Histamínová intolerancia - hodnota DAO

nicknamemia
21. feb 2019

Dobrý deň, aká je najvyššia hodnota DAO enzýmu pri ktorej vám už diagnostikovali histamínovú intoleranciu? Vždy menej ako 10kU/l? Ďakujem.

anna1950
22. feb 2019

@nicknamemia Dcéra má HIT-ku. Pri zistení mala hodnoty 6 a 7 myslím, po roku mi povedala lekárka že už nemá HIT-ku. Nepýtala som sa na hodnoty a je to v podstate jedno. Hodnoty nie sú smerodatné. Smerodatné sú klinické príznaky a prejavy. Sú ľudia čo majú hodnoty vysoké-akože o.k. ale majú prejavy ako keby mali hodnoty takmer nulové a zase naopak, môžu byť hodnoty veľmi nízke a prejavy nemajú žiadne.

trish31
22. feb 2019

@nicknamemia ja mam 8

nicknamemia
autor
22. feb 2019

@trish31 Ja mám 13 preto sa pýtam. Ale príznaky ako hnačky, bolesti brucha, únava, svrbenie tváre, svrbiace vyrážky mávam aj tak.

trish31
23. feb 2019

@nicknamemia ja mam aj skrizenr alergie,alergie na pele a astmu takze radost
Mesiac som mala aj mam silne nadchy,hlieny,kasel,casto som bola unavena a po jedle teda extremne,bolest klbov,busenie srdca
Akurat nabieham na nizko histamin dietu tak uvidim ci pomoze

nicknamemia
autor
23. feb 2019

@trish31 Problém je, že mňa nebudú doktori riešiť keďže to nie je nízka hodnota. Čiže iba ak diétu by som skúsila.

petra158
28. feb 2019

@nicknamemia ja mam 2, a lekar ma aj tak neriesi...dal mi papier aku dietu dodrziavat a to je cele

slavka173
27. aug 2019

@nicknamemia ja som mala v minulosti hodnotu 4, nikto to nikdy neriesil. Teraz sa chystam ma odbery znovu, pretoze mam vsetky ine vysledky dobre a mam vsetky prejavy intolerancie, citim sa velmi zle, tak som zvedava.

mata.g
25. jan 2024

@nicknamemia Ahoj, covid to ešte vylepšil, tiež sa pri ňom objavuje HIT. Lekári všeobecne neriešia túto intoleranciu je to vraj moderná choroba. Mne namerali tiež vyššiu a vybavené a mám príznaky. Hladina enzýmov v tele kolíše tak iba ak zopakovať krvné testy

jan123m
5. mar 2024

Ľudia mam alebo nemam HIT. Podľa doktorky áno . Ale teraz pozerám ze ma má za blázna alebo sa pomýlila

mata.g
27. apr 2024

@jan123m pod 10 máš vyššiu pravdepodobnosť že sa ti v čreve môžu hromadiť histamíny pretože tvorba enzýmov je znížená. Môj syn má podobné výsledky DAO a veľmi mu bývalo zle, motala sa mu aj hlava, najmä keď sa mu nazbierali histamíny. Preto denne berie 1tbl Histapp prípadne 2-3 tbl podľa typu jedla, aké práve zjedol. Nejnevhodnejšie sú mrazené polotovary - treba sa im radšej vyhýbať alebo potom brať lieky. Detto pozor na vína a mrazené ryby.

mata.g
27. apr 2024

@slavka173 treba brať enzými Histapp

slavka173
27. apr 2024

@mata.g netreba 😊

mata.g
28. apr 2024

@slavka173 tak sa potom musíš veľmi dobre stravovať.. píšeš že ti je veľmi zle, tak nechápem tvoj komentár. My máme konečne kľud, syn negŕca kade tade a konečne dobre spí

slavka173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slavka173
2. máj 2024

@mata.g príspevok som písala pred piatimi rokmi 😊 Na Hit žiadna zázračná tabletka neexistuje, treba držať diétu a vyliečiť trávenie.

mata.g
2. máj 2024

@slavka173 bože to nie si zázračné tabletky ale enzými ktoré sa v tele NETVORIA a preto je ľuďom zle. Už ich volne predávajú a diéta sa tým výrazne mení

mata.g
2. máj 2024

@slavka173 🙂 tým, že sa podávajú chýbajúce enzými, zlepšuje sa trávenie/imunita a tak sa aj "lieči" tenké črevo pretože inak sa zanáša nestrávenymi histamínmi. Uvedomiť si treba že ľuďom s HIT sa enzými proste netvoria a preto buď držia prísnu diétu alebo berú enzými. Je to celoživotná záležitosť.

slavka173
2. máj 2024

@mata.g tie enzýmy sa netvoria kvôli inému problému, a ten treba riešiť v prvom rade 😊 Potom sa začne tvoriť aj Dao.
Ak sa základný problém neodstráni, tak potom človek musí držať diétu cely život. Veľa ľudí toto bohužiaľ nechápe.

mata.g
3. máj 2024

@slavka173 a ako sa odstráni príčina netvorby enzýmu? Prečo nám to doktor nepovedal?

slavka173
14. máj 2024

@mata.g vyliečením poškodeného trávenia.

mata.g
20. máj 2024

@slavka173 vyliečením tráviaceho traktu / trávenia? A nie je to náhodou nenávrarná chyba v základnej tvorbe enzýmov? Moje dieťa nemalo s tráviacim traktor nič v neporiadku a predsa mu bývalo zle nedostatkom enzýmov. Nerozumiem preto vašej rade, ale aj to sa v živote stáva.

slavka173
21. máj 2024

@mata.g tak je pravda, že asi 2 % histaminikov majú geneticky zníženú tvorbu enzýmu. V opačnom prípade je chyba inde a treba ju odstrániť, nie je nenávratná. A u malých deti je to oveľa jednoduchšie.

mata.g
24. máj 2024

@slavka173 nikto z gasteolekárov mi to nikdy nepovedal!

slavka173
24. máj 2024

@mata.g treba si o tom niečo naštudovať a nie sa spoliehať na lekárov. Väčšina z nich nemá skutočný zaujem ľudí liečiť.

der_meister
5. aug 2024

@slavka173 no keď nás lekári majú v rici tak nám prezraď aspoň ty kde je pes zakopaný,čo to spôsobuje a čo treba urobiť aby sa to dalo do poriadku :o)

jan123m
28. aug 2024

@mata.g ďakujem

kurce22
5. okt 2024

@slavka173 prosim mozete ak mne ovedat co stoji za tym ze sa netvori enym dao?mne byva velmi zle posledne tyzdne a toto.minz krvi zistili

mata.g
8. okt 2024

@kurce22 ahoj, je to nedostatočná tvorba enzymov, asi riadená hypotalamom, ale neviem to presne. Kúp si enzymi Histapp alebo Daosin. Treba to užívať, pretože zvýšné nespracované hladiny histaminu môžu spustiť rôzne systémové ochorenia v tele, znížiť imunitu v čreve

kurce22
8. okt 2024

@mata.g mam hist ap ale nepomaha to dajako,drzim dietu aj

mata.g
12. okt 2024

@kurce22 treba zistiť laktózovu intoleranciu