Hematológia - výsledky

lenusa20
1. jún 2021

Ahojte. Máte niekto skúsenosti, prípadne viete k tomu niečo napísať, vysvetliť. Poslali mi emailom predčasne výsledky aj určili liečbu. Som po niekoľkých MA preto tieto vyšetrenia, avšak som po úraze a narýchlo sme žiadali výsledky aj z hematológie. Samozrejme už mi zvyšili fraxiparine a po doliečení zlomeniny musím ísť na hematku pre úplne doriešenie a predpis liekov. Ale to bude o mesiac najskôr a dosť ma to zaujíma, tie mutácie. Vopred ďakujem za každú radu a skúsenosti.

Mutácia PAI-1 heterozygot, Mutácia GPIIIa heterozygot
Deficit PC
Zvýšená agregácia trombocytov na podprahové koncentrácie ADP, EPI,
Membránové GP trombocytov/aktvačné markery trombocytov: patologická odchýlka v zmysle aktvácie trombocytov - zvýšená expresia
CD62P, CD51, CD49b, koexpresia CD36CD63
Plazmatcká hemostáza je kompenzovaná, fibrinogén v nome, D dimér negat.,
Aktvita koagulačných faktorov primeraná
APA negat.
Hemogram v norme
AST, ALT, homocysteín : v norme zvýšená hladina sérového železa
Komentár:
Tromboflia predisponuje k a./v. trombóze a tehotenským komplikáciam

lenusa20
autor
1. jún 2021

@lenusa20 aby som sa opravila tak 1MA a 3 biochemické tehotenstvá za posledný rok.

ctrl
1. jún 2021

@lenusa20 https://www.modrykonik.sk/group/6796/
Napis sem sú tu zdravotníci

alfged
1. jún 2021

Ahoj, obe mutácie súvisia s fybrinolytickým systémom - ten má na starosti rozpúšťanie krvných zrazenín. Laicky povedané, nefunguje tak ako by mal. Heterozygot znamená, že máš mutáciu v oboch alelách génu.

lenusa20
autor
1. jún 2021

Takže lieky doživotne.. ale ako pokial budem brať liečbu tak by som mala byť v poriadku. A teda ak mi to spôsobuje potraty, tak pri správnej liečbe by som bábo mohla donosiť. Pri prvej dcére som nemala takéto problémy, ale to už prešlo niekoľko rokov od vtedy. Vďaka aspoň za vysvetlenie takéto. 😉

lenusa20
autor
1. jún 2021

Ja som tak isto zdravotník, no úplne v inom smere. Ale preštudovala som čo to aj na nete.. aspoň niečo 😄

angel993
1. jún 2021

@lenusa20 ja mám tiež tie mutácie. Mala som 2x MA. Počas ďalšieho tehotenstva som si pichala fraxiparine a syn bude mať dva roky v lete. Teraz som opäť tehotná, znova si picham fraxiparine. Po šestonedeli som si prestala pichať fraxiparine a až do ďalšieho tehotenstva som nič nebrala, lebo som kojila.

angel993
1. jún 2021

@lenusa20 mojej mame sa tieto problémy objavili až okolo 50. Mala 6 detí, žiadne komplikácie počas tehotenstiev. Doktorka nechápala že vynosila toľko detí. Takže niekedy sa to prejaví neskôr.

lenusa20
autor
2. jún 2021

@angel993 no moja mama ma tiež problem s krvou a srdiečko a také.. pociťovala to už dlhšie, ale zhodou okolnosti keď ja som bola v nemocke s MA tak ona s týmto na urgente a museli ju hospitalizovať.. berie warfarin a celkovo kde čo a snažia sa ju nastaviť na lieky. Má nás tri dievky. Ja som najmladšia. Tehotenstvá mala bezproblémové. Ale teraz spätne hovorí že zle sa cítila už dlho. A že si spomína že jej mama mala tiež nejaké problémy, lebo čosi brala na krv.. ale to bolo dávno a ešte sa takéto veci neriešili dopodrobna. Mne tam napísala dr. že dlhodobo budem užívať Anopirin + v prípade ako teraz napr. že mám nohu polámanú tak frexiparín. Hlavne že už na niečo prišli.