Hypermobilita celého tela

viera1107
5. mar 2023

Ahojte baby,
je tu niekto s ťažkou hypermobilitou celého tela?
Aké problémy vám robí a ako sa vám ich darí riešiť?
Za odpovede budem moc vďačná..

alenamihal
5. mar 2023

Mna boleli klby,svaly a migreny brrrr...zacala som chodit 2x do tyzdna ku fyzio a robim streching 1-2x do dna a klop klop zatial som ok...fyzio mi robi aj bankovanie,co je u mna topka...

viera1107
autor
5. mar 2023

@alenamihal ahoj, mávala si aj blokady medzi lopatkami? Fyzio plánujem, ale vždy ma zastavil môj neurológ, že masáže nie ale v podstate on mi tiež moc nepomohol a teda chcem skúsiť fyzio.

gemerka17
5. mar 2023

@viera1107 pri hypermobilite musíš jedine cvičiť a spevňovať čo sa dá. To je jediná liečba. Inak neviem čo to máš za debila neurologa. Fakt blbý ako bagandza. Samozrejme kvalitné fyzio treba zaplatiť, aby sa si ti odborne venoval. Obyčajný fyzio cez poisťovňu vie tak 10%, čiže nič. Treba odborníka. Ps: hypermobilitu ma strašne veľa ľudí, nie je to diagnóza. Tam ide skôr o to, aké problemy (spolu s inými faktormi) to dokáže spôsobiť.

viera1107
autor
5. mar 2023

@gemerka17 oslovila som jednu fyzio, ona aj vyučuje na fakulte ale myslím, že ma nevezme.. Má veľa ľudí, je mi úplne jasné že si to musím zaplatiť.. Koniec koncov ako všetko, ale chcem niekoho čo aj niečo vie a nie len má na stene 2 certifikáty.. Hypermobilitu mám celotelovú ťažký stupeň, keby to bolo len že ohnem palec na ruke ako tá väčšina čo ju má tak by som bola happy..

majamat
5. mar 2023

neviem ako je to u nas, ale tazku hypermobilitu sposobuje aj Ehler-Danlosov syndrom. niektori odbornici aj beznu hypermobilitu zaraduju do tohoto syndromu.
tento syndrom ma viacero typov a pricinou je porucha tvorby niektorych typov kolagenu.

vobec neviem kto toto dokaze vysetrit. je to geneticka porucha a teda sa aj dedi.

gemerka17
5. mar 2023

@viera1107 akože ide si bola doteraz celý svoj život? Ako náhle ti to zistili a teda hovoríš ze mas ťažký stupeň a problémy, tak už dávno si mala cvičiť ako drak.

taty
5. mar 2023

Ja som dostala aj masáže a keďže to bolo horšie ako bez tak som to ukončila . Mám hypermobilitu vysokého stupňa,zákaz jogy a strečingu. Jediné čo pomáha je posilovňa s kvalitným trénerom na budovanie svalovej hmoty. Mala som pár operácii pre hypermobilitu,lebo sa mi v kĺboch cysty . Robili sa mi preto ze sú kĺby tak veľmi uvoľnené. Naozaj jediné čo pomohlo vybudovať si svaly ,ktoré to držia. Ja som mala až taký problém ,že mne uvoľnená chrbtica praskala pri chôdzi,až tak ako ľuďom prsty na rukách .

viera1107
autor
5. mar 2023

@taty ako si riešila bolesti svalov a blokady? Neviem sa z toho vymotať.

viera1107
autor
5. mar 2023

@gemerka17 v 2018 som bola prvý krát u ortopéda a nič si nevšimol, o rok neskôr už u neurológa lebo to som mala už fakt problém.. Áno, nikto si to dovtedy nevšimol..

ailiba
5. mar 2023

@gemerka17 moja mamina chodi cez poistovnu (ma doporucenie od neurologa) k fyzioterapeutovi a je perfektny... Asi zalezi na koho natrafis.

