Hrtanovo - hltanový reflux

iceberg
26. jún 2023

Ahojte, mal niekto z vas alebo ma hrtanovo hltanovy reflux? Ake ste mali priznaky? Co vam pomahalo alebo pomaha? Dostali ste sa uz z toho niekto? Ak ano kolko vam to trvalo

falbala132
26. jún 2023

ja som mala pred kovidom spodny, teraz mam ten vrchny a uz 2 mesiace sa s tym trapim, aj ked sa to zlepsuje. a priznaky, zatekanie hlienov, zlty jazyk, pocit cudzieho telesa v hrdle, akoby vydrapana sliznica v krku, zachripnutie, kyslo v ustach.
co mi pomaha uplne ze najviac, je, ze sa nesmiem ani len pozriet na surovu cibulu, cesnak a citrusy, kysle veci, vratane bieleho vina a piva. ale som nedisciplinovana a vzdy to niecim pokaslem a opat sa mi to vrati.

iceberg
autor
26. jún 2023

@falbala132 nemala si niekedy aj taky pocit ze ti pulzuje nieco v krku alebo pripadne take daco ako keby ten krk troska stiahko uvolnilo stiahlo uvolnilo, lebo ja taketo veci pocitujem skoro cely den pomaly, teraz navyse som zachripnuta hlas, a suchy kasel,

falbala132
26. jún 2023

@iceberg mala som pocit takeho akoby prebublavania niecoho v krku, ale toto jedine mi uz zmizlo. asi mesiac po kovide to bolo strasne, vobec mi nedrzalo jedlo v zaludku, normalne som citila akoby si jedlo plavalo volne medzi zaludkom a pazerakom.

iceberg
autor
26. jún 2023

@falbala132 no citim nieco podobne stym prebublavanim ako ty, a kolko ti trvalo kym to prebublavanie zmizlo? Ja to mam uz 3 mesiac skoro stale, a skoro kazdy den to robi od rana do vecera az pokym nezaspim vstanem rano chvikka a uz to zas zacne, ake lieky ti predpisali alebo su nejake lieky ktore ti pomohli? A este aj pocit toho nircoho v krku aj bublania zavisi od toho ako lezim alebo ako som polozena, uz som aj zachrionut a suchy kasel kazde dve hodiny hadam zakaslem

falbala132
27. jún 2023

@iceberg vies anglicky? Poslem ti videá jedneho lekára. Pre mna je on ako moj sprievodca von z refluxu bez liekov 😄 ja som sa z toho prvýkrát fakt dostala len vďaka úprave stravy podla jeho odporúčaní. A zmizlo mi to do 2 týždňov ked som sa toho fakt držala, ale ako vravím, momentálne nemam uplne pevnú vôľu a nedrzim to na 100%, ale plánujem hned po dovolenke sa k tomu vratit.
A to prebublavanie sa deje vlastne preto, ze mas zapálenú opuchnutú sliznicu, teda menej priestoru v trubici, plus ten hlien, ten sa automaticky tvorí ako ochrana sliznice. A vsetko to tam spolu pracuje, mne to občas aj vydávalo zvuky, akoby mi škvŕkalo v krku.

iceberg
autor
27. jún 2023

@falbala132 posli mi budem rada, ja sa dokazem drzat, lebo uz mi to lezie na nervy, to bublanie a kaslanie 😀 a tie zvuky pocujem aj ja obcas

falbala132
27. jún 2023
https://www.youtube.com/watch?v=ldgAM0fqb1A

najdi si viacej jeho videi a clankov, mam od neho aj tu prvu knihu, je vyborna. tiez som v skupine na FB 🙂
@iceberg

iceberg
autor
29. jún 2023

@falbala132 dakujem ti, uz to pozeram, inak nemas niekedy pocit ze ked si odgrgnes tak sa ti ten cely krk ako keby uvolni?

falbala132
29. jún 2023

@iceberg to ani nie, pri grgani sa mi uvolni zaludok 🙂

alkaju
9. jan 2024

@falbala132 Zaujalo ma to,pisala som Vam spravu.dakujem.

