom som sa konecne odhodlala na fyzioterapiu a kazdodenne cvicenie...citim sa lepsie, ale stale sa mi pravidelne vracaju spazmy a bolesti hrudnej chrbtice...fyzio mi povedal,ze bohužiaľ, s touto diagnozou to tak uz bude, cvicenie potrebujem na spevnenie klbov a stavcov,ktore mi kvôli hypermobilite nedrzia dobre, ze si zmiernim trochi bolest, ale vyliecit sa to neda, cvicenie to len bude regulovat. Kazdopadne, je dolezite mat pevne svaltvo v problemovych miestach...pochodila som uz kadeco, od maserov,cez chiropraktikov, rehabky, lekari...vsetko na nic...chiropraxia sa s touto diagnozou absolutne nepdporuca,co som tiez nevedela a verim tomu,ze som si aj tymto pohorsila...ja som uz mala take bolesti a tak slabu chrbticu, ze som praskala v chrbtici pri akomkoľvek pohybe, aj ked som sa len prevracala v psoteli z boka na bok...
Stále nie som ok...6 mesiacov na sebe makam, ale nie je to este dobre...uz teraz mam velke obavy z navratu do sedavej roboty, nakoľko presne ze tiez netusim,co ine by som robila...ked niekomu poviem,ze si chcem hladat pracu,kde bude menit polohy, lebo moj chrbat nedava 8hod sedenia,tak sa na mna pozera ako na blazna,ze to prehanam...no,kto to nema,to nikdy nepochopi...
Takze fyzio aj mne odporucili menit casto polohy,nezasediet sa, idealne k pocitacu mat ten polohovaci stol, kľakačku, kazdy den cvicit to,co mi na fyzio vzhladom k mojim problemom nastavili,zmenit steretypy v sedeni, chodzi,stati,spanku...
Viac poradit neviem, sama hladam uz roky odpovede...aspon ako sa zbavit tej chronickej bolesti...
Bude to ale asi trvat roky...
Budem velmi rada,ak mi napíšete, ako sa mate vy a ci ste nejko so svojou hypermobilitou pokrocili 🙂