Mile mamicky, obraciam sa na vas s prozbou o radu a asi aj trosku vyrozpravanie sa.
Chcela by som vediet, ci tu realne prispievaju aj zeny, ktore maju doma muzov histronov.
Ja jedneho doma mam. Mame spolu dietatko a obcas som z toho uz naozaj na prasky. Ked je normalny tak je to najuzasnejsi chlap na svete. A potom sa prejavi porucha a vsetko sa pokazi. Lekari sice radia partnerkami, ze v tej chvili by si nemali pripustat ich sloga, nemali by sa vtiahnut do ich hier. Ja som uz z toho kolotoca zufala. Vzdalujem sa mu stale via a viac. Vsade sa pise, ze z takehoto vztahu treba cim skor ujst. No mna by zaujimalo, ci tu realne niekto dokazal taky vztah udrzat. Lebk ja hoci ho milujem, ale pre zachranu vlastneho zdravia som 5 minut pred rozvodom.
Je to naozaj citliva tema, tak poprosim kazdu jednu rypavu zenu, nech radsej preklikne stranku. Pokial realne nezila s histronom, nema ponatie k comu sa vyjadruje.
@beba79 ahoj. Nechcem rypat ani nič také ale čo je to za chorobu? Na googli som ju nenašla.
@maminkalubka https://cs.wikipedia.org/wiki/Porucha_osobnosti... som hladala
hm,mas to takze ☹
@beba79
@maminkalubka pridala som strucnu charakteristiku. Ale ta choroba je daleko rozsiahla. Najuzsi vyber, ktory presne o tkm hovori ma 7stran. Takze to by nik necital. 😂
Neviem, ale toto má podľa mňa kazdy piaty človek. Dá sa to vôbec diagnostikovať? A ako? Podľa mňa, to môže mať nasledok úplne hoci čoho toto a nemusí byť človek ani chorý. Aj sa to nejako tlmí liekmi?
@maminkalubka ja som popravde nikdy o takej poruche ani nepocula.ale uz pocas tehu som zacala cosi šipit, ze vsetko neni tak ako bh malo byt..... na jednej stranke ozaj uzasny clovek, starostlivost o dieta, domacnost zvlada na jednotku, dokonale ma vie zastupit a mozem sa plne spolahnut. V praci a na uradoch riesi problemy bez problemov.... a naraz slaby impulz a doslova mu prepne a konec. Uz vidim ked to na neho ide a ja sa pomaly davam do uzadia, leho vtedy nepocuje, nevidi.... nema to vtedy zmysel.
A furt sa to vo mne bije... ujst alebo ostat.... neviem ako robit vo chvilach ked to prichadza.
@beba79 tak. A má to diagnostikované? Podľa toho, čo píšeš môj nesiaha tvojmu ani po päty. Možno má toho dosť a reaguje takto. Kazdy má svoje nálady podľa mňa ja som tiež neni super. A ak máš skúsenosti len s tichým mužmi alebo rodinou, ti to tak nepríde.chcelo by to možno trochu lepšie opísať. Ale myslím si, že máš super muža keď sa vie o toto všetko postarať a poviem ti pravdu že ja ani ideálneho muža nepoznám a kazdy druhý má nejakú muchu...
@sono2 dobre... tak aby si mala presnejsiu predstavu dam ti jeden priklad....
Isli sme na taku skoru veceru aj s prckom. Poprosila som ho nech sa pol hodku postara o prcka, aby som sa mohla pripravit. Vysledok....daval vefi do auta atd a prcek pri mne v kupelni mi hadzal veci do vane.
Tak som zvysila hlas, ze som ho o to prosila. Vysledok? Nemala som mat veci vo vyske prcka a tak...
Nechala som to tak, nech mozme ist. Cely cas na veceri bolo dusno, tak reku podme domov. 11km od domu sme boli. Odmietol nastupit auta. Ci som kricala, ci som prosila, proste nic nefungovalo, tak sme sli este s prckom do obchodu, ze nech sa vydycha.
Dobehli sme ho na ceste, zastavila som pri nkm asi 5x, nech ide so mnou domov a tam sa fuci. Rozpraval sa so mjou asi 10 minut a aj tam nenastupil. Tak som odisla domov. Uz sa stievalo, takze slapal domov peso. Do 21,30 mi pisal spravy, ze keby som ho milovala, tak pridem a bla bla bla. O 00,00 som isla auto do vedlajsej dediny, ci ho tam nenajdem, lebo uz od 22,00 mal vybity mobil. Nakoniec som ho nenasla, tak som sla o 3,15 este raz dolu a o kilometer dalej. Tam sedel na krizovatke. Reku pod domov. Nesiel. Odmietol. A pritom chcel, ale nebolo to tak ako si to predstavoval....
Vysledok.... mna po dalsej hadke chytil akoby zachvat paniky alebo ako to nazvat, tak som o par metrov dalej zastavila a vystupila, aby som sa vydychala a upokojila tak mohla soferovat. Vtedy zbadal, ze som zastala, dosiel za mnou a zrazu sa prepol, vzal ma a odviezol domov. Uplne ako vymeneny.
