Hraničné hodnoty štítnej žľazy

7. okt 2021

Ahojte, bola som na preventívke u obvodného a v krvi mám vraj hraničné hodnoty štítnej zľazy. Ešte som výsledky nevidela, ale pôjdem si po ne a vraj sa mám zastaviť pre papier k endokrinológovi. Žiadne problémy nemám, dokonca sa na nič neliečim, všetky výsledky ok. Chcem len vedieť, že tie, ktoré ste šli na endokrinologické vyšetrenie a bolo všetko v poriadku, museli ste chodiť na kontroly ďalej, či už nebolo treba? Na preventivky chodím (obvodný, dokonca aj v práci obvodný s očným, zubár, gynekológ), ale teda preháňať to zase nechcem a teda ani nemám toľko časového priestoru. Navyše preferujem prevenciu, zdravú stravu pred užívaním liekov. Len ma zaujíma, či je tu nejaká, ktorá bola na vyšetrení a potom nemusela chodiť, keďže bolo všetko ok. Deti neplánujem, nechcem. Poprosím, blbé komentáre mi nepíšte, ani Vaše názory na zodpovednosť k zdraviu. Len prosím odpoveď. Ďakujem.

kika831
7. okt 2021

Ja som bola na endokrinologii. Mala som mierne zvysene hodnoty. Lekarka mi urobila odbornejsie odbery a povedala ze netreba chodit na dalsie kontroly nakolko hodnoty su len minimalne zvysene.

zildo
7. okt 2021

Keď tam raz začneš chodiť,už budeš musieť stále. Raz do roka určite.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
7. okt 2021

je urcite dolezite, co je hranicne, resp. ako hrnaicne - ci dole, alebo hore.

no uvediem ti priklad, aby si vedela,a ko to fungue a pouzijem na to znizenu funkciu stitky. zvysena fungujue inak.

takze ak stitka menej pracuje, tvori menej hormonov T3, T4 ( z krvi sa ibycajne kontroluje T4 ). hypofyza da prikaz stitke, ze ma tvorit viac hormonov a to tak, ze zvysi hormon TSH. cize v krvi sa najde vysia hodnota tohoto hormonu, ktory zrejme budes mat hranicny. prave tento hormon sa najcastejsie vysetruje u obvodaka. stitna zlaza ma ale rezervy hormonov, ktore zacina vyuzivat a zacne ich vdaka tomu prikazu co dostala, uvolnovat. to je dovod, ze hoci TSH naznacuje znizenu funkciu, T3 a T4 su stale v norme.
po nejakom case sa rezervy vycerpaju a T3,T4 uz v krvi poklesnu pod normu.

toto je dovod, ze aj ked je znizena funcia stitky, clovek stale este nemusi mat priznaky.

druhy dovod je, ze priznaky zmenenej funkcie stitky su dost vseobecne a mozu byt vlemi nenapadne. navyse funkcia stitky sa moze menit len velmi pomaly, tkaze priznaky prichadzaju velmi nenapadne.

stitna zlaza je dolezita pre metabolizmus celeho tela a teda vsetkych nasich tkaniv. akonahle sa jej funcia zmeni, tak sa meni aj metabolizmus. a to nie je dobre.
pri znizenej funkcii su bunky vsetkych organov akoby vyhladovane, lebo metabolizmus je nedostatocny. pri zvysenej fukcii zas maju stale malo energie, elbo vsetku energiu stihaju spotrebovat. pri mierne zmenenych hodnotach to nemusi byt take ze, ale pri velkych odchylkach uz hrozi vazny, zivot ohrozujuci stav.

kolegyna mala rodinne problemy, dost vazne a mala problem s neustalym pocitom zimy, aj cez leto. citila sa aj unavena, ale to je tak neurcity preja, ze podla toho sa eda nic urcit. isla k dr., odobrala jej krv a T3,T4 mala pod normu, nastastie nie vela, ale TSH, co je norma tak do 5 ( ako v ktorom labaku ), ona mala hodnotu 150. hned dalsi den ju brali na endokrino a dr. jej nadala, ze ci chce skoncit v bezvedomi na JIS. dr. to trochu prehnala, lebo priznaky byvaju fakt neurcite, jej sa to spustilo vdaka tym problemom co mala velmi rychlo a ona nemohla vediet o co ide.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. okt 2021

