Hojenie rany po vytrhnutí zuba

viole
20. mar 2024

Ahojte, je tu niekto, komu trhali osmičky? Pred 7 dňami mi vybrali dolnú osmičku. Všetko prebehlo v pohode, žiadna bolesť, len jemný tlak. Skôr mám obavy z toho, čo vidím v rane, ktorá sa už pomalinky hojí. Vidím tam zvyšky jedla, ktoré zapáchajú. Najprv som si myslela, či nemôže ísť vyslovene o hnis, ale nemám ani horúčky, ani zväčšené uzliny, ani žiadne bolesti...otázka je, či ste mali zvyšky jedla tiež v rane a ako ste to riešili? Hygienu dodržiavam 100%, keďže je to 7 deň - normálne už aj vyplachujem ústa, používam aj vodičku na dezinfekciu...tie zvyšky jedla sa samé vyplavia? Alebo ísť radšej k zubárovi? Tvrdil mi, že nemám chodiť, pokiaľ nebudú komplikácie

elenita
20. mar 2024

@viole ahoj, tiez som presne tyzden po extrakcii dolnej osmicky. Dnes som bola na vybrati stehov. Ja som jedla vacsinou len kasovitu stravu, prip.makke peciva, cestoviny, po kazdom jedle vyplachla a v rane mi nic neostalo. Aj dnes mi dr hovorila, ze rana je pekna, bez zvyskov jedla. Ja by som tam pre istotu skocila na kontrolu, nech pozrie, ci je to ok.

yoxinka
20. mar 2024

@viole
To nebudú zvyšky jedla ale granulačné tkanivo. Je bielej alebo žltkastej farby. Pokiaľ nemáš iné problémy (bolesti, opuch), je to normálne a a prirodzená súčasť hojenia. Mne 8čku vyrezával chirurg a zahojilo sa mi to úplne v pohode. Tiež sa mi tam tvorili tieto biele “veci”, mňa na to dopredu upozornil chirurg. Všetko sa zahojilo bez komplikácií.

monicazbb
20. mar 2024

@viole a nezašivali ti ranu? Po každej osmičke som mala stehy... Ja by som šla na kontrolu.pre istotu. Mne tam nikdy nič nezapachalo.

viole
autor
20. mar 2024

@monicazbb nie, vôbec mi to nezašívali. Už mám jeden horný zub dlhé roky vonku a ani tam mi ranu nezašívali. Ani ľudia, ktorým vyťahoval zubár zuby predo mnou neodchádzali so zašitými ranami. Asi záleží od konktrétneho prípadu, niečo sa zrejme šiť musí

viole
autor
20. mar 2024

@elenita ešte dám tomu jeden deň, ale veru premýšľam, že aspoň zavolám, či netreba kontrolu. Kašovité jedlá som jedla aj ja, no výplachy som si podľa pokynov doktora robila až na druhý deň, aj to veľmi opatrne. Ty si ranu mala zašitú, ja otvorenú, preto sa obávam, či sa mi tam čosi neusadilo

viole
autor
20. mar 2024

@yoxinka ďakujem za názor 🙂 Pýtam sa, lebo na toto ma veru nikto neupozornil. A nie, vôbec nemám žiadne opuchy, bolesti, horúčka, nič....predpokladám aj ja, že ak by išlo i zápal, už dávno ma bolí polka tváre