Asi ti to poriadne neviem opisat, ale v tych chvilach to nie je normalny clovek... to je uplne cosi ineho.
@beba79 ako casto sa striedaju tieto jeho obdobia? (normalnost/ hysteria?). Podla popisu, ktory si pridala, si myslim, ze musis byt velmi silna zena, ak si doteraz tieto prejavy zvladla... Osobne poznam len jednu zenu, ktora by sa dala nazvat hysterickou, ale zit s nou je fakt tazke, ale da sa to (len muz ako partner mozno nepotrebuje tolko empatie, kolko potrebuje partnerka, ked ma hysterickeho muza). ale zenam sa to asi skor "prepecie" ako muzom. No inak rady "nevsimajte si" a podobne, su dla mna figu platne, nakolko sme ludia, nie stroje.
Neviem ci tu na koňovi existuje skupinka žien, ktorých manželia ci partneri majú psychické poruchy ci psychiatrické diagnózy
Lebo tu co čítam diskusiu, asi až na jednu diskutujúcu, my ostatne nemáme ani paru co to vlastne znamená žiť s takým človekom a vychovávať dieťa
@alisana u nas su tieto stavy 1-2x do mesiaca. Taky extrem raz za 2-3 mesiace. Ja mam pocit, ze sa to ako tak zlepsuje, ale nechcem si klamat. Iste situacie sa zvladaju lahsie. Jeho "navrat" do rodiny je kratsi. Kedysi 7-8hodim. Teraz naposledy 1,5 hodiny a co som bola prekvapena, tak sice sa zbalil, ale ostal pred domov v aute a potom sa vratil sam. Co kedysi neexistovalo. Ale presne myslkm na to co poviem prckovi....kam siel tatjnko? Zase raz od nas odchadza ale ked mu prejde stav tak sa vrati?
@hradnapani presne si to vystihla. Je to velmi narocne a tazke... a najgiac ma vytaca, ze ked pride k rieseniu naozaj vaznych problemov, tak slapeme ako hodinku. Vtedy ani jedna hadka, proste uplne fungujeme, ale pri jeho zachvate....konec amen tma. Proste za stupiditu... a to je hned...pre teba to nie je dolezite, ale pre mna je.
Najhorsie je, ze sa neda nepripustat si. Robim jak blazon, lebo viacmenej vsetko taham a on to za bezneho stavu ocenuje, ale potom ked ma zachvat, tak mi vykrici take veci.... nerozumiem ako moze. A strasne ma to od neho odcudzuje. Ja uz mu neverim a bojim si ho pripustit k telu. A tak mi je to luto, lebo ked je ok, fakt je to zavideniahodny chlap. Netreba mu nic vraviet a porobi a pomoze sam a bez reptania.
nepoznám toto ochorenie a ak mám pravdu povedať, tiež som si musela najprv prečítať o akú diagnózu ide...nezávidím ti..musí to byť hrozné takto žiť a prispôsobovať sa a čakať kedy to na neho príde...ja si tiež myslím, že psychické poruchy sa vekom zhoršujú a je možné že o takých 5-10 rokov to už bude pre teba na nevydržanie...viem, že to je a aj bude ťažké ale ja by som asi v záujme dieťatka od neho odišla...viem, že ho miluješ a on miluje vás ale dokážeš si predstaviť ako pri ňom vyrastá vaše dieťa?? aký to bude mať pre neho psychický dosah vidieť takto svojich rodičov? otec s poruchou a ty prepáč ale tiež nemáš ďaleko od nejakej diagnózy, spôsobenej manželovej choroby...v záujme zdravia tvojho aj tvojho dieťaťa by som odišla...veľa síl prajem a hlavne správne rozhodnutie...🙂
@beba79 ked som citala tu charakteristiku, uplne sa mi pred ocami vybavila jedna znama z internatu, co byvala na tej istej chodbe...ale od slova do slova. stale mala okolo seba novych priatelov. robila "dramu" co pritahovalo pozornost, ale po kratkej chvili sa jej vsetci zacali vyhybat, vratane mna, lebo bola hrozne manipulativna. 😒 musi to byt hrozne mat takeho cloveka po boku stale ☹ inu skusenost okrem tejto nemam, ale aspon ti chcem zazelat vela zdaru a sil v manzelstve.
@beba79 je to asi sebecke ....ale ja by som bola radsej...keby moja mama odisla od mojho otca. Tiez som ako dieta zazivala otcove "vystupy" ..a viem ze by bolo ovela lespie ..keby som toho svedkom nebola. ... Lebo ano ...bol to moj tatko ..ktoreho som lubila ked bol zdravy....ale ked ho to chytilo ....bol to niekto ...koho som sa bala .... velmi bala .... ☹
@pribinak no hej, len kde sa o tom porozpravat? Pre mna je toto tiez nove a hoc to bude zniet sialene, bola som si vypytat papier k psychologovi. Mozno mi pomoze ako zvladat tieto jeho stavy. Lebo mi nepride spravne ujst hned z manzelstva. Snazim sa vyskusat vsetko. Myslim, ze jusi existovat sposob ako sa naucit zit. Podla mna nejaky "zachranny plan" ako v tej danej chvili konat, ahy sa yo dalo zvladnut. Lebo ked mu tomprejde, hlava sa mu vycisti a on vsetko vie zhodnotit. Vie kedy zle reagoval, vie co nemal urobiy, ale sam vravi, ze v tej danej chvili ako keby nevedel sam seba ovladat. A mne toto pride ako keby si chcela, aby dieta s dyskalkuliou ratalo algebru z hlavy. Proste tiez to neda, lebo nemoze. Nie je to v jej silach, tak sa prisposobi jej okolie.