sasha88
26. jan 2024

@iceberg ahojte 🙂 akurát čítam Vaše príspevky a komentáre , baby mňa tento reflux trápi už od novembra , presne ako píšeš , cudzie teleso v krku, pri odgrgnuti chvíľkové uvoľnenie , bublanie v krku, niekedy aj zachripnutie, večer najhoršie a ráno asi takú hodinu po zobudeni kľud a potom to zasa začne 🙈
Lenže ja si vôbec neviem pomôcť , strašne som závislá na sladkostiach a tie mi to parádne zhoršujú, mlieko tiež koniec a mastné a kysnute pečivo 🤦🏻‍♀️ to už ani nevravim , ale prestala som už aspoň fajčiť koli tomu ale zasa napríklad šampanského sa neviem vzdať aj keď len pohár za víkend si zvykneme s manželom dať ale aj po tom to ide parádne hore 🙈
Pomohlo Vám nakoniec niečo osvedčené ? Mne ani helicid nepomohol

falbala132
27. jan 2024

@sasha88 pomôže ti nejesť to co si opísala. To ako vážne hľadáš záplatu, namiesto skutočného riešenia príčiny?

sasha88
28. jan 2024

@falbala132 tak doteraz som s tým problémy nikdy nemala a to som mohla zjesť naozaj aj klince a pritom mám stále 55 kg pri výške 172cm , nemala som žiadne problémy celý život okrem fakt rýchleho spaľovania , takže asi preto si pýtam radu a nie zaplatu , teda chcem vedieť či takú diétu budem musieť už mať nastavenú celý život alebo nejaký čas

iceberg
autor
5. feb 2024

@sasha88 , Ahoj no ja som v skupine s ľuďmi aj zo zahraničia čo majú podobný problém ako my s tým refluxom , a oni k tomu majú strašne veľa iných diagnóz prípadne im to začalo kôli niečomu inému , napr dosť tam opisovali dáku hiatalnu herniu alebo že mali gerd gastro reflux a stým začal aj hrtanovo hltanovy reflux .U mňa bol spúšťač pravdepodobne asi to , že keď som si po zvýšených nervoch šla zapáliť tak vtedy mi nastal taký tlak krku ,ten prestal a potom asi polroka prebublavanie intenzívne každý deň min 15h denne pred spánkom počas spánku nič.Na gastre mi dali najsilnejšie inhibitory protonovej pumpy troska sa to zlepšilo ale cítiť stále to prebublavanie podľa toho čo jem ale už to není také intenzívne a časté .Väčšinou to cítiť po prehltnutí že sa to prebuble alebo ako keby ten vzduch vracia naspäť a krátkodobé uvoľnenie po odgrgnuti ako vravíš ale už nastal raz taký zlom že týždeň som to nemala ani bublanie a som myslela že už som z toho preč ale zas sa to vrátilo. Ja sa snažím hlavne stravovať tak aby som mala napr jedla čo s najmenším percentom obsahu tuku .

iceberg
autor
5. feb 2024

@sasha88 ale podľa mojich skúseností najväčšie spúšťače aj keď menej boli mliečne výrobky , čiže aj keď si ich dám tak naozaj len zriedkavo a aj to nízkotučné alebo odtucnene , a potom čokoládové veci ,a káva ,mäta,pepermint,čaje ovocné ,ovocie ako jablko,pomaranče, citrusy, citróny,hovädzie bravčové mäso , ale chudé mäsa ako morčacie ,kuracie ,rybacie úplne v pohode jem bez príznakov ,z ovocia melón, treba kombinovať neutrálne potraviny so zasaditimy ,lebo niektoré aj zdravé veci spôsobujú zakyslenie žalúdka .

sasha88
5. feb 2024

@iceberg ďakujem veľmi pekne za užitočné rady , ja som sa už objednala na gastro , ale prestala som teraz napríklad už asi týždeň raňajkovať mlieko a cereálie a cítim zlepšenie , ale myslím si teda že asi aj ja budem musieť zmeniť tu stravu a teda mne veľmi pomáha čerstvý zázvorový čaj .. uvidím ešte čo mi povedia toho 20.2 na gastre, ale vidím to tak že už aj ja mám po jedení kadečoho možného 🥹

iceberg
autor
5. feb 2024

@sasha88 takže na gastre si ešte nebola ten reflux ti zistili na krcnom?😊

sasha88
6. feb 2024

@iceberg nie ja som nebola ešte nikde s tým , ale určite je to reflux nakoľko ho ma aj môj otec aj moja teta .. a kyselinou som dosť trpela aj v tehotenstve a už odtiaľ som poznala tie príznaky .. lenže po tehotenstve som sa nevedela ovládať so sladkým a kysnutý jedlom a pečivom , tiež korenistým a hlavne mlieko som pila ozaj každé ráno už asi 5 rokov a to si myslím že už tak vygradovalo ten reflux ..