Hypermobilita a cvičenie

viera1107
1. sep 2022

Ahojte baby,
je tu niekto s vrodenou hypermobilitou? Chcem sa spýtať či ste to skúšali riešiť s fizioterapeutom alebo trénerom? Chodím síce na neurologiu kde mi ak to už moc bolí dajú nejaké rehabilitácie, obstreky alebo lieky ale touto cestou ísť nechcem. Tiež mám už aj nejaké problémy s platničkami. Objavila som u nás v meste fizioterapeuta / trénera čo sa aj tomuto venuje.. Pomáha vám cvičenie pri tejto dg? Dakujem

gemerka17
1. sep 2022

Ono hypermobilitu neber nejako tragicky. Je to stav a nie diagnóza. Ma to dosť ľudí a ani o tom nevie. Je to na úrovni ako keď niekto nosí okuliare, ale vie kľudne pozerať aj bez nich. Pri hypermobilite je to riziko, že sa ti môže (nemusi) skôr opotrebovat nejaké kĺby (vplýva viac faktorov). Preventívne opatrenie je teda cvičenie na posilnenie svalstva. Ak už máš problém s platničkami cvičiť musíš cielene na to. Hypermobilita za to vyslovene nemôže.

viera1107
autor
1. sep 2022

@gemerka17 predpokladám, že ju asi nemáš.. Práve hypermobilita spôsobuje bolestivé spazmy.. Možno do 30tky ani nevieš, že je ale neskôr už môže robiť problémy.. Ja už hľadám riešenie 4 roky.

pribinak
1. sep 2022

@viera1107 ja som hypermobilna. Nemám s tým žiadny problém, ale len tak pre potešenie chodím 2x týždenne plávať, tam je v každé druhe dieťa či dospelý hypermobilny

Rehabilitácie sú určite veľmi fajn. Ale treba cvičiť naozaj vhodne cviky, nie hocičo čo nájdeš na internete

Ehm, fyzioterapeut s “y”

yoxinka
1. sep 2022

@viera1107
Chodím k fyzioteraputovi skoro dva roky. Chrbticu mám na maderu a čo mi tak hovorí, tak hypermobilný je skoro každý, kto tam príde. Na tvojom mieste riešim tie platničky a posilňovanie svalstva. Ja mám hypermobilné kĺby a to mi fyzio vždy povie, na čo si mám pri ktorom cviku dávať
bacha, aby som kĺby šetrila, napríklad, aby som lakte neprepínala a podobne. Spazmy ti uvoľní každý fyzioterapeut, to nie je nič mega špeciálne.

viera1107
autor
1. sep 2022

@pribinak tak to máš šťastie , že ťa zatiaľ nič nebolí.. Dúfaj, že sa ti to raz nezvtne.. Môžem ti povedať, že som nespala posledné 3 noci, mravenčenie v okolí chrbtice a kĺbov som mala neznesiteľné.. Dneska som sa zobudila na úplne stiahnuté svaly v okolí lopatiek, bolo mi zle na zvracanie.. Chrbát samá boľavá hrča, tak buď rada že zatiaľ nemáš problémy.. Jo.. Gramatiku tu riešiť nemusíš..

gemerka17
1. sep 2022

@viera1107 mám ju diagnostikovanu od rehabilitacnej lekárky, to isté aj mama. Mam to asi po nej. Som ako z gumy. Ja som mladá a mama je už na dôchodku, čiže viem to porovnať. Mame skôr vymenili koleno (mala 55 r., ma svoju nadváhu, nemyslím, že hypermobilita bola príčinou). Ma problémy s platničkami ako veľa ľudí v jej veku. Chodí na rehabilitacie, cvičí doma, išla na liečenie, stav sa zlepšil). Tiež za to hypermobilita nemôže. To je proste stav, ktorý len lekar napíše do správy, ak si to všimne. Lekár ti dáva primárnu diagnozu inde. V tvojom prípade chrbát. Čiže áno musíš mat vhodné cviky na chrbát. Ak máš spazmy, treba kvalitné masaze a vhodné cviky aj na uvoľnenie svalstva a strečing. Hypermobilita za to nemôže.

palicka
1. sep 2022

@viera1107 som hypermobilna, môj lekár po odblokovaní povedal, že to robil vlastne zbytočne. Kým prejdem ulicu, budem zas zablokovaná. Mal pravdu… tiež mi odporúčal len cvičiť cvičiť, plávať, posilňovať svalstvo.

