Hnedá škvrna na chodidle

natyluna
29. dec 2024

Dobrý večer ak je tu niekto kto sa z niečím takým stretol alebo ma skúsenosť prosím dajte mi vedieť, včera som si to len zbadala a na Google som otom nič také nenasla . Neviem ako sa tomu správne hovorí no som veľmi zvedavá , z akého dôvodu to tam mam ci je to príznak niečoho za každú radu ci odpoveď ďakujem 🙂

rozculena
30. dec 2024

dala som to pozrieť AI,tu je jej komentár
Tieto hnedé škvrny na palci a chodidle môžu mať rôzne príčiny. Nie som lekár, ale tu je niekoľko možných vysvetlení:

🩺 Možné príčiny:
Podliatina (hematóm)

Ak došlo k nárazu, tlaku alebo poraneniu, krv môže preniknúť pod kožu a spôsobiť tmavé fľaky.
Hyperpigmentácia

Dlhodobý tlak, trenie (napr. z tesnej obuvi) alebo opakované zaťaženie môžu spôsobiť zvýšenú produkciu melanínu.
Plesňová infekcia (tinea nigra)

Hnedé alebo čierne škvrny môžu byť spôsobené vzácnou plesňovou infekciou. Táto infekcia je však menej častá.
Kontakt s chemikáliami alebo farbivami

Niektoré látky (napr. jód, dezinfekcia, farbivá z topánok) môžu zafarbiť kožu.
Kožné ochorenie (napr. melanonýchia alebo iné pigmentové zmeny)

V niektorých prípadoch môže ísť o zmenu pigmentácie kože, ktorá môže byť neškodná, ale môže tiež vyžadovať pozornosť dermatológa.
Cievne zmeny

Poruchy krvného obehu môžu spôsobiť sfarbenie prstov.
🏥 Odporúčanie:
Ak škvrny:

nemenia farbu alebo sa zväčšujú,
sú bolestivé, citlivé alebo svrbiace,
sa objavili bez zjavnej príčiny (napr. úrazu),
bolo by dobré navštíviť dermatológa alebo praktického lekára, aby sa vykonalo podrobné vyšetrenie.

ullala
30. dec 2024

Nerobite si kupele v hypermangane?

haggard_222
30. dec 2024

Nebola si v solárku, nechodila si bosá niekde, napr. kde mohli byť zvyšky niečoho čo ti spôsobilo reakciu? Porozmýšľaj či sa za posledných 24-48h nestalo niečo nezvyčajné a s čím všetkým nezvyčajným ti to chodidlo prišlo do styku. Nestúpila si na listy nejakej rastliny, na vlašské orechy, nejaký nový krém, sprej na nohy, do topánok, aviváž, čokoľvek?
Trochu som pogooglila a najbližšie čo som našla je asi "phytophotodermatitis".
Ak máš Dôveru poisťovňu, myslím že ešte majú ten benefit kde pošleš fotku a opis dermatológovi a do tuším 24h sa ti vyjadrí.
Al by sa ti vyskytli nejaké iné ťažkosti, či už na nohe alebo celkovo, určite choď k lekárovi, a ak nie, a nezmizne to ani po sviatkoch, tak by som na tvojom mieste išla k detmatológpvi s tým.

kiki68
30. dec 2024

Nas syn mal taku skrvnu, nebola si posledne tyzdne chora? Vraj to vznika po nejakych ochoreniach? Nikto nevie preco. Lebo nic z inych veci nesedelo a zmizlo to samo

natyluna
autor
30. dec 2024

@kiki68 no som stoho dost znepokojena 🙂 nie nebola som chora konkretne ziadna chripka ani nic podobne ale mam problemi z oblickami stale zapal bolest horucka atd. Ale ked som si to zbadala bolo mi dobre 🙂

kiki68
30. dec 2024

@natyluna ok, tak tie oblicky mozu byt indikator, urcite smer lekar