Hrozí mi rakovina kože?

21. mar 2023

Caute, mam jedno znamienko ovalneho tvaru, ale okraje su ako pila (zubkovite) a v strede a na okraji je tmavohnedej farby. Sledujem a chranim ho, aj ked dr to neriesila pred 5 rokmi, lebo inak vyzera tak isto, odkedy si ho pamatam... Dnes som bola na koznom, ze predsa by som ho chvela dat prec a mat uz konecne pokoj od neho, tak som sla za inou doktorkou, ktora ma teraz tak vystrasila, ze ledva dycham zo strachu. Povedala, ze treba dat prec, pretoze nema pekny tvar, nie je jednofarebny a velkostne je na hranici, ma cca 6 mm. a + ze vidi v lupe zmeny. Videla ma prvykrat... Ja som jej zabudla v tom strese aj povedat, ze to znamienko je rovnake, dokonca ani v tehotenstve sa nemenilo (fotim ho kazdy 2-3 rok..) Mozno trosku vybledlo (tmavohnede ostalo tmavohnedym), kedze sa neopalujem cca 3 roky.

Zohnala som sukromne chirurga, buduci tyzden idem ho dat vyrezat, ale povedzte mi, ako byt v klude a cakat este aj na histologiu.

simona20201309
21. mar 2023

Ty už si tu pisala, však? Kvôli tebe idem dat vyberať znamienka....lebo si ma vydesila. Zajtra idem na kožné a následne na chirurgiu. Mam ich po celom tele, kadejakých. Veľkých, malých, niektoré rastú, niektoré nie. Vieš koľko je ľudí čo má milión znamienok? A takí starí ľudia myslíš ze toto niekedy riešili a chodili so znamienkom na kožné?
Čosi.... bežné znamienko. Tie čo sú nebezpečné, vyzerajú oveľa horšie, sú bolestivé. (Ja si to takto hovorím,
....zajtra drž prsty.... tiež mi nie je všetko jedno)

kacernakokse
21. mar 2023

To, že doktorka povedala, že to znamienko nie je pekne, ešte neznamená že je to rakovina kože. To potvrdí len histologia. Netreba sa báť, veľká väčšina znamienok čo sa vyberie, má histologiu negatívnu.

simona20201309
21. mar 2023

Ale vážne som už mala jedno co mi rástlo od detstva, mala.som ho na ramene, bolo už ako 5centovka, veľké, hrubé, rástlo, olamovalo sa, krusilo, zas dorastlo....dala som si ho vybrať až keď som začala randit. Výsledky boli ok, nebolo nebezpečné a predsa bolo otrasne. Keby som také mala.dnes, asi by som poriadne stresovala. Aj sestra mala na krku, tiež jej rástlo, menilo sa, raz tmavšie, potom tvrdšie... tiež dopadlo všetko v poriadku. Odstránili ho. Takže kľud.

riamia91
21. mar 2023

Pokoj!
Povedala iba dovody, preco by ho bolo lepsie odstanit.
Nestresuj sa zbytocne, ak by aj nieco, kym pridu vysledky sa zblaznis. Vsetko bude ok. Ja uz mam povyberanych mozno 10 znamienok, iba 2 preto, ze radsej, ostatne z estetickych dovodov. Vsetky boli vzdy ok. Ja mam znamienok pozehnane.

autor
21. mar 2023

@simona20201309 Nieeee, nepisala som este sem ohladom toho. Mozno pred rokmi, lebo uz mam prec 3 znamienka, ale tie som si dala odstranit preto, lebo boli vypukle a stipali.... Idem teda citat.... 😳 Aj ty mas skarede?

Vies co, presne tym sa snazim utesovat sa, pretoze aj moja babka, mama, otec maju fakt vela znamienok.. Sestra detto. Ju som tiez poslala na kozne, lebo mala male CIERNE, uplne ako uhlie, a nechcela, a do pol roku uz malo iny tvar. Isla 5 minut pred 12. Preto sa bojim.

