Holter

26. nov 2024

Ahojte mali ste niekto 7 dňový holter ale taký bez káblov len jedna lepka ktorú ste si nalepili a k tomu telefón čo odosiela záznam? Mňa by zaujímalo dokáže takýto holter vôbec natáčať EKG respektíve zachytiť kde je nejaká chyba? Za jedno neviem či som si to nalepila správne mám pocit že to malo byť trochu vyššie ale zas volala som s nimi a vraveli že keby im niečo Le ukazuje že mi volajú. Ja pociťujem nonstop extrasystoly ak mi budú zachytené tam sa dá zistiť aj ich príčina? Teda napríklad alebo či nemám nejaké fibrilacie alebo vážnejšiu arytmiu? Zachytí to aj či ide o komorová alebo aké tie fibrilacie? Vôbec si to akosi neviem predstaviť ako to funguje tak ma zaujima tie čo ste to mali čo vlastne vo výsledku všetko bolo ďakujem

janka_23
26. nov 2024

Holter mávam klasicky, 24 hodinový. Zistia ci sa jedna o komorové alebo predsienove extrasystoly ale príčinu ti podľa mňa nezistia. Niekomu ich spôsobuje stres, niekomu lieky, alkohol alebo rôzne iné faktory. Myslím ze presne príčina srdcovej arytmie sa určiť nedá. Ja sama mam niekedy aj cez 20000 extrasystol a fungujem s tým normálne bez liekov. Vždy mi ešte robia echo srdca a tam myslím ze by sa ukázali aj ine veci skôr ako na holteri.
Ak ti extrasystoly spôsobujú ťažkosti daj si urobiť ablaciu, ale ako mne lekár povedal tak je vysoká pravdepodobnosť ze sa extrasystoly začnú tvoriť z iného miesta

autor
26. nov 2024

@janka_23 ablacie sa bojím ja to pociťujem veľmi výrazne ale radšej s tým budem žiť ak budem vedieť že to nie je život ohrozujúce ako ísť na ablaciu egilok mi vie pomôcť teraz mám 7 dňový holter čo si platím sama lebo v podstate nikto mi nestanovil že mám extrasystoly pociťujem nepravidelný pulz a tzv preskakovanie srdca veľmi často denne. Obvodná doktorka mi dala egilok. Kontrolu u kardiológa mám až o pol roka a tak som si sama zaplatila holter a som zvedavá na výsledok. Len je to iba jedna lepka neviem si predstaviť ako to vôbec sníma

janka_23
26. nov 2024

Neviem, taky holter som nemala. Ja chodím do ústavu srdcovocievnych chorôb, kazdy rok mi dajú holter, spravia EKG a echo srdca. Doktorka mi povedala ze extrasystoly nie sú život ohrozujúce iba neprijemne. Pokiaľ ti lieky zaberajú tak sa s tým dá žiť v pohode, pokial nezaberajú tak riešenie je už iba ablacia. Mne extrasystoly spôsobil stres, takže skus prejsť na zdravší životný štýl, možno nejaká joga, zdravá strava, žiadny alkohol. Mne poradila ešte také cvičenie ze keď mám extrasystoly tak sa zhlboka nadýchnuť a zadržať dych tak ze to zatlačis bruchom, vtedy srdce naskočí na normálny rytmus

autor
26. nov 2024

@janka_23 ďakujem ja mám od malička nedomykavu chlopňu a regurgitaciu prvého stupňa nič extra vážne nikdy som lieky nebrala v manželstve mám ale roky obrovský stres a neviem či sa to nakopilo ale od začiatku tohto roka to je dosť zle a robí mi to každý jeden deň aj pulzy mám vyššie a taký vnútornú nepokoj aj teraz už skoro dve ulezim a pulzy mám rýchle

janka_23
26. nov 2024

Určite je to zo stresu, asi by som na tvojom mieste začala riešiť to. Ja ako som zmenila maximálne stresujúcu prácu za kludnejsiu tak sa mi veľmi uľavilo a aj extrasystoly sa upravili. Mam dni kedy ich necítim vôbec

autor
26. nov 2024

@janka_23 ja mám niekedy pocit že vôbec nie som v drese a už som mala že vtedy ma prepadol fakt taký najväčší záchvat toho

luccija
26. nov 2024

Keď máš doma stresy samozrejme, že to vplýva na psychiku.To by bolo lepšie sa liečiť u psychiatra, psychologa.Ja som mala divné búšenie, pocit, že mi vynecháva srdce bola som u kardiologicky aj to bolo po covide a chýbal mi draslík a magnézium
Ale neboj sa určite zistia na EKG všetko čo potrebuju

lonely66
26. nov 2024

autorka, ja som ho mala, koncom augusta. tiež mi bolo trošku divné, že som sa cítila často "zle", čiže preskakovačky, zrýchlenia, atď..., ale podľa ich vyhodnotenia tam nebolo "prakticky nič zlé".... neviem, čo si mám o tom myslieť. ale predtým som mala za posledných niekoľko rokov aj klasický 24-hodinový holter a opäť, napriek mojim zlým pocitom nevykázal nič kritické, bežné veci, ktoré mávajú zdraví ľudia. akurát ja ich omnoho viac cítim... takže ťažko mi je súdiť, či naozaj správca 7-dňového holtera poctivo vyhodnocuje výsledky alebo čo... aj teraz som v období, kedy každý večer mávam také pocity, že už asi umieram. už si z toho nič nerobím. poviem si že psychika... zaujímavé je, že ráno sa zobudím a idem do práce a tam som v pohode. a doma zase problém. takže asi naozaj psychika 😀 mám toho posledné mesiace veľa a nie všetko je podľa mojich predstáv a ja veci prežívam, takže je možné, že "srdcové problémy" si privolávam.