@majamat Ďakujem za odborné vysvetlenie. Uvidím hodnoty a čo teda povie endokrinológ.

tanuuulka
7. okt 2021

Ahoj. Ale na stitnu zlazu neberies lieky v pravom slova zmysle, dodavas si hormon, ktoreho ma tvoje telo nedostatok. Zjednodusene: tak, ako ked ti chyba vapnik, jes mliecne vyrobky, mak atd., aby si mala vapnika dost. Ale hormon zdravou stravou ani zdravym zivotnym stylom nenahradis 🤷🏼‍♀️ ja zijem zdravo a stitnu zlazu uz ani nemam 🤦🏼‍♀️

majamat
7. okt 2021

ved som ti napisala, preco nemusis mat priznaky, aj nepriek tomu, ze stitka fungova dobre nemusi.
dr
endokrinolog by si nal vysledky skontrolovat, urobit sono a vysetrit autoprotilatky. toto obvodak nemoze. mozno nakoniec nebudes na tom zle, ale to TSH v hranicnych hodnotach nie je idealne.

sestru poslala na endokrino dr, ktora jej robila preventivku. nezdala sa jej stitka. sestre nas endokrino nadal, ze naco tam prisla. pritom ona sa tam neytala. TSH jej vyslo zvysene, tak mala aj dalsiu kontrolu. uz je to niekolko rokov a uz ma vysoku davku liekov na stitu

euka210
7. okt 2021

No to nie je vobec o strave, to je o mnozstve hormonu. Manzel mal na kontrole u internistu nejake hodnoty kvoli ktorym ho poslala na endokr., aj mu to vysvetlila ako to s tymi hodnotami funguje. U endokr.vsetko ok, ale kvoli tym hodnotam dostal eutyrox...aj jeho mama a sestra sa liecia uz dlho, takze zrejme zacinajuce. Len co viem, ze pri nedostatku toho hormonu je clovek velmi unaveny.

zuzpap
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
7. okt 2021

@zuzpap No to je problém, keďže už teraz chodím k iným lekárom a všetkých lekárov v práci si už miniem aj bez tohto, aby som cestovala niekam každé 3-4 mesiace. Takže rozhodne nemienim behať k niekomu každý polrok. A dovolenku riešiť nemôžem na takéto veci.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzpap
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simca06022011
8. okt 2021

Nie nebudes chodit na endokrynologiu ak nebude dovod. Hranicne hodnoty sú hranicne... Nie su zle. Cize je vuac ako mozne ze to urobí endokrynolog odbery a pošle ta domov s tym ze nic nenasiel
Ak by nasiel a ty by si sa vykaslala na liecbu, tak ti loviem, ze dosledky by si videla. To ze tebe sa zda, ze znamej nepomahaju, je len tvoj pocit. Ak ma dobre nastavenu liecbu, tak jej urciyr pomáhajú, zabranuju horšiemu priebehu atd..

michaela789
8. okt 2021

Ahoj, mne vyšli hraničné hneď pri prvom odbere po potvrdení tehotenstva. Ženský ma poslal na endo, urobili mi odber, sono. Všetko ok, hodnoty normálne, sono čisté bez zväčšenia, zmenšenia, bez vyrastkov .... Ale na kontroly som chodila celé tehotenstvo a aj po ňom, cca raz za pol roka kontrolný odber.
Asi závisí od lekára. Moja endokrinologička to robí pre "zicher", keďže pre niečo tie hodnoty vyskočili a nemôže úplne s určitosťou vysvetliť prečo. V mojom prípade to bol pravdepodobne hormonálny tehotenský spád ale vraj to mať radšej pod kontrolou.

michaela789
8. okt 2021

@michaela789 ešte doplním - tiež som nemala a nepocitovala žiadne ťažkosti. Boli to len čísla na papieri. Ale aj tak sa rozhodli to sledovať.

