Minuly pondelok mi vyberali znamienko na chirurgii v Ruzinove (uz pred vyberom hnisalo)
Nemala som si to odlepovat do kontroly ato je v buduci pondelok ATB mi nedali
Vcera som si omylom prilozila telefon na tu oblast je to pri uchu a vytiekol mi hnis (bolo zvonku viditelne na tom prelepenom (ambulancia uz nepracovala v tom case)
Vycistila som si to betadine posypala framikoin zasypom a prelepila
Stale sa mi ale tam tvori hnis (uz taky husty bielo zlty)
Mam s tym skocit na pohotovost nech mi daju ATB? alebo staci pockat do pondelka? a ak pohotovost tak doluna urgent do ruzinova ci kam
echcem zasa zneuzivat pohotovosti
foto dam do komentara
Chod s tym na pohotovost, aspon ja som v decembri po operacii isla. Mne sa to nakoniec cele otvorilo, nedrzal ani jeden steh. Operovali ma 13/12 a este stale mam otvorenu ranu.
to sa malo riesit vcera doobeda a nie teraz riesit pohotovost. noa le co uz , tak chod. treba to doriesit, lebo sa ti rana rozpadne a rataj s tym, ze jazva asi nebude pekna.
hnis je prejav infekcie, ktoru v rane treba liecit.
@majamat vcera poobede som to odlepila ako mi zacala pretekat naplast co som si nemala odlepit
ambulancia uz nepracovala tonia len do 12:00 cize bude pojdem teraz alebo pockam do pondelka
Určite choď. Budeš tam mať ,,kráter". Nezahojí sa Ti to pekne aj keby si doma vyčistila a dezinfikovala. Toto chce odborníka. Nevyznám sa, ale toto je strašne škaredo šité. 🫣
@anketkarka na plastickej chirurgii v ruzinove 😉 isla som sedim tu ja mam sklon k tvorbe abscesov a flegnomy podla mna zanedbali neurobili atb vyplachy a nedali celkove atb (som diabetik na inzuline) a hnis tam uz bol pri vybere
uvidim ako dopadnem potrevujem doriesit pred dovolenkou a odlietame ondva tyzdne
no tak ono sa to bezne nedava, preventivne ATB na taketo rany.
to si nemala od pondelka odlepene?
ranu treba minimalne skontrolovat, aj ked sa len nasucho prelepuje.
@majamat nie nemala som to odlepene lebo v sprave mam napisane a bolo mi to opakovane prizvukovane neodlepovat !!!!
viem ze bezne sa nedavaju ATB ale pacientovi s diabetom polyneuropatiou a xy diagnozami (a s dvomi abscesmi a flegmonami za poslednych 9 mesiacov liecenych chirurgicky) o com mali zaznam tak tam by to zvazit mohli ci ?
tak to je sila. to co maju za system. ved logicky, potom nevidis ranu a nevie,s co sa tam deje.
vies, aj ked si diavbeticka a rany sa ti mozu zle hojit, ale ATB by sa fakt nemali len tak podavat. aj diabetik nemusi mat zlu imunitu, skor by bolo dpobre ju skusit nejak posilnit, a co by som ale na ich mieste urobila, ked nechceli odlepovat, pravidelne kontroly aspon obden. mohli ti to skontrolovat a pri prvych naznakoch to riesit.
casto sa dokonca nai pri takychto ranach hned celkove ATB nemusia,a j ked u teba to bude lepsie, kedze je tu podozrenie, ze sa to moze este zhorsit.
vsak chod na pohotovost a povedz im to, ze ti kazali neodlepovat a nevedal si,a ko to vyzera. keby mali pripomienky. a teda im samozrejme aj povedz, ze si dia.
zazila som ludi - DIabetikov po operaciach, *ATB nie su zazracne, oni ich sice mali - teda nei vsetci, niektori, ale teda tam boli rozsiahle a hlboke operacne rany, a teda niekedy ani ATB nemusia zaberat,a le im sa to hojilo velmi dobre, niekedy trosku zacervenie, ale dalej to neslo.
preto pisem, ze nie vzdy sa to u dia hoji zle.
mna raz zaujala taka vec. vdaka niektorym potravinam moze mat organizmus zvsenu zapalovu aktivitu, cize zvysene zapalovo reaguje. to najdes na nete.
samozrejme ty moc vyskakovat nemozes, mas obmedzeny jedlanik. no mozno by sa ti s tym dalo nieco malo urobit. a mozno by tvoj organizmus potom take infekcie lepsie zvladal.
@majamat diky uz tu sedim asi aj par hodin budem ale pockam
ono uz predbezna suspektna diagnoza bola pyogenny (hnisovy) granulom (za tri tyzdne narastol do priemeru 2 cm
a diky idem sa na imunogiu objednat lebo v maji som mala flegmonu a absces 30 cm priemer na bruchu (atb mesiac plus chirurgicky zakrok a cistenia) potom vnutri v uchu absces (vo vnutornom zvukovode) a teraz toto
a dost ma to dekompenzuje z pohladu diabetu (lietam potom nad 20 s cukrom bezne) a samozrejme crp do vysin
no veru, nech ta vysetria. toto nie je uplne ok.
mame diaberika v DSS, co am vyslovene poruchu imunity v zmysle chybajucich zakladnych imunoglobulinov, ma nadstavenu leicbu - su to take infuzky 1x mesacne a teda drzi sa naozaj vlemi dobre. aj infekcie C preziva celkom slusne, rovnako kovid vlemi dobre prekonaval, bez komplikacii.
@domka222 no ono to tak mozno niekde robia,a le nezda sa mi to ok.
je to anpolemiku, lebo pri odlepovani si clovek moze zaniest infkeciu, no na druhej strane, mozu pacienta poucit,a ko an to. len nasucho prelepit, priapdne dat,a lebo doporucit sterilne naplast a pod. urcite sa s tym da pracovat.,
ja som bola po laparoskopickej operacii, co su teda ovela hlbsie rany a tam davaju preventivne ATB, ale zaujimave je, ze mi to nechali 24hod zalepene a potom odlepili a nechali volne. 2-3x denne prestreklu dezimfekcnym sprejom. ale teda obsuchavalo sa i ot o koselu, bolo tot rosku cervensie. no aj napriek tomu, rany sa zhojili velmi dobre a odlepene.
a tiez ej zaujimave, ze velakrat zakazuju vodu na rany ( samozrejme bez sprchacu, ten tam nesmie ), nam prave hovorili, ze vysprchovat.voda v sprche je cista, nie je sice sterilna, ale je to tecuce velke mnozstvo vody, cize ma schopnost aj ranu vplachnut od "bordelu" co v tom je.
boli sme tam na takejto operacii 4 a ziadna z nas nemala komplikacie.
tym teda nemyslim, omyvat ranu vodou, len som chcel apovedat,a ke su rozdiely v niektorych doporucaniach pri starostlivosti o ranu.
a ranam prospieva aj vetranie. naplaste sice su porovite, ale to je slabota.
a co takto si to skusit poumyvat lekarskym peroxidom?
@majamat vycistil mi to plasticky chirurg a dal mi atb a v pondelok kontrola tak som rada celkom
super, snad sa to do pondelka skludni.
pomohlo ? Ja by som si to nechala poriadne vyčistiť betadinom a potom potierala touto živicovou masťou https://www.vasalekaren.sk/repolar-abilar-10-zi... a ranky sa s ňou fakticky hoja rýchlo a krásne bez zápalu či infekcie