HPV a skleróza multiplex

katekat111
10. sep 2022

Ahojte, chcela by som sa poradiť. Mám 8 rokov Sklerozu a už skoro rok aj pol pozitívny Pap+ HPV, keď mi ho zistili Ascus poslali ma na kolposkopiu, ktorá bola zatial v poriadku. Teraz po vyše roku som bola na kontrole Pap +hpv test, stale pozitívny teraz L-SIL. A kolposkopia až koncom novembra. Viem, že je to oslabena imunita, ale na Sklerozu musia znižovať cez interferony už roky... Viem, že čím dlhšie je papilloma aktívny tým, je vyššie nebezpečenstvo že sa stane nebezpečnym. Gynekológ všetko kľudne riesi, že len stačí monitorovať a riešiť keď sa niečo zhorší, neviem na čo čakať keď vie že mám SM a imunita je taká ako je. Neurológ to vôbec nerieši, lebo že to mám riešiť s gynekológom... Mám 40 rokov a dokým sa to nevyrieši bojim sa otehotnieť..manžel sa ma ani nedotkne lebo sa boji a má tiež problémy s nízkou imunitou a čas letí.

lily246
11. sep 2022

@katekat111 otehotnieť bolo lepšie práveže čím skôr a potom by ti gynekologička už bez problémov spravila konizáciu. Teraz ju asi odkladá lebo nález ešte nie je úplne na "rezanie" a je možné že po konizácii by si mohla mať problémovejšie tehotenstvo, lebo krčok by to nezvládal (švagriná preto preležala mesiace v nemocnici). Poraď sa konkrétne o tomto s gynekologičkou ale myslím, že už dlhšie robíš nesprávne, ak tehotenstvo odkladáš, tobôž v 40tke.

dilino
11. sep 2022

Podľa mňa ked máš už vek 40 rokov už je najvyšší čas. Podľa mňa tehotenstvo by si nemala odkladať už. A ešte tu SM ja by som sa bála mať už deti už aj vek je vyšší na deti a do toho dalšie zdravotne problémy.