majamat
8. okt 2021

predchadzat? to asi nikto nevie. keby vedeli, nepribudali by ludia s tymto ochorenim.
no je zname, ze neiekdy sa znizena funkcia stitky vyskytne z nedostatku jodu, co sa ale u nas asi moc nevyskytuje,m kedze aj sol je jodidovana.
viem, ze ludia, co maju tento problem niekedy uzivaju jod, ale nepomaha.

co sa tyka alternativ, no neviem, je to sporne. ak toto ochorenie nemas naplno rozvinute, tak mozes kludne popri klasickej liecbe skusit aj alternativnu,a le porad sa s lekarom a ak by ti pomohla, casom by ti mohol lieky vysadit, aj ked teda na zaciatku pripadne este lieky brat nemusis. pri stitke sa chodi na pravidelne kontroly hormonov a podla toho sa reguluju lieky.

no musim ta upozornit, ze vo vela pripadoch ide o autoimunne ochorenie stitnej zlazy.
to znamena, ze tvoj imunitny system sa z nejakeho dovodu zblazni a produkuje protilatky proti vlastnym tkanivam a to kokretne proti tkanivam stitnej zlazy.
mozno existuju nejake postupy v alternativnej medicine, ktore by teoreticky tento proces mohl zastavit, ci zmiernit, samozrejme zdravy zivotny styl je pre organizmus prospesny, ale je to dost neiste.
to sa deje to, ze tieto protilatky, ktore tvoje telo tvori, ti mozu nicit stitnu zlazu, jej bunky. ak este moc znicene nie su, ste na zaciatku tohoto procesu, tak sa mozes o nieco pokusit, ale leicbu endokrinologom by som neodmietala z toho dovodu, co com popisala yvyssie. ved ako by si mohla zastavit takyto proces, keby toje telo trpelo nedostatkom, ci nadbytkom hormonov stitky a vdaka tomu by malo vazne naruseny metabolizmus vsetkych buniek? tymto by si isla proti sebe.
no a teda ak je tento autoimunny proces rozbehnuty a uz mas stitku z casti znicenu, tu zavisi od toho, nakolko je znicena. toto sa neda nijako presne overit, neikedy na sone vidia, ci je zvacsena,a le to nevypoveda uplne o tom, ake su jej bunky, do akej miery je tam poskodenie buniek. o tom skor hovori to, ako funguje, cize stav hormonov. a teda ak je poskodenie velmi velke, poskodene bunky sa uz neobnovia, cize pracovat mozu len tie zdrave bunky a podla toho sa budu tvorit aj hormony a bude sa ich tvorit malo.

sense
8. okt 2021

Keď som mala hraničné hodnoty, tak som šla raz ta rok na kontrolu na krv ale bola som bez liekov, keď nastúpili aj iné príznaky už bolo lieky treba z 25 som momentálne na 100 denne a v nedeľu 125, kontroly mávam raz do roka ak je nutné zmeniť davku, tak nám kontrolu cca 4-6tyzdnov po zmene dávky ci sú hodnoty v norme s tým ze ak by sa zhoršili príznaky alebo by sa niečo zmenilo nemusím čakať rok, môžem aj skorej.

simca06022011
8. okt 2021

A aka prírodné liecenie by si si predstavovala na stitnu zlazu? Cajiky? Su veci ktore sa daju ovplyvnit a take ktore nie. Preto dnes 30tnici nezomieraju na ochorenia, ako v minulosti. Lebo sa liečia 😉
Ale ver ze keby si so stitnou problem mala, si stastna za tu tabletku, ktoru zhltnes rano 😊 plus moze tam byt aj niečo ine, nie len nejaké funkčné ochorenie ale aj uzliky, nadory... Preto sa to kontroluje. Ale naozaj sa nemas coho báť, teraz prakticky lekar posielala vsade pre istotu, aby sa niečo nezanedbalo.
@michaela789 lebo rada si zarobi, mna nedispentarizovali, ani s pco a hranicnymi vysledkami. Povedal lekár, ze to nie je dovod na kontroly každú chvíľu, ak sa dr nieco nebude zdat pošle ma znovu. Aj tak nic nelieci. Odvtedy som bola u endokrynologa 3x a vzdy tam bol iny a vzdy rovnaky výsledok ze vobec nie sú nutné opakovane kontroly.

