Ahojte, mám dcérku 9 mesiacov, prvý pól rok bol extrémne náročný, musela som prestať kojit (prečo je irelevantne) ale odvtedy si nedávam pozor na stravu, nejem pól dňa, som na káve a občas niečo dzobnem, na obed keď zaspí toho zjem príliš veľa pretože som už veľmi hladna a príde samozrejme hrozný útlm…poobede sa stále hráme, chodíme po kamoskach, znamich, večer ledva malu uspim lebo už nevladzem…a keď sadnem na gauc a vidím, že ma čaká ešte žehlenie a varenie na druhý deň pre malu tak mi he dorevu…viem, že viaceré to máte oooooovela náročnejšie ale sa seriozne fyzicky nevladzem…spanok je už celkom OK mala je hore tak cca 4x a vstáva o 6tej čo je pre mna OK keďže predtým bývala hore 4:30…chcem nejaké rady ako prekonať únavu, nakopnúť telo, ako sa cítiť lepšie, sviezejsie…nejaké vitamíny, cvicenie, vynechanie nejakých konkrétnych potravín. Je veľa tipov na nete ale zaujimalo by ma čo reálne pomohlo ako opatrenie u niektorej z VSS ktorá to mala takto isto. Dostala som tip dať si pohár vina večer “za odmenu” ale potom sa ráno cítim ešte horšie, akoby som už netolerovala vôbec alkohol alebo čo..dakujem za každú milú radu🙂
@vancour no, tak asi ako všade, aj tu je to individuálne. Mne ale na podobný problém pomohlo zdravšie a pravidelne stravovanie a večer som si vyhradila chvíľu pre seba, kedy som si zapla hudbu a cvičila som. Stačila mi polhodina a bola som ako "nová". Ale nechodievala som často po návštevách, bola som doma, alebo sem tam k našim, k svokrovcom, a prechádzky hlavne. A s kamoškami sa stretni bez malej, ak sa dá, nech trochu vypnes. Dopraj si zdravé raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru. Kľudne si daj aj nejaku sladkosť, veľa zeleniny a ovocia. Kávu pi až po raňajkách. A v prvom rade mysli aj na seba. Ak sa budeš zanedbávať, pocíti to aj Tvoja rodina. Chce to par týždňov a zvykneš si na nový rezim,leb si ho musíš vytvoriť podľa toho, čo Ti vyhovuje. Držím palce ♥️
@vancour Ranajky su zaklad. Ja dlhe roky ranajkujem jablko, ovsene vlocky a biely jogurt. Ked si sem tam dam ako napr. dnes chlieb tak sa citim unavenejsie. Zaklad je pravidelna a vyvazena strava. Navarit pre 9.mes. nie je az take narocne. Nech ti partner nacisti zeleninu aj den predtym a ty uz len rano nahadz do hrnca. Obmedz aj zehlenie. Najlepsie je porobit co najviac doobeda a poobede uz len tak vegetit
@vancour absolútne nerozumiem tomu žehleniu. Pokiaľ muž nepotrebuje do práce krásne vyzehlene košele, tak žehličku netreba zapínať. Píšeš ze chodíte po známych a kamoškach. To stále? Ja by som už len z toho bola ohucana. Raz za čas poteší, ale aj staci. Mala ma potom možno aj priveľa podnetov a možno aj ťažšie zaspáva. A jedlo..... Ráno vločky s jogurtom napr, ako tu padlo, nemôžeš v nechávať stravu, káva ti živiny nedá
nemusis zehlit, ved na tom svet nestoji a nepada, podstatnejsie je aby si sa najedla, potrebujes energiu aby si vedela fungovat, ked si unavena, tak nemusis stale niekam chodit, urob si program aby si si oddychla aj ty
Hej, to s tými raňajkami máte pravdu…možno by bolo riesenie si nejaké pripraviť aj večer predtým…a to žehlenie…baby, nepredstavujte si prosím teraz, že tam mám žehlenie na 3 hodiny:D ale ja sa neviem donútiť ani 10 košieľ pozehlit…manžel chodí každý deň v obleku, musí byt vyžehlené, to proste nemôžem nezehlit…ale asi by fakt bolo dobre si možno večer zacvičiť…neviem, ja som bola zvyknutá fungovať ako strela (bez dieťaťa)…každé ráno som vstávala o piatej, pretože na siedmu som musela byt už v práci, ráno som cvičila vždy pól hodku, po robote som sa vládala učiť, každý deň som upratovala, občas som publikovala do časopisov a všeličo možné, na všetko bol čas…preto som z toho taká šokovaná aká lemra lemrava som ale fakt sa cítim fyzicky total KO
Každopádne dakujem za vás čas a rady🙂
Urcite hlavne ranajky si dat na energiu, to je zaklad. Navarit na 2-3 dni, mala ti zje 3 dni po sebe to iste. Daj si vysetrit aj krv, pri takej strave ti mozno aj chybaju vitaminy.
@vancour
1 zacni ranajkovat, kludne aj kazdy den to iste - budes vediet nakupit podla planu bude rutina
2 nastav si budik kazde 3 hodiny a zjedz ovocie zeleninu.
3 Obed si naloz na maly tanier - vela sa tam nezmesti nebude ti zle
4 ked ti kazde 3 hodiny zazvoni budik, pi vzdy aj vodu, maj nachystanu flasu
5 navstevy max 2 krat do tyzdna
6 prechadzka s malou vonku - zober si tiez nieco zjest aj vodu
7 uvar si na dva dni
8 zehlicku poloz do vytriny ako vystavny kus a zehi len najnutnejsie veci
9 chodievaj spat obed vecer s malou
10 chod na krv a nech ti pozru zasobnik zeleza, vitaminu D, B a stitnu zlazu
Robota pocka, daj sa dokopy, hlavne jedz suco, inak ti ani vitaminy nepomozu ziadne.
@vancour boze zavidim.v dobrom. Mam takmer 10mesacnu😭 Ja nekojim sice ale odsavam malej mlieko od jej 3mesiacov.a teda zjedla by som aj slona cely den.chcela by som tak fungovat ako ty ze nezjem nic cely den.bohuzial by som doma vetkych prizabila kebyze nemam energiu. Da sa vobec takto fungovat? Nie si nervozna ked si nenajedena? Lebo ja ano
@vancour uplne rozumiem tvojim pocitom. Rovnako som bola mega akcna pred dietatom a teraz mam pocit, ze sa len tak taham cez dni, jeden ako druhy a nevladzem nic. Syn sa budi tisic krat v noci, ja som total ko, a to ani nezehlim kosele
Co sa tyka jedla, ked bolo najhorsie, ranajkovala som kazdy den biely jogurt so studentskou zmesou, 5 swkundova priprava a vzala som si ho k dietatu, to ma zasytilo do obeda. Popripade uz bude rast aj tvoja, tak som nam robila spolocny ovocny tanier na desiatu. Kym dieta spi, robim veci pre seba. A vecer, ked zaspi, si nastavujem timer na 20 minut, kedy porobim hruby poriadok po dni. Vacsinou vyprsi kym stihnem vsetko, ale som motivovana to dokoncit casto☺️ Ine rady nemam, iba to prezit😀
@vancour v prvom rade to chce pravidelnú stravu, telo nemá energiu z jedla a preto ti je tak ako ti je. Malej keď varíš tak odlož z toho aj na ďalší deň do chladničky a este jednu porciu daj zamraziť. Nebudeš tak musieť každý deň variť a keď budeš mať niečo pre ňu zamrazené, tak keď bude veľmi blbý deň, iba vytiahneš z mrazničky.🙂
A potom by bolo možno na mieste ísť na preventívnu prehliadku k všeobecnému dr a požiadať ho aj o odber krvi na vitamíny, minerály a štítnu žľazu.
Ja som tiez velakrat unavena, ale tak viem, ze sa tiez stravujem vselijako. No hlavne co sa da, robim s drobcom, ked bol.mensi, bol pri mne, teraz aktivne asistuje. A delim si, co ktory den budem robit. Aby som praka, varila, zehlila v jeden den, to musi byt nejaka extremna situacia. Na prikrmy som mala philips Avent 2v 1, takze varenie takmer bez starosti a nam a muzom som varila na dva dni, a to som celiaticka, takze musim mat osobitne niektore veci. A ked maly spi, vacsinou oddychujem tiez, citam, pozriem telku. Max take rychle veci ako vybesat pradlo alebo vylozit/nalozit umyvacku, ale.to.len preto, ze neznesiem v kuchyni vytiahnuty
riad
@vancour jest vtedy, keď krmis dieťa. Ľahnúť si, keď spí dieťa, aspoň na chvíľu. A obmedziť tie návštevy. Max prechádzka na čerstvom vzduchu.
Hlavne pravidelne jest, nezehlit, alebo zehlit cez vikend kosele..iba nutne.Ja som varila doobeda dcere, a vecer sebe obed na druhy den.Pravidelne som s nou pobede spala a vecer som nebola unavena a mala cas pre seba.Obcas som kupila hippku, ak som mala toho plne zuby.Tiez som chcela byt vsade aj kamaratky aj chodit vela von.Niekedy dobre padne byt viac doma a mat lenivsi den.Daj si skontolovat zelezo a zacni poriadne jest.To vino by som zrusila a kava tiez niekedy spravi este vacsi utlm
@vancour ja som obedovala, ranajkovala rovno s dietatom a niekedy na obed som zaspala skor ako ona🙂ten prerusovanuy nocny spanok je tiez zly, aj skoro vstavate urcite si pospi s nou.Prvy rok som bola permanentne unavena potom som si asi zvykla🙂kavu som zacala pit az po narodeni dietata co som tak nevladala
@marticka85po kým som kojila (čo bolo reálne kojenie do 4 mesiacov a dva mesiace masaker…odsávanie a dávanie do fľaše, spúšťanie si mlieka v noci cca 20 minút predtým ako sa zobudila aby sa ako tak aspoň ešte prisala-prosto chápem aké je to náročné a obdivujem ta)…no ale pokial som kojila bola som mega hladna fakt, takze je to normálne.,,a nervózna som bola aj vtedy a aj teraz, teraz najmä preto lebo som unavená a nemám energiu, ani neviem koľkokrát sme boli a mužom na rozvod takze asi tak:D cize nie, nezvladam to a viem, že nie som jediná, takze buď v klude úplne
Jooooj, zeny, ste perfektne, už len to, že si precitam rady a ako ste na tom (boli) a že nie som jediná čo sa cíti unavená je perfektny pocit…(najmä v tejto dobe dokonalých matiek)…som vam moc moc vďačná…vyskusam všetko, dakujem naozaj❤️
@vancour
🙂 akurat som precitala zvysok diskusie. Perfektne matky neries. Niektore vyhralu energiu v loterii 😁 a nedokazu pochopit, ze to ine zeny matky nezvladaju byt oerfekne zeny, matky, milenky, kazdy den s usmevom na tvari najlepsie. Lebo dieta je predsa to naj. No ano, je ale vie to byt aj unavne a narocne. Znamej od troch mesiaciv deti prespali celu noc, od 10:00- 7:00 Tie bola vysmiata a vyspata. Ta ale nehejtuje tie, ktore to tak nemaju, radsej sa ani neprizna. Inak ja som veeelmi casto spavala s malym aj doobeda aj poobede 😁 Do troch mesiacov som odsavala a vela x som uvazovala, ci sa najest alebo radsej hned spat s malym. Ale keby nejem ako ty, tak by mi muz asi usiel, taka zla by som bola od hladu. Neboj nie si sama ale bude casom lepsie. Ked mas rada vino, su rozne aj nealko a chutia super, tiez take pijem 🙂 Alkohol by ma brutalne unavil. Drz sa.
@svetlonos dakujem za podporu, fakt🙂 a hej, tie čo nezažili náročnejšie detičky to nepochopia nikdy…alebo ti dajú uzasne vycitky ako si si to ty naučila…jasne, od narodenia som malej hovorila: preboha, len Neopovaz spat viac ako dve hodiny vkuse a vstávanie po 5:50 na mna ani neskúšaj! 🙈
Nezehli a malej kupuj hotove jedlo v skle.