Hrb zo sedavej práce

22. okt 2023

Zacina sa mi tvorit taky hrb na chrbte pri krku, co s tym viem robit? Mam sedavu pracu a moc nešportujem zo zdr dovodov

zuzuliennka1
22. okt 2023

ani viac chodit peso sa ti neda? nesportovat zo zdravot. dovodov - to je velmi zaujimavy slovny zvrat. sportom sa nemysli len vrcholove sportovanie, ale aj chodit peso, namiesto vozenia sa autom, chodit po schodoch namiesto vytahu a pod.

mogaa
22. okt 2023

nič iné ako cvičenie ti nepomôže.....ide o zlé držanie tela, treba to jednoducho vykompenzovať pohybom - stačia rehabilitačné cviky tie môžeš cvičiť aj v sede...

janinah
22. okt 2023

To nebude zo sedavej práce,ukáž to dr.

lizatko1009
22. okt 2023

Cvičiť

autor
22. okt 2023

@mogaa ake cviky su to? tie co viem aj v sede

autor
22. okt 2023

@janinah a z čoho by to mohlo byt?

autor
22. okt 2023

@zuzuliennka1 pešo chodim do prace aj z prace 2km

veselo_neveselo
22. okt 2023

Cvicit na chrbat. Zacni na gugli, ale urcite chod k dr poradit sa, ktore by boli ore trba, ak mas ine rozne choroby:

https://www.google.com/search?q=cviky+na+hrb&oq...

mogaa
22. okt 2023

veď si vyhľadaj na youtube cviky na chrbticu...je tam kopec cvičení a sú tam aj cviky v sede, aj v ľahu....prípadne sa dohodni s fyzioterapeutom a cviky ťa naučí......

aurora33
22. okt 2023

Preco nesportujes zo zdravotných dôvodov?

autor
22. okt 2023

@aurora33 chrbtica - skolioza, zly zrak…

minenkak
22. okt 2023

Päť tibetanov cvičiť

sovica
22. okt 2023

@autorka Ako píšu kočky vyššie, treba každý deň cvičiť. Nepredstavuj si pod tým dvíhanie činiek, ani intenzívny aeróbny tréning. Skôr joga, pilates, SM systém... Na chrbticu sú to ideálne cvičenia a zrak si nimi nezhoršíš.
A ako prvé sprav niečo s monitorom/displejom, mala by si ho mať vo výške očí. Pri práci na PC máš byť vystretá a hlava sa nemá skláňať. Zrejme preto Ťa bolí chrbtica a začína sa Ti robiť hrb.

syslik81
22. okt 2023

aj na skoliozu su cviky ... fyzioterapeut ti pomoze ,, prechadzat sa mozes a aj sediet vzpriamene ... su to len vyhovorky -vsetko sa da ked sa chce

diewcatqoo
22. okt 2023

Mam tiez sedavu pracu, mam skoliozu chrbtice a aj ine diagnozy a len za vcerajsok som presla vyse 18 tisic krokov a odbicyklovala 33 km. Pokial nie si priputana na vozicek, tak vzdy sa da nejako hybat (a aj hendikepovani cvicia).

minenkak
22. okt 2023

Dva kilometre ráno a dve poobede je veľmi málo

jana_eyre_2
22. okt 2023

Ja mám skoliozu, aj mierny hrb.. nie je to zo sedavej práce, je to zo zlého držania tela, resp.slabeho brušného svalstva.. to mám Bohuzial celý život hrozne a uvedomujem si to.. veľmi pomáha smsystem, ktorý som cvičila aktívne dlho.. teraz som úprimne lenivá míňať na to čas.. mám fyzicky náročnú prácu, veľa toho doma, vyhorela som a tak už nemám energiu na cvičenie.. ale v čase keď som cvičila smsystem tak som chodievala viac vystretá a môj hrb na krku sa stratil..