yoxinka
5. mar 2023

@viera1107
Potrebuješ výborného fyzioterapeuta a posilňovať všetko čo sa dá. Cvičiť technicky dokonale a tvojmu stavu adekvátne. Hypermobilná si zrejme od malička, to si ozaj mohol ta celý tvoj život niekto všimnúť. Blokády som vyriešila cvičením a spevnením svalstva. Tu žiadna iná cesta nie je. S fyzio pracujem pravidelne dva roky, nie primárne kvôli hypermobilite, ale jediná vec na všetky problémy pohybového aparátu je cvičiť! Cvičiť presne podľa tvojich obtiaží, tvojho tela, tvojich schopností a možností. Ja som pred dvoma rokmi od bolesti nevedela chodiť, dnes posilňujem so závažiami. Všetko práca čisto fyzioterapeuta a mojej neurologičky, ktorá len robila kontroly a zase ma s láskou vrátila fyziovi, lebo výsledky super. S tými masážami to je trochu pravda. Ľudia s chronickým stavom nepotrebujú sval uvoľňovať, ale posilniť ich.

taty
5. mar 2023

@viera1107 bolesti sú preč od doby kedy sa mi začali tvoriť svalstvo . Masáže boli tak bolestivé že mi doktor musel predpísať injekcie každý deň plus večer Valium , ja naozaj plakala od bolesti. Spánok nebol možný . Sám terapeut mi povedal že nič iné ako dobrý tréner ktorý to študoval a nie len ma certifikát inštruktor fitnes mi pomôže viac ako masáže . A mal pravdu . Trvalo to síce skoro pol roka pokiaľ svaly začnú rásť ale spím a pracujem už bez liekov . Jediné čo nemôžem je prestať cvičiť inak sa neskutočná bolesť vráti . A to mám fakt hypermobilitu komplet tela . Ja som okrem chrbát mala problém bolesti v kolenách , zápästiach, bedrá . Nesmiem mať prácu ktorá je dlhodobo v jednej pozícii.cize sedieť osem hodín za stolom nemôžem . Stať osem hodín tiež nie

0silvia0
5. mar 2023

@taty a aku mas pracu?

viera1107
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
5. mar 2023

@viera1107 ake ohnutie palca na ruke je znak hypermobility? Lebo ja som sa dozvedela ze som hypermobilna mozno pred rokom. A to od puberty beham kvoli skolioze po ortopedoch...

simca06022011
5. mar 2023

Mne strečing, jogu q celkovo natahovacky s hypermobilitou zakázali v Piešťanoch. Škoda ze až po rokoch dlhých. Spôsobuje to bolesti, kĺbov, šliach. Rychlejsie opotrebenie kĺbov... čiže povinné posilňovanie mam. Spevniť telo, udržiavať tonus. Nechápem ze roky sa trápim a nik do jesene nič takéto ani na rehabilitáciach nepovedal. Ja som celkovo veľmi ohybná.

0silvia0
5. mar 2023

@simca06022011 presne, akoby hypermobilitu objavili pred 3mi rokmi🥴

viera1107
autor
5. mar 2023

@0silvia0 hoď si do Google test na hypermobilitu, nájdeš to v obrázkoch.. Predpokladám, že ti lekár robil test rozsahu pohybu..

viera1107
autor
5. mar 2023

@simca06022011 ak sa môžem opýtať kam v PN chodíš? Som z PN..

alenamihal
5. mar 2023

@viera1107 mna neurolog nasadil tabletky po ktorych mi nebolo dobre...a jasne,ze po pol roku kontrola a potom rehabilitacia...tak som to zobrala do svojich ruk a necakala pol roka....ano ja som mala velku hrcu pri pravej lopatke a to mi dal do kopy prave fyzio... ked uz nejdem jeden mesiac k fyzio u citim svaly ,kosti .... takze pohyb ,strecing mi pamahaju velmi..