michaela789
8. okt 2021

@simca06022011 vravím - závisí od lekára. Mne tie kontrolné odbery nevadia a tiež som rada že viem že som v poriadku.

majamat
8. okt 2021

presne ako pise @simca06022011 , ak by si aj mala zmenenu funkciu, bd rada za tabletku, ako som pisala, casto ide o autoimunne ochorenie. inak autoimunne ochorenia sa neikedy zdruzuju, resp, imunitny system je nachylny takto reagovat. a autoimunne ochorenia su pomerne zavazne a vo vacsine pripadov nezvratne. mnohe koncia smrtou.
co sa tyka stitky, je to trosku individulane, ale vo vacsine pripadov sa lieci zmenena funkcia len jednou tabletkou rano nalacno a raz za cas kontrola krvi. toto plati pre znizenu funkciu. zvysena, tam sa davaju ine lieky, na potlacenie jej funkcie, ale casom sa zvycajne z toho vyvinie znizena funkcia. a pri nezmenenej funkcii sa nelieci, len teda v pripade ak je tam nalez na sone, ktory vyzera rizikovo.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
8. okt 2021

Ale ďakujem za rady. 👍 Aj tak tam budem musieť ísť. No popritom sa budem zaujímať o zdravú stravu. Všimla som si, že by som mala jesť viac rýb a jedlá s omega 3-mastnými kyselinami.

unicornlady
8. okt 2021

Kamarátka tak mala hraničné hodnoty. Lieky nemá, keďže netrebalo. Raz za rok chodí ráno na odber krvi a potom jej telefonujú výsledky.
Keď chodíš po viac doktoroch, mohla by si to v ten deň spojiť s nejakým iným, aby ti to viac dní nezabralo.

Inak zdravá strava je fajn. Ja som sa síce zdravo vždy stravovala, veľa pohybu mala a aj tak som o štítnu prišla (autoimunitná forma, doslova ma to ničilo). Ale u nás je to čiastočne aj dedičné.
K tvojej známej sa neviem vyjadriť. Ale štítna vie narobiť riadnu neplechu. Navyše je dosť možné, že má aj iné problémy a nespôsobuje jej to všetko štítna.
A zase niekto môže mať telo v takom stave, že nevie prijať tú látku z tabletky. Aj také prípady tu boli. Takže zbytočne sa budeš s ňou porovnávať.

Jasné, že sú dobrí doktori a aj lajdácki doktori.
Ak nepotrebuješ lieky, tak ti ich doktor nedá (áno, sú lekári, čo ti dajú lieky už medzi dverami, ale nie všetci sú takí). Navyše, ak sa ti niečo nezdá, môžeš vyskúšať aj iného doktora. Okrem toho sú aj súkromné laboratóriá (medirex, alfamedical), kde si môžeš dať spraviť komplexnejší rozbor krvi a kľudne čo máš známych doktorov, im to ukázať.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
8. okt 2021

odpoved je jednoducha, ludske telo je flexibilne a dokaze sa tvorba hormonov prisposobit jeho potrebam. cize potreba hormonov a ajmetabolizmus cloveka nie je stale rovnaky. no v liekoch, ktore sa uzivaju, je davka hormonov stale rovnakka ( teda v tom cykle, co je nadstaveny - niekto nemusi mat denne rovnkau davku, ale je tam pravidelny cyklus, napr, stredavo ma silnejsie a slabsie davky )

rovnako je to napr. aj u cukrovkarov, mnohi maju rovnaku davku inzulinu kazdy den ale nemusia mat rovnaku potrebu toho inzulinu. niekedy potrebuju menej, inokedy viac. no u curovkara sa to da do istej miery vyregulovat, pri stitke nie.

majamat
8. okt 2021

sor do 5. 2,5 bude skor spodna hranica

majamat
8. okt 2021

aj nedostatok tekutin ti moze ovplyvnit vysledky, lebo krv je koncentrovaniejsia a v rovnakom mnozstve krvi sa potom najde viac hormonu pred odberom treba pit

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz