Tie ktore ste mali kedysi depresiu a citili sa zbytocne, skarede atd. Viete mi odporucit po akej knihe mam siahnut na jej lepsie zvladnutie? Ziadnu romantiku nehladam ani odborne knihy.
Matt Haig - Prečo zostať na žive. Skús pozrieť, možno ta zaujime.
@chupakabra Dan Millman: Cesta pokojného bojovníka.
@brita7777 vsak? dufam, ze pomoze aj @chupakabra
Kamila Zenata: Obrazy z arteterapie. Su to realne pribehy ludi, ktori presli arte terapiou u Kamily Zenatej, ceskej maliarky. Su to ich vypovede, co im pomohlo, ako ich nastartovalo. Je to 3 kniha zo serie, ale podla mna na zaciatok naj.
Ja som vlastne citala navrat pokojneho bojovnika...ten nazov mi bol povedomy...budem si ju musiet zase precitat ...
@0silvia0 dakujem za odporucanie. Pozriem sa na nu blizsie 😉
je to diagnoza, a zavazna, takze najskor kombinacia psychiater a psychoterapeut
namiesto knihy si najdi psychiatra a psychologa. depresie netreba podenit
@merkelica
@janka987654321 dakujem za rady , ale netrpim depresiou v pravom vyzname nastastie. Len je to skor smutok a samota kedze si musim zvyknut, ze muz pracuje v zahranici a vidime sa velmi malo. Tak som potrebovala nieco na vyplnenie casu co vy taketo pocity zahnalo.
aha tak.. myslim ze samotu, osamotenie kniha velmi nevyriesi.. ciastocne by mohlo pomoct spolocne aktivity s priatelmi (co ja viem turisticky klub, alebo nieco podobne), stretnutia s rodinou... dalej je aj na mieste otazka, aky vyznam ma manzelstvo, ked manzelia nie su velmi spolu.. tiez toto by asi bolo treba nejak riesit. s manzelom sa porozpravat.. mozno ist s nim do zahranicia, alebo niekam spolu si nieco najst.. lebo to asi nie je predstava ludi stojacich pred oltarom ze ideme sa brat pre to aby sme zili oddelene.. kniha a kamarati je vyhnutie sa problemu a nie jeho riesenie... drzim palce, snad sa vam podari byt opat spolu
@chupakabra ako casto chodi muz domov?
@merkelica ja viem ze to nie je bohvieco ale pre nas je to takto lepsie. Nechcem sa rozpisovat preco, lebo je to na velmi dlho a nerada idem do podrobnosti takto verejne. Odchod za nim planujeme, uz sme pri nom boli pol roka ale deti sa pytali domov.
Priatelov nemam, iba si obcas napisem s kamoskami zo strednej a ja som taky asocial a cudacka 😜
@0silvia0 ako sa mu podari , niekedy su to aj 3m , niekedy aj 5m alebo 1m.
Teraz po sviatkoch odisiel a mna tato zima ubija. Snad mi knizka pomoze zahnat cierne myslienky a troska sa pozriet viac so svojho vnutra ked uz mam viac casu na seba.
@chupakabra surodencov nemas? Nerob zo seba cudacku, urcite nie si asocial, mozno len nie si velmi spolocenska a potrebovala by si skor spriaznenu dusu ako povrchne vztahy. Ale to mas fakt vela samoty, moj muz chodil na tyzdnovky ked boli deti male a bolo to vtedy tazke, takze chapem, teraz je to ovela lepsie, zasa chodi na tyzdnovky, ale deti su uz velke, tak to je pohodicka.
@0silvia0 no neviem, mozno keby fakt zajdem k psychologicke tak mi stanovi takuto dg. Mna totiz strasne bolieva hlava z ludi a od malicka som skor sedela nad knihami ako nad kavickou s kamaratkou.
Ja mam deti obe male. Ale vzdy som bola na ne sama bez pomoci tak som si akosi zvykla.
@chupakabra ja som pred pôrodom čítala Eva Borusovicova titul do plaviek. Dávala som si tri príbehy pred spaním a vždy ma to ukludnilo a šla som späť s dobrým pocitom. Príbehy zo života sú ladené v pozitívnom duchu sú to zozbierané príbehy zo života autorky a jej rodiny predkoch známych....zaujímavé na tej knihe je to že sa naozaj stali tie veci aký vie byť život klukaty a niektoré doby v ktorých sú príbehy zasadené si ja ani predstaviť neviem.
@chupakabra Si introvert, nie cudacka 🙂 Pre kazdeho tvora introverta odporucam knihu Suzan Cain: Ticho 🙂 Tebe netreba knihu o depkach, tebe treba naplnat sa niecim krasnym, iba pre teba samu. Proste citat knizky o to, co mas rada, preluskat vsetky od nejakeho oblubeneho autora. Alebo potom nejaku tvorivu cinnost, pr. varis detom prikrmy - zacni ich fotit, do albumu tu na MK. Alebo cokolvek, co ta zaujme, nejaka tema, na tu temu vsetko co cez den stretnes si odfotis. Mozes si davat take ulohy, ze tri foto denne na nejaku temu a zdielat ich s kamaratmi alebo aj anonymne verejne tu, alebo na insta. Su to sice len take instantne odozvy, co clovek dostane, ale to krasno ti nik nevezme. Alebo pis kazdy vecer jeden odstavcek do dennika, skladaj basne... alebo maluj, kresli ak vecer zostane cas...
@chupakabra mna tiez bolieva hlava z ludi, ale nie fyzicky, ale psychicky. Nevydrzim vo vacsej spolocnost dlho a vyhybam sa jej.
Musis najst samu seba, mozno ti v tom knihy naozaj pomozu.
Pre mna silna kniha Hladanie zmyslu zivota - Viktor Frankl