0silvia0
5. mar 2023

@viera1107 lekar mi hypermobilitu vobec neriesil, len spomenul popri probleme s chrbticou, ktory som riesila. Jej, ved vy mate hypermobilitu🤕

shallimar
5. mar 2023

Ja mam hypermobilitu celotelovu. Tiez som o tom netusila, az pocas tehotenstva sa to zistilo. Tiez u mna funguje len cvicit, nic ine. A syn to zdedil. Blokady medzi lopatkami mavam, ale najhorsie su na tom bedrove klby.

0silvia0
5. mar 2023

@shallimar idem aj ja riesit k fyzio. Ale ja mam toho viac. Cize pre predstavu, ake cviky su vhodne? Ja mam skoliozu, roky som cvicila vo fitku, vela chodila peso. Nikdy som nemala ziadne bolesti. Az Pred dvoma rokmi, vo veku 46 rokov som riesila problem s posunutymi stavcami, ktore mi pritlacili spinalny kanal. Teraz som po operacii a vobec netusim, co mam prve riesit, ci stavce, ci skoliozu ci hypermobilitu.
Cvicim sm system zatial.

shallimar
6. mar 2023

@0silvia0 presne sm odporučili aj mne. Tiež som nemala celý život problémy, až počas tehotenstva. Neskutočne bolesti od chrbtice, ktoré mi vystrelovali do rúk a nôh a najhoršie sú moje bedrové kĺby. Neodporucali mi tanec, korčuľovanie, gymnastiku (rýchla zmena pohybov, hrozí vyklbenie). Jogu tiež nie keďže potrebujem spevniť a nie rozhýbať. Najvhodnejšie je vraj práve SM, že mám rozvíjať vnútorné svaly, aby mi spevnili telo. Ale akýkoľvek pohyb je lepší ako nič.

mareen1
6. mar 2023

Ja mam tiez uz od detstva diagnostikovanu hypermobilitu. Lekari to v podstate ingnorovali. Neskor mi zacali aj ine problemy. Srdcove arytmie, pocity na odpadnutie pri dlhsom stani, reagovala som na histamin, bolel ma fakt "cely clovek". Ked som to spomenula lekarovi v AT kde 20 rokov zijem, hned sa zarazil. Poslal ma na genetiku kde mi diagnostikovali Ehlers Danlosov syndrom. Problem je, ze hypermobilita neovplyvňuje len klby, ale aj vnutorne organy. Mam postihnute aj srdcove chlopne, cievy su kvoli elasticite neschopne vyrovnavat tlak, aktivuju sa mi mastocyty, ktore uvolnuju histamin, zle sa mi hoja rany atd. Postihnute su aj obidvoje moje deti. Hypermobilita je zriedkakedy samostatna diagnoza - jedna sa bohuzial velmi casto o nediagnostikovany iny problem...

majamat
6. mar 2023

@mareen1 tuto diagnozu som 1x pocula, ked sa spevacka SIa priznala, ze ju m

pokial sa jedna o extremnu hypermobilitu, veru treba mysliet aj na geneticku poruchu tohoto typu. aj ked neviem ci sa s tym da neico robit.

su urcite leiky, ktore pomahaju pri rieseni nasledkov tejto poruchy.
su aj lieky, ktore ovlyvnuju, ci zlepsuju priamo tuto poruchu? uzivas neico?

mareen1
6. mar 2023

@majamat uzivam liek na srdce a liek tlmiaci posobenie mastocytov. Velmi mi to zlepsilo kvalitu zivota. Liecba neovplyvňuje hypermobilitu samotnu, ale jej dosledky hlavne co sa ostatnych organov tyka.

bororka
27. máj 2023

Dobrý deň, vidím, že ste z BA. Prosím nedali by ste mi tip na dobrého fyzio, nakoľko som tiež až teraz na prahu 40 zistila, čomu vďačím za môj dar ohybnosti 😃
@yoxinka
@ailiba

ailiba
28. máj 2023

@bororka zistim kontakt😉

bororka
28. máj 2023

@ailiba ďakujem Ti pekne 🙂