Halucinácie - je toto normálne?

Včera o 12:01

Ahojte, je toto prosím normálne?
Už dlhšie mám rôzne vidiny, najskôr len nejaké šmuhy, a len večer, neriešila som. Ale zhoršuje sa to. Minule som cestou do práce videla, že ma naháňa nejaký muž, celý v čiernom, kričal po mne že ma zabije, a schmatol má za ruku. Ale vtom som si uvedomila že necítim dotyk, a v tú ranu sa mi rozplynul pred očami. Alebo že vedľa mňa ležia ľudia v bezvedomí, ktorých keď sa dotknem, zmiznú. Desí ma to, mám týchto stavov stále viac, a navyše mám aj také zvláštne, dotieravé myšlienky. V kuse si napríklad myslím, že šofér autobusu je utajený vrah ktorý má chce uniesť, a nemôžem tak cestovať. Celé mi to už prerastá cez hlavu, riešiť to? Ktorý lekár sa týmto zaoberá?

domka222
Včera o 12:04

Toto je vtip,keď sa pýtaš, či je to normálne?

tanyan
Včera o 12:05

Áno, riešiť... Psychiater.

crazy_cat_lady
Včera o 12:06

naozaj sa pytas vazne, ci je normalne, ze mas nutkave myslienky, a ze vidis, ako ta niekto nahana atd? nie, nie je. urcite to ries s pychiatrom

zuzanka101010
Včera o 12:07

Ako toto je na psychologa ak nie uz psychiatra, mozno rozvijajuca sa psychicka choroba....urychlene by som to na vasom mieste riesila aby ste si neumyselne neublizila, popripade aj niekomu inemu

senan
Včera o 12:09

Smer psychiater, to nie je normalne.

jaskolka
Včera o 12:11

Jednoznačne psychiater, môže to byť aj napríklad začínajúca (ak nie už rozvinutá) schizofrénia. Určite to nie je normálne, urýchlene chod a začni liecbu, lebo sa ti stav zhorší a bude to zlé

deti95060810
Včera o 12:22

ak si nerobíš srandu tak to vyzerá na schizofréniu... určite k psychiatrovi....

klara1205
Včera o 12:25

Tymto zial dlhsie trpela aj moja sestra, nikomu to nepovedala, az posledny tyzden bola velmi cudna, robila nepochopitelne veci,zakryvala si tvar kricala nie potom sa s niekym rozpravala, mala silne paranoje ze ju niekto sleduje a kym sa dostala do ruk odbornika rozhodla sa to ukoncit sama...Preto urgentne k odbornikom idealne hned aj na hospitalizaciu

kiki68
Včera o 12:38

Psychiater, Ja byt Tebou vytocim 155 a poviem in presne toto, co nam tu. Dostanes hospit a nastavia liecbu. Budes zase normalny clovek. Toto sa samo nezlepsi

bellaa3007
Včera o 12:42

@klara1205 ach to sa číta velmi ťažko 😢

klara1205
Včera o 12:44

@bellaa3007 ano stale je to tazke, bolo to uzasne 24 r. dievca

januska12323
Včera o 13:06

Ty si myslíš, že je to normálne? Potrebuješ liečbu čím skôr.

ankare
Včera o 13:17

Ahoj,nie je to vôbec normálne. Je super, že si to aj sama uvedomujes, to prvý správny krok.
Ja byť Tebou, zavolám hneď teraz na 155 a operator Ťa navedie na správne riesenie.
Určite treba navštíviť psychiatra.
Neboj, nasadia Ti správnu liečbu a konečne sa budeš cítiť lepšie.
Držím palce, drž sa! ❤️

enmery
Včera o 13:19

Začínajúca schizoidná porucha, schizofrénia a psychotické stavy-všetko z toho to môže byť. Toto rieši psychiater. Tam existuje riešenie. Choď prosím k psychiatrovi. Ako s onkologickým problémom pôjdeš k onkológovi, zlomenou nohou na traumatológiu, keď sa Ti zhorší zrak zrak na oftalmológiu.❤️🙏Nechaj si pomôcť od odborníkov.

rozculena
Včera o 13:21

človek,ktorý je psychicky chorý,a má takéto stavy,je reálne schopný si to uvedomiť a ešte to aj písať na koňa a pýtať sa,kam s tým má ísť?
Ak si to uvedomuje,tak potom predsa vie,že toto patrí na psychiatriu
Alebo je toto zase iba vtip?

rejka7
Včera o 13:35

@rozculena myslím, že ozajstný schizofrenik si nepripúšťa, že sú to bludy, on tomu verí, verí, že ho chcú zabiť, prenasledujú, ozajstný psychotik si neuvedomuje, že je to blud. Preto si myslím, že to je čudné, že sa mŕtvola rozplynie. Neviem, či je to vtip?

hipuska
Včera o 14:19

@rejka7 presne, aj ja si to myslím

gubcikova
Včera o 14:27

@rozculena tiež som za to že vtip, nakoľko toto v rodine máme . Ten človek si iba uvedomuje,že ho niekto prenasleduje, že ho chce zabiť atď. Ale nevie že sú to halucinácie,nakoľko to myslí vážne.
@rejka7

mamina7070
Včera o 14:49

psychiater/urgent a hospitalizacia na psychiatrii

majamat
Včera o 15:03

urcite riesit cez psychiatra.

pise sa tu o schzofrenii a hci ti dg urcite neviem, ale viem, ez schizofrenik si neuvedomuje nerealnost halucinacii a bludov, co ty si uvedomujes, kedze u o tom pises.
hoci pokladas otazku,c i je to normlane, ale zaujimave je, ez sa nad tym vobec zamyslas.

majamat
Včera o 15:05

@rozculena
