Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, včera som absolvovala vyšetrenie u endokrinologa. V podstate sono aj všetko bolo ok. Spomenul mi akurát hodnotu ft4 - výsledok bol - 11,91.... A ref. medze tejto hodnoty by mala byť - 11,6 - 22,7 . Spomenul že je to mierne znížená funkcia ŠZ ale stále je v rámci normy. Mám strach, dá sa táto hodnota zvýšiť? Mala som taktiež nízku hladinu vitamínu D NATO mám kvapky vigantol, môže to byť tým ? Nechcem brat nejaké hormóny, preto sa pýtam, či mal niekto niečo podobné. Nieje to zatiaľ nič strašné, ale chcela by som to zlepšiť, a neviem či sa to dá a ako . Ďakujem 😊
@betka1712 priznizenej funkcii stitnej zlazy vacsinou stupa TSH a T4 sa dlho drzi v norme. urcite by to bolo dobre skontrolovat,a le zrejme to je len nejaka odchylka.
ono to funguje tak. ak stitna zlaza menej pracuje, hypofyza jej da prikaz,a by zacala pracovat viac. docieli to zvysenim TSH. stitna zlaza zacne uvolnovat svoje rezervy a doplni T4.
cize na zaciatku pri znizenej funkcii stitky je TSH zvysene,a le T4 v norme. neskor, po vycerpani rezerv je TSH stale zvysene, ale uz T4 je pod normou.
cize to TSH by malo byt zvysene a ty to mas v strednch hodnotach. aj keby nahodou uz stvoja stitka rezervy nemala, ale TSH by islo urcite hore.
podla mna sa ot zatial nejayvi ako znizena funkcia stitky, mozno tvoje telo nepotrebuje teraz vysoku hodnotu T4, vsak ono to ani pod normou nie je, je to len v spodnyhc hodnotach,
ozaj, skus uzivat aj jod. predpoklada sa, ze vela poruch funkcie stitky - hlavne znizene funkcie, mozu byt spodobene,a lebo aspon ovplyvnene nedostatkom jodu.
existuje asi aj v tabletkach.
moja dcera ma znizenu funkciu. my sme chodili koli rastu na endokrino.
na zaciatku aj TSH, aj T4 v norme, asi po 2r zrazu TSH poskocilo vyssie,a le stale v norme, aj &T4 v norme. dr. spozornela a kontrolovala castejsie, keds oms patne pozerala vysledky, tak od prveho vysetrenia jej stale stupalo. u nas bola norma do 5,40.
a teda TSH dalej stupalo, az vyskocilo nad normu, tusim 5,60. vtedy dr, nasadila lieky, no T4 bolo stale v norme a vzdy odvtedy bolo v norme, hoci dcera ma problem so stitkou uz 6r. keed mi nenapadne skryvala lieky a neuzivala, opat vyskocilo TSH hore, to uz islo nad 6, ale T4 stale v norme.
Znížený T4 a TSH v norme, môže byť aj zo stresu.
@betka1712 a TSH mas ake?