Dobrý deň má niekto skúsenosť s touto chorobou ? Mám na mysli skôr genetické vyšetrenia či ich niekto absolvoval ak áno mala by som pár otázok. Ďakujem za odpoveď ♥️
@elenka1907 mňa skôr zaujíma pri týchto vyšetreniach takýto pripad- ja potvrdím že v rodine je táto choroba ale bez toho aby som o Tom mala potvrdenie od doktora toho človeka čo má tu chorobu ( je po smrti) . zistili či som prenášač tejto choroby. Že či existuje spôsob inak zistiť túto chorobu ako logicky vyvodiť po rodokmeni.My to potrebujeme kvôli umelému oplodneniu.
@simca115 popravde neviem, lebo ja som nedávala žiadne iné papiere ani nič len mi vzali krv no brata tam poznali. Toto by som najskôr konzultovala so sestričkou na oddelení kde to robia. Ja som bola u MUDr. Prigancovej
@simca115 este dodám ja som sla len tak po 30 rokoch života ci niesom prenasačka
@elenka1907 no dúfam že sa to dá z krvi zistiť nejaké parametre ..
@simca115 určite áno
@simca115 ahoj. Samozrejme ze sa to dá zistiť.
Ja som vedela ze môj ocino bol ťažký hemofilik a teda aj ja aj sestra sme zdedili ten "chorý " gen.
Podľa krvných testov ktoré sú veľmi podrobne ti zistia stupeň hemofilie, a podiel v percentách koľko máš faktora VIII. Taky stupeň hemofilie aký ti vyjde mal tvoj otec/brat. Ten stupeň sa dedí.
My sme rozmýšľali taktiež nad IVF ale nakoniec sme sa s manželom rozhodli ísť prirodzenou cestou. Dnes už majú chlapci hemofilici úplne inú liečbu a kvalitu života ako tou bolo pred 30 rokmi.
@simca115 aha rozumiem.
Ono samozrejme toto ti zistia. Napríklad ja mam sestru, prenasacka som ja.
Dokonca, kedze mame geneticku diagnozu ktora moze byrazne ovplybnit kvalitu zivota ci uz dietatka alebo rodica, mozes sa pri umelom oplodneni rozhodnut ci chces dievcatko alebo chlapca. Velmi dlho som toto riesila, dokonca niekotri mi aj hovorili ze to nie je mozne vlozit si embryjko dievcatka ale je to mozne.
@simca115 ma to moj brat, ja som bola len na krv v ba a dlksie trvalo kým prišli výsledky.