viera1107
autor
1. sep 2022

@yoxinka
@yoxinka práve toto potrebujem, aby ma naučil kde je zhanica normálneho zdravého pohybu.. Samozrejme potrebujem posilniť svalstvo.. Len som chcela vedieť či má niekto skúsenosti, či mu cvičenie pod dohľadom dalo viac ako bežný laický šport? Ono to je aj väčšia a dlhodobá investícia jak finančná tak časová..

viera1107
autor
1. sep 2022

@palicka čo ti najviac pomohlo?

yoxinka
1. sep 2022

@viera1107
Pozri sa, ja mám prasknutú platničku v drieku, mán ju vytečenú a tlačí mi na nervový koreň, ďalšiemdve platne nad ňou vysunuté, v krku vysunuté 4 platne, k tomu ochrnutý nerv, ktorý inervuje trapéz a z toho šialené dysbalancie. Ja som mala také bolesti, že ma môj muž nosil na WC, lebo keď som sa postavila na nohy, odpadla som od bolesti. Stačí toľko skúsenosti s bolesťou? A som hypermobilná a to s tým nemá dokopy nič.

yoxinka
1. sep 2022

@viera1107
U fyzioterapeuta som strávila toľko času, že sa stal mojím kamošom. Lebo v najhoršom stave som tam bola 3x týždenne. Totálne mi zmenil pohybový stereotyp, naučil ma stáť, sedieť, DÝCHAŤ, to je mega dôležité. Od aktivácie hlbokého stabilizačného systému som sa učila postupne ďalšie cvicky na spevnenie chhrbta, teraz už posilňujem činkami. S fyziom pracujem takmer dva roky pravidelne. Ja si nekupujem drahé handry, kabelky, nemaľujem sa, sle do tohto som investovala mega veľa prachov a neľutujem. Naučila som sa vnímať telo, zmenila sa mi postúra, zlepšilo držanie tela … a áno, toto všetko dokáže fyzio, keď ho robota baví a keď ty chceš na sebe makať, lebo je to veľmi precízna práca a treba tam veľa odhodlania a trpezlivosti. Fotka pred a po roku cvičenia.

viera1107
autor
1. sep 2022

@yoxinka klobúk dolu, krásna práca.. Ten rozdiel je veľmi vidieť.. Toto je to čo aj ja potrebujem, neviem ani rovno sedieť.. Je vidieť jak ten chrbát krásne drží..
@yoxinka

yoxinka
1. sep 2022

@viera1107
Ja som tiež nevedela ani rovno sedieť, furt hrb. Teraz keď sa hrbím, bolí ma to, už to chce vystrieť. Na tých fotkách vidieť veľmi prácu brucha, to ono drží ten chrbát. Len ozaj je to práca na dlho. Tie výsledky sa dostavia, len je to otázka aj rokov. U mňa to na začiatku fyzio tipol tak na dva roky. Už sme tam, ale pokačujeme ďalej. Už nie tak často a intenzívne, lebo už ho toľko nepotrebujem, veľa ma naučil a viem aj sama cvičiť. Ale skrz moje diagnózy je to na celý život, pre mňa je zdravý pohyb už životný štýl.

simca06022011
1. sep 2022

ja mam hypoermobilne klby a suhlasim s @gemerka17
urcite si fyzioterapeuta najdi a zacni cvicit, spevnene svalstvo velmi pomaha. Mne pomohol velmi, plus robil aj masaze a to mi v bolestivych stavoch pomahalo viac ako akakolvek tabletka, injekcia a lekar.

aurora33
1. sep 2022

@viera1107 ja osobne si myslím že hypermobilita nie je prvotná príčina tvojich problémov. Každý druhý človek je hypermobilny.

aurora33
1. sep 2022

@yoxinka súhlasím so všetkým čo píšeš. Veľa ľudí nevie správne dýchať plus naučiť sa správne zapájať hlboký stabilizačný systém a ide to 🙂

yoxinka
1. sep 2022

@aurora33
No, nevie to 90% ľudí. Ja mám fyzioterapiu ako koníček 😂😂😂, mňa tie cvičenia veľmi bavia a okrem toho, že to potrebujem, tak ma to aj baví. A našla som fyzioterapeuta, ktorý je úplne moja krvná skupina, takže sa mi s ním super robí a posúva ma stále ďalej. Čo je super. Môj muž to tiež skúsil, dal sa preventívne vyšetriť fyzioterapeutom, aj cvičiť chodil chvíľu, ale jemu to vôbec nevyhovuje, on sa dal na plávanie a bicyklovanie. Ale je pravda, že on nemá žiadne nejaké závažné problémy s chrbtom.