Ale musim zas povedat, ze ich chranim, davam stale leukoplast a vlete vyzeram ako krava.

autor
21. mar 2023

@kacernakokse Amen! 🙏🏼

autor
21. mar 2023

@simona20201309 kedy ides zajtra? A hned ti aj dlai termin na chirurgiu?

autor
21. mar 2023

@riamia91 a tie, ktore si dala radsje prec, boli aj velke?

simona20201309
21. mar 2023

Chirurgiu mqm vybavenu tu pri nás, nečaká sa dlho. No ja mam tie znamienka na takých miestach, že ich veľmi nevidno, ... na bruchu, pod prsiami, pod pazuchou, a tak. Podľa mňa sú škaredé. To hovorím o tých väčších. Tie male mam skoro všade. Som veľmi svetlý typ, prirodzená blond a biela pokožka, takže po každom lete ich mam viac. Na hrudi ako pehy. Neriešila som to nikdy. Bola to taká moja súčasť. Až teraz keď som čítala o tom diskusiu, nejak som sa vystrasila. Verím ako píše baba vyššie...ze len málo z nich sú tie zlé.

simona20201309
21. mar 2023

To som mala asi od 5r, najprv malú bodku a vekom to rástlo, ako hovorím priemer 1cm. Škaredé hrubé a veľké.... dokonca som si do neho pár krát zaskrabla, potom zvyklo krvácať , potom sa olamovalo....no našťastie som si vtedy nelamala hlavu rakovinou....len z estetických dôvodov som ho riešila

lyci
21. mar 2023

vola sa to prevencia. zbytocne stresujes. vsade sa pise, ze znamienka, ktore maju nepravidelny tvar, nerovnaku farbu, nerovnomerne okraje a velkost nad 6mm sa maju dat preventivne vybrat. nie kvoli tomu, ze to je rakovina, ale kvoli tomu, ze je tam vacsia pravdepodobnost, ze sa to zvrhne na rakovinu. a ze vidi zmeny, to je uz varovanie, ale tiez este nemusi nic znamenat. inak ja preventivne by som si tiez dala najradsej vsetky vyrezat, keby to nie je take drahe. aj nedavno som jedno zaskrabla a normalne kusok z neho odstava, ale sa mi to nechce riesit, lebo aj bez toho teraz kazdy mesiac obieham aj 5 roznych lekarov

riamia91
21. mar 2023

Ti radsej... 2 boli take vacsie na nedostupnom mieste a rovno nad podprsenkou. Zvysne 1 nad zadkom, 2 na krku, 2 na ramene... takze 7, nie 8.

oli18
21. mar 2023

Baby, viem 3 pripady seniorov, ktori mali zhubne znamienka. Jeden na nose, druhy na uchu a mm na ramene. Muzovi po pozitivite este raz vyrezali sirsie to miesto a to uz bolo negativne. Potom absolvoval rozne snimky a sono, vsetko je ok. Aj ti dalsi dvaja su par rokov v poriadku. Nijako sa to nikde neprejavilo . Takze moze byt znamienko zhubne, ale nerozsirilo sa nikde. Neviem, ako je to mozne, ale je to tak.

oli18
21. mar 2023

@lyci chod do statnej nemocnice, tam nebudes platit nic. U nas mame odd.plastickej chirurgie, vsetci boli tam a nik neplatil.

autor
21. mar 2023

@lyci a ake zmeny moze vidiet, ked ma videla prvykrat? Ach, Boze, dufam fakt, ze iba z prevencie ma dohnala. 🙏🏼 Mozno, keby ma vidi skor, tak uz to znamienko roky nemam.

autor
21. mar 2023

@simona20201309 juj, no drzim palce. A teraz, ktore ide dat vyrezat, tiez je velke 1cm?

autor
21. mar 2023

@oli18 och.... A na ramene bolo ake velke? Cim bolo ine, ako ostatne? Aj sa rychlo menilo?