@beba79 myslim, ze ti rozumiem. Predpokladam, ze zijes uz vopred v napati, co a kedy sa zase "pokazi". Pokial je mne zname, tak psychicke poruchy su casto spajane s istymi (poviem to velmi laicky, lebo sa mi nechce velmi premyslat nad vhodnymi slovami) "nedostatkami" mozgu, ktore mozu byt spojene napriklad s vyzivou cloveka (priklad: je potvrdene, ze schizofrenia mauzku suvislost s celiakiou a intoleranciou mlieka - po uprave jedalnicka sa vedia niektorym pacientom velmi zmiernit prejavy, az vymiznut.). Cize mierim ktomu, ze by mozno stalo za uvahu nechat "preklepnut" muza aj celkovo po zdravotnej stranke (hladina mineralov v tele, mozne skryte alergie a podobne) a takisto si vsimat, kedy sa tieto epizody objavuju (jedlo, pocasie, stres a podobne) a zapisovat. Predpokladam, ze casom si vsimnes iste "podobnosti", co by vam mohlo pomoct tymto stavom predchadzat. Ak vies jazyky, popozeraj aj zahranicne odborne clanky, psychiatria v zahranici je predsa len o kus dalej, navyse tato diagnoza asi na slovensku nebude uplne najbeznejsia, tak preto ti radia "nevsimat" si.
@alisana presne. Ja sa ho nebojim, ale nechcem aby toto dieta zazivalo....
@tomiholjubavi prave keby bol stale, tak je to jednoduche... ale on furt taky nie je. To je to matuce. Ze jak keby som tu mala dvoch ludi.
Pozri web ligy za dusevne zdravie, nápis im, možno majú kontakt na niekoho kto sa zaoberá týmito ľudmi a špecifikuje sa na mužov
To je dobrý krok, ze ideš ty k psychológovi, lebo skôr ci neskôr budes musieť hľadať niečo ako tie stavy zvládnuť bez ujmy na tvojim psychickom a fyzickom zdraví a s minimalnym dopadom na dieťa
Drž sa
@hradnapani presne. Vopred v napati. Ked mu odpovedam na jednoduchu otazku, alebo mu chcem cosi povedat, tak ja mam v hlave asi desat viet dopredu ako by sa to m8jlo vyvinut...
Ideme na vylet a nikry neviem,ci sa vratime vsetci.
Dakujem za info k tom jedle. To som vobec netusila. Urcite vyskusam.... lrn dnes rano ked sa to spustilo bol este hladny. ;0😂😂😂😂 to len na odlahcenie. Ale urcite pohladam info ohladom tohto. Mas pravdu, mam pocit ze u nasnodornika najst je velmi tazko. V zbierkach sa pise ze tato diagnoza sa musi riesit aj s partnerom a pritom na svk neviem najst psychiatra ktory by to spragil. Uz druhy odmietol moju ucast. Pre mna uplne nepochopitelne.
@sono2 pozri... ja som v zivote presla takymi situaciami, ze keby som ich nepreskakala toto neusyojim. To ze tu neriesim vsetko v mojom zibote nie je dovod na to spochybnovat to co tu pisem. MA psychicku poruchu a dalej sa nebudem dotahovat. Ak to pre teba nie je nic na riesenie, tak neries. Ja viem o com to je a nemam chut sa tu s niekym dotahivat
@pribinak dakujem za tip. Isto skusim aj to.
@beba79 u nas je na tuto temu vydana len kniha Syndrom travenia a psychologie, pre zaujimavost si ju pozri, mozno tam najdes nejake suvislosti, aj ked primarne riesi ine diagnozy. A trvala by som na tom celkovom zhodnoteni zdravotneho stavu,rozbor krvi, otestovat na alergie (hlavne potravinove), zda sa to mozno take o nicom, ale moze to priniest dolezitu informaciu do skladacky. A s tym hladom to mozno nebude len na pousmiatie, hlad ma suvislost s hladinou cukru v krvi a s tym sa nesu dalsie "neprijemnosti", takze skumaj a hlavne zapisuj, lebo zabudnes.
nedivim sa, ze tu niet na to odbornika, progres sem ide velmi pomaly, skus v Cechach. A psycholog pre teba je nevyhntnost. DRz sa!
http://www.komorapsychologov.sk/skp/index.php
Skús sa ozvať aj tu, možno bude niekto ochotný
Nechcem sa nikoho dotknúť ani podceniť, ale väčšina najskôr bude googlit, ze o com vlastne píšeš (tiez som sem klikla omylom)
Želám pevne nervy!