Hľadám informácie o zubných korunkách

posta10
19. nov 2019

Prosím o radu, kto má keramické zuby. Aký bol priebeh. Koľko stál zub a aké sú to zirkonové zuby?? Ďakujem za každé info.

anitka_4
20. nov 2019

Ahoj, ja mám dve keramické - zirkonove korunky. Zirkonova korunka je taká,ktorá je kompletne vyrobená z keramiky (presnejšie zo zirkonu) a nemá v sebe žiadne kovové časti, a preto je vhodná aj pre pacientov,ktorí majú alergie na kovy. Oproti kovokeramickej korunke je tiez omnoho viac estetickejsia a od normalneho živého zuba je skoro na nerozoznanie. samozrejme treba rátať s o čosi vyššou cenou. Konkrétne moje dve korunky stali spolu 600€ na súkromnej klinike v TT.
Korunka sa odporúča vtedy,ak už na vlastný zub nestačia plomby - laicky, ak je zub zvnútra (korene) ešte zdravý a silný,avšak vonkajšia časť už bola toľko krát opravovana,že väčšiu plochu zaberajú plomby a nie zubovina. Zubár síce môže pokračovať v ošetrovaní plombami,avšak zub je už tak oslabený,že tie plomby vydržia veľmi krátko a tiež hrozí,že si môžeš poškodiť aj tie zvyšky zdravého zubu.
Korunka sa robí na dva typy zubov (ja mám oba prípady):
1. Keď zub ešte "žije": tvoj vlastný zub má vo vnútri ešte živú dreň,nervy,...zubár ti urobí odtlačky,podľa nich to dá vyrobiť dočasnú korunku. Tvoj zub obrusi a nechá ti z neho len taký špic. Nasadí dočasnú korunku,ktorú ti na počkanie spraví v ambulancii. Čakáš cca dva týždne,kým ti vyrobia zirkonovu. Potom ti len dá preč dočasnú a vymení za zirkonovu.
2. Keď máš zub "mŕtvy": Zub je po endodoncii, dreň je vybratá,vnutro zuba preliecene vložkou a už v ňom nie je žiaden zápal,nervy. Vnútro zuba ti zapecati a v prípade,že máš slabé korene,tak ti ich posilní capmi (ja mám sklenene). A pokračuje tak ako v prvom prípade - brúsenie,dočasná korunka, zirkonova korunka.
Ak niečo nie je jasné,kľudne sa pýtaj 🙂

anitka_4
20. nov 2019

Ešte by som dodala,že tých 600€ bola cena vyslovene za korunky. Treba ešte prirátať ostatné úkony, napr dočasne korunky,odtlačky, injekcie, čapy,...
Pokiaľ ti bude robiť aj endodonciu,tak aj to.

eperia
20. nov 2019

@anitka_4 tak potom koľko teba stali dve korunky so všetkým?Mne treba štyri ,tak preto sa pýtam

anitka_4
20. nov 2019

@eperia tak ale ako som písala,mne robil aj endodonciu,ktorá bola rozdelená na tri či štyri sedenia. V podstate ma dva zuby stali dokopy okolo tisícky cca?

posta10
autor
20. nov 2019

@anitka_4 ďakujem...výborná odpoveď👍

bmuller
20. nov 2019

@anitka_4 Ak sa mozem opytat, ako to mas s jedenim tvrdsich potravin - oriesky, mandle, arasidy, jablka, susienky...? Nebojis sa zlomenia, ked nahodou zahryznes do niecoho tvrdsieho? Dali ti napr. nejake varovanie, nakolko tvrde veci mozes hryzt?...

anitka_4
21. nov 2019

@bmuller žiadne obmedzenia mi nedali, avšak keďže boli drahé ako šľak,tak si ich "šetrím". Prirodzené si dávam pozor,aby som ich až tak nenamahala.

bmuller
22. nov 2019

@anitka_4 Vdaka za odpoved. Jasne, aj cena je taka vystraha, ale aj komplikacie v ustach okolo/chybanie zubu, dalsie navstevy zubara... by neboli prijemne.

anitka_4
29. nov 2019

Natrafila som na obrázok,ktorý to super znázorňuje 😊