dobry den, mam 27 rokov. V poslednej dobe som mal caste bolesti v krizoch ktore casto boli vacsie po navstevach posilovne az jedneho dna po praci som sa ledva vystrel. Po navsteve lekara a CT som mal takyto zaver :
extruzia disku L5/S1 medio-paramedialne az subartikularne vlavo s kranialnou propagaciou, s kompresiou lavej casti duralneho vaku a odstupu korena S1 I.sin. Susp extruzia disku L4/5 medialne s kaudalnou propagaciou a kompresiou duralneho vaku. Berem lieky ako dorsiflex, magnezioum, obcas zaldiar alebo aulin pri vacsi bolestiach. Vie mi niekto prosim poradit po slovensky co to znamena pre mna a co mam vlastne robit? moja dovera voci lekarom u nas je minimalna kedze ked som bol 1.krat u lekara tak ma poslali ortopedovi a ten mi povedal, ze to je skratenymi slachami po zanedbanej rehabilitacii. budem vdacny za kazdu radu dakujem.
hej vyzaruje do lavej nohy a viac menej krivam. normalne fungovanie by som to nepovedal. nie je chvila kedy by som o tom nevedel. pri poslednej navsteve mi povedali aspon tyzden klud a potom sa uvidi co dalej. vyskusam teda pockat este chvilu a potom uvidim co dalej. ☹
@swifty50s ako si dopadol, bol si na neurochirurgii? tiež mam problem s platničkou, viem čo sú to za bolesti
@dorothea221 ahoj, na ziadnej som zatial nebol. bol som na kramaroch na par infuzkach a predcasne som odisiel pretoze som sa tam citil horsie ako doma. cvicim strecing kazdy den 1-2 krat a dost sa hybem a je to zatial lepsie. strasne mi chyba fitko takze som siel aj do fitka ale tam sa tiez len viac menej natahujem a davam si minimalne vahy a spravim len nejake cviky kde nezatazujem krize. vysadil som vsetky lieky ktore mi predpisali. este som nebol ani na rehabilitacii lebo na kramaroch sa mi venovali terapeuti asi 10 min. co je o nicom. ked si nejaky doktor precita moju diagnozu divia sa ze chodim vobec vraj je to na moj vek dost tazka diagnoza. stale pocujem co vsetko nemozem ale pocuva sa to dost na p..u. robim zatial vsetko s mierou. ked budem mat par eur navyse tak si zaplatim nejake hodiny na nejakej nestatnej klinike aby mi ukazali co mozem a nemozem cvicit. neviem ci su horsie niekedy tie bolesti alebo psychika ked pocujem co vsetko uz nemozem robit. a vsetko su to jedine veci co ma naplnali...sport, pohyb. a pod. mam uz ale CDcko a chystam sa objednat na konzultaciu do NZ na konzultaciu. Operacie sa ale bojim. Co mas konkretne ty?
@swifty50s ja mam L5S1 protruzia 3mm, ale mam vrodený zúžený spinalny kanál 9mm, bežne by mal byť okolo 16mm a tak aj takato mala protruzia mi robí veľké problémy. Kým sa na to prišlo, že mam zúžený spinalny kanál všetci ma mali za simulanta lebo vraj pri takom naleze ako mam nemôžem mať žiadne bolesti. Urobili mi zle popis MRI a tak na mňa všetci kašlali a odbíjali ma, že to nemôže bolieť. Potom som bola na MRI hrudnej chrbtice a tam to potom po roku bolestí zistli že je spinalny kanal zúžený. Teraz tie bolesti nie sú až také silne ako boli na začiatku, ale tie problémy okolo čo sa pridavaju, trpnutie už oboch nôh, nemam reflex na nohe, ťahanie v lytku...Idem na nové MRI tak udvidím, čo tam ukáže.
No to maš veru dosť vysunutú platničku, niekedy je ale ťažké sa rozhodnúť či sa dať operovať alebo nie. Môže to naozaj pomôcť, ale ak by si nešiel na operáciu tak môžeš zasa ochrnúť. Byť tebou idem s tým na neurochirurgiu na konzultáciu. Vidím, že si z BA alebo okolia podľa toho čo píšeš, do BA by som veru na operaciu nešla. Choď do Nových Zámkov alebo do Ružomberka, tam sú najlepší vraj.
Inak čo sa týka infuziek tie aj mňa zhoršovali, do nemocnice som šla ako tak po svojich ale z nemocnice ma museli odviesť na vozíčku, čo som mala také strašné bolesti.
@swifty50s odporucam ti navstivit neurochirurgicku ambulanciu aj s CDckom na konzultaciu a oni ti vysvetlia ci je to na operaciu, alebo nie.
Otazka je ci dokazes normalne fungovat, alebo nie. Ci ti bolest vyzaruje do niektorej nohy, ci ti trpne, ci sa ti nezhorsila chôdza.
Vo vseobecnosti sa doporucuje rehabilitacia na spevnenie svaloveho korzetu chrbta.