máš holter od mdt.cz? ja som mala od nich. ako píšem, v konečnom dôsledku neviem, čo si o tom mám myslieť.... buď mi šibe alebo podvádzajú 😀 😀

liv1
26. nov 2024

@janka_23 ako to dokazes vydrzat? Ja som mala najviac 18 tisic a myslela som si ze umrem. Uz pomaly plakovali ablaciu, kym zabral Rytmonorm.
Autorka pricinu nezistia. Moze byt nejaka choroba, medostatok vitaminov mineralov, nezdravy zivotny styl, malo pohybu, stres.. cokolvek. Ak ho nemas vkuse, zmeria to len vtedy ked to prilozis. Zistia z toho ake su to extrasystoly, ale ty by si mozno mohla absolvovat aj ten co ta monitoruje 24 hodin vkuse.

Okrem toho najvacsie problemy prichadzaju zvycajne prave PO najvacsich stresoch, ked uz je clovek viacmenej ok

jankak055
26. nov 2024

Ja som mala podobne busenie srdca alebo skor vynechanie resp preskakovanie. Dr mi doporucila magnerot. Uzivam 2 tbl za den a teda nic mi uz nieje.

janka_23
26. nov 2024

@liv1 kým som nevedela čo mi je tak to bolo hrozne. Keď mi bolo vysvetlene co mi vlastne je tak som sa ukludnila a keď to na mňa príde a cítim to fakt veľmi tak si ľahnem a snažím sa upokojiť. Ja viem ze u mna to spúšťa stres a psychika, takže sa snažím dýchať a upokojiť hlavu. Ked mi je na nevydržanie tak si dám rytmonorm. Myslím ze to prežívanie je veľmi individuálne, tak ako ma každý iný prah bolesti tak aj extrasystoly každý zvlada inak.
U mňa to spustil stres v práci a presne tak ako tvrdíš až vtedy keď som odišla a dala sa do pohody.

autor
Včera o 01:04

@lonely66 áno od nich mám

autor
Včera o 01:06

@lonely66 to si ma teda nepotešila ja dúfam že to vyhodnocujú poctivo 😁 mne ich obvodná lekárka odporucila

lonely66
Včera o 07:55

autorka, ja si myslím, že áno. napokon, doslova by prosili o žalobu, ak by sa zahrávali so životmi ľudí, veď to nie sú srandy. plus môj obvodný lekár, keď sa dozvedel, že idem mať holter od nich (lebo ja som šla na vlastnú päsť), tak povedal, že má pacientku, ktorá urobila to isté, čo ja a odhalili jej skrytú vadu, o ktorej ani nevedela a ktorú ona sama nepociťovala (čiže tá vada nebola dôvodom, prečo si zabezpečila holter). napokon sa ukázalo, že to, čo ona pociťovala (zrejme tiež nejaké preskakovačky), že to bolo v pohode, v norme a odhalili niečo iné a závažnejšie. čiže buď pokojná a dôveruj im. neriskovali by, žeby sa "hrali" na lekárov, pochybujem.
a tiež som mala ten s 2 nálepkami, jedna šla pod kľúčnu kosť vpravo a druhá pod prsník vľavo tuším... a dalo sa to odobrať, čiže s hygienou nebol žiaden problém. do budúcna, ak by som potrebovala, pôjdem opäť cez nich, lebo mať po sebe 7 či koľko káblikov a nemôcť sa ani osprchovať, je veľmi nekomfortné.

autor
Včera o 09:32

@lonely66 no ja mám len jednu nálepku hore na hrudníku ale hádam máš pravdu

lonely66
Včera o 10:40

no ono ich je viac druhov a ku každému máš presný popis v návode, tak ak si ho dodržala, malo by to byť OK. plus oni to vidia nasnímané, hneď by ti volali, ak by im niečo "vypadlo"...

luccija
Včera o 10:45

@lonely66 tiež som to mala vždy večer sadnem a pocit, že mi vynecháva srdca atď zrazu viac silných úderov.....u nás je chyba, že každý si vyšetruje iba svoje čiastkové už nepovie nech vám obvodná spraví mineralogram, alebo niečo....EKG bolo v poriadku padla klec a mne bolo zle.Potom som si dala na vl.ziadost v labaku mineralogram a doplnila minerály a bolo dobre

lonely66
Včera o 10:48

@luccija ja som mala minerály v poriadku. naposledy odobraté v máji. ale ja môžem mať asi príčinu v anémii, v máji jediné, čo "vyletelo", bolo žiadne železo a hemoglobín tuším 84 alebo 85, musela by som presne pozrieť do papierov... no a toto asi tiež môže byť príčina... dopĺňam železo už pol roka, ale hento má stále... ale nie každý deň alebo každý večer, ale vyskytuje sa. ale hlavne večer. akoby som si to trošku už aj myšlienkami nechtiac privolala, neviem...

luccija
Včera o 11:25

@lonely66 tak to je dosť silná anemia aj to mám🙂
Áno, človek je po celom dni v kľude aj únava ja to mavam aj pred menzesom stále niečo😆

autor
Včera o 15:41

Ja mám minerály ok