Baby máte niektorá skúsenosť ? Pred mesiacom som brala antibiotiká lebo som mala hnis na mandliach. Teraz sa mi tam začal tvoriť zas trochu + mám zvacsenu tu mandlu o dosť aj červene hrdlo ale pritom má neboli. A mám aj pod uchom takú tvrdú uzlinu. Presne na tej strane kde mám tu problematicku mandlu. Môže to súvisieť s tým ?
@zuzba zajtra idem k doktorovi. Kokos no bojím sa.
@chiaramonika Ahoj! Ja som to raz mala, bolo to brutálne! 0,5cm vrstva hnisu na oboch mandliach, mňa to teda bolelo šialene. Zabrali mi až druhé ATB, aj to až potom, ako som si hrdlo začala vytierať jódom. Mala som tam streptokoka. Skoré uzdravenie prajem!
ja som si raz musela ten hnis rucne strucne povytlacat az potom sa mi ulavilo. Vtedy som bola uz po 2 antibiotikach. Hnis bol schovaty za mandlami. Poradil mi to doktor a pomohlo to. Ale urcite treba dat spravit vyter.
@chiaramonika vyter na kultivaciu (aby sa zistil druh bakterie) ale aj na cutlivost na ATB, aby "netriafali" liecbu na slepo
@zita19 a ta uzlina moze byt z toho ? Všeličo som čítala o uzlinach. Naháňa to hrôzu.
@chiaramonika jasne, ze uzlina moze byt zvacsena z tej m.andle uzliny reaguju na akukolvek infekciu v tele. zbytocne sa nestresuj. jednoducho dr. netrafil atb na prvykrat, alebo si ich brala kratko. treba vyter a podla kultivacie nasadit atb.
@chiaramonika to je limfaticka uzlina. Je zdurena, lebo na lymfatickej drahe odchytava skodliviny, ktore maju povod v tych zapalenych a zahnisanych mandliach. Je to pri zapalovych procesoch uplne normalne, ze sa zvacsia prislusne lymfaticke uziliny. Znamena to, ze imunitny system robi co ma a bojuje s infekciou a brani zapalu aby sa nesiril dalej do tela.
urcite ano , ja mam zvacsenu uzlinu aj ked sa mi spravi afta
@milota164 no bojim sa ja ju mam tvrdu nepohyblivu za Kyvacom hlavy hore tak cca 1 cm mozno viac. Vobec neboli. Moze to byt z toho hrdla ? Zajtra som objednana k doktorovi. Som z toho ma nervy.
@chiaramonika joj, z toho nebud na nanervy. ja si vytieram mandle alpou, ked citim, že ma začinaju bolieť. a kloktam šalviou, alebo si dakedy striekam jox. ta alpa celkom zabera. tak ak chceš skusiť.
@chiaramonika dobrý deň ako máte zvedsenu mandlu ja mám to isté neviem či to je hnis alebo čapík mohli by ste mi poradiť ?
ahoj, jednoznačne si pýtaj výter z hrdla ale aj z nosa, až ten ukáže, či je to na ďalšie antibio. moja vlastná skúsenosť je, že nie vždy treba na to antibiotiká, potvrdil mi to aj synov pediater - a to je naozaj pán doktor s veľkým D! Uzlinka je zväčšená, lebo reaguje. Jednoznačne s niečím tvoje telo bojuje.