autor
21. mar 2023

No... Budem za sprostu, ale ja som napisala tej koznej, poslala jej 3 fotky na porovnanie a hned mi aj odpisala.

pri porovnávaní fotiek treba zdôrazniť, že fotky z r. 2018, 2020 nie su zaostrené, takže pigmentácia je skreslená, ale tvar znamienka nie je nijako výrazne zmenený, aj keď je trochu nepravidelný, takže sa zbytočne neznepokojujte a nerozmýšlajte nad melanomom.
Ozvite sa s výsledkami.

lyci
21. mar 2023

to nie su zmeny oproti minulemu stavu. tak sa nazyvaju podozrive bunky, resp. podozrive tkanivo, ktore je lepsie odstranit 🙂

autor
21. mar 2023

@lyci aha, rozumiem. Ale v ramci prevencie iba, ze? Akurat citam ten papier, ktory mi dala, a nazvala to znamienko ako zmiesany nevus s miernou dysplaziou.

lyci
21. mar 2023

ano. nieco ako predrakovinove stadium

autor
21. mar 2023

@lyci 😳

lyci
21. mar 2023

co zas? polyp v creve sa tiez oznacuje predrakovinove stadium a nema s rakovinou nic spolocne. odstranuju sa preventivne

simca06022011
21. mar 2023

no,nechcem zlahcovat, urcite su aj zle priapdy. ALE. Mala som v kancelarii kolegynu a ta chodila s revom prisaham kazdy pol rok... v kkuse jej nejake znamienko ktore okamzite musi ist von kozna nasla a nikdy na nich nic nebolo, za ten cas co sme tam spolu robili cca 2,5roka, vyberala minimalne 10...
Proste ak je nieco podozrive, daj to vybrat a nestresuj, vyberu a budes mat p okoj. AK pride vysledok zly, potom budes riesit, inak nemas co.
Ja mam kadejake zanmienka, este dve na miestach kde sa mi ich nechce dat vyberat a su velke, farebne a kadejake a nemienim sa tym zaoberat a stresovat. na co? na druhej strane vsetky na tele som si pred 12 rokmi dala odstanit vsetkych 8 ktore osm mala, a do par rokov som same znamienko,lebo vraj vek a co ja viem co... takze som si vlastne nepomohla. Stres by som musela mat cely zivot.

autor
21. mar 2023

@lyci Tak je to uz jasnejsie. 🙂

leskky
21. mar 2023

Mňa tak dr v novembri na preventívne vystrašila, že čierne znamienko, hneď dať skontrolovať. mám desiatky znamienok, fakt strašne moc Tak som pekne sla na ten celotelovy scener, pofotili má z každej strany, špecialistka popozeralaVýstrasena som bola že úplne, každé druhé znamienko mne vypadalo podozrivo, lebo tmavé, lebo nerovnomerne, lebo lebo... Ani na jedno som nedostala odporúčanie vyberať. Ale som ostala kľudná a samozrejme už budem chodiť každý rok

autor
21. mar 2023

@simca06022011 mne tiez brali 3ks pred 9mi rokmi, a napriklad som bola aj prekvapena, ze nechceli dat von toto, kedze bol dvojfarebny so zubkovitym tvarom. A aj na mne vychadzaju stale nove a nove. Ja zacnem asi pouzivat samoopalovaky. Na slnko uz nejdem.

simca06022011
21. mar 2023

ja na slnko nechodim a aj tak sa mi znamineka robia. VOBEC na slnko nechodim. 2 roky ma slnko ani nevidelo...

autor
21. mar 2023

@leskky Vazne? Tak to naozaj uz zavisi iba od doktorov. Akurat citam aj zahranicne odporucania na to atypicke, a vacsinou, ze iba sledovat. Ale prevebtivne vybrat sice tiez nie je na skodu. A mas aj velke? Teda nad 6mm?

autor
21. mar 2023

@simca06022011 🙄🙄🙄 tak ja neviem, ako sa uz potom treba chranit. Kazdy rok chodit na vyrez podozrivych znamienok.