Teraz sa snažím tak ako vždy aspoň veľa, veľa chodiť, to je niečo čo ma veľmi baví a čistí hlavu.. denne prejdem cca 10km, v práci fyzicky dviham ťažšie veci, takže cvičím rukami a posilujem, avšak na chrbát to nie je najlepšie.. plánujem sa k smsystemu vrátiť, deti ho cvičia už dva roky, ale na kurze.. musím si ho zaplatiť aj ja, asi ma to donúti..

aurora33
22. okt 2023

Prave preto by si mala cvičiť 🙂

zuzuliennka1
22. okt 2023

na skoliozu su cviky, aj ludia s reumou praveze musia cvicit a cvicenim im je lepsie.
sedava praca, skolioza a nesportovanie, resp. ziadny pohyb - je uplne ta najhorsia cesta a moznost.
naopak - musis cvicit, specialne cviky, najlepsie s odbornikom

anetka34
22. okt 2023

@jana_eyre_2 Takže sa dá aby sa stratil? Mne raz jedna masérka povedala, že ho asi viem iba zastaviť, aby sa nezhoršil. Chodiť, sedieť vystretá, stále na to myslieť a cvičiť.
Ale zaujal ma ten SM systém. Chodila si niekam cvičiť, alebo sa dá cvičiť aj doma? Je niekde zostava týchto cvikov vyslovene na tento problém (krčná chrbtica a brušné svalstvo)?

jana_eyre_2
22. okt 2023

@anetka34 pokiaľ to je iba v začiatkoch zvrátiť sa to dá.. to mi povedala fyzio, keď mi vravela že mám miernu skoliozu.. vtedy som chodila na školu chrbta, nemala som však dojem že mi to extra pomáha..

Neskôr som sa prihlásila na kurz smsystemu - cviky s lanom sú jednoduché a účinné daju sa naucit, ale treba to robit pravidelne.. chodievala som k pani ku ktorej chodia aj moje deti cvičiť.. niekoľko krát som hľadala zostavy na doma, ale neúspešne, sú určite aj za poplatok online.. zdá sa mi že rovno tá cvičiteľka také ponúka, skúsim pozrieť jej FB..

autor
22. okt 2023

@minenkak tak to je len to čo do prace a domov potom sa zvyknem prejst alebo som rozmyslala ze zacnem behat, doma sem tam cvicim ale nemam vela času na to

sovica
22. okt 2023

@minenkak
@autorka napísala, že má sedavú prácu, takže výškovo nastaviteľný stôl jej nepomôže, skôr podstavec pod monitor:
https://www.alza.sk/podstavce-pod-monitory/1885...

anetka34
22. okt 2023

Výškovo nastaviteľný stôl Ti podľa mňa zamestnávateľ ani nekúpi. Na mňa už škaredo pozerali keď som si chcela pripevniť výsuvnú klávesnicu, keďže som to dovtedy vždy v práci mala a naozaj mi to dosť odlahčuje ramená.
Pritom si treba uvedomiť, že keď niekto musí v práci sedieť 8 a viac hodín, mal by sedieť tak aby mu ten hrb alebo iné problémy nenastali. Takže naozaj monitor vo výške očí, ramená spustené a nie vysunuté hore...a hlavne sedieť vystretá.

autor
22. okt 2023

@anetka34 no ani len stoličky nemame nejake extra super na to ze 8h sedime…. pochybujem ze by kupili take veci takze sa budem musiet snazit o tieto spominane veci (vystrety chrbat atd)

anetka34
22. okt 2023

Ja som presne takú kolegyňu mala, ktorá povedala, že jej je úplne jedno na čom sedí a aký má stôl a teda ten hrb už mala viditeľný aj cez oblečenie. Chodila pešo, ale keď sa celý deň hrbila, tak už jej to bolo vidno vo vyššom veku.
Ja som si dokonca kúpila sama stoličku za svoje peniaze, lebo veď vieme ako to v bežných kanceláriách chodí. Máš byť rada, že máš prácu, nie ešte vymýšľať, ale mne to za moje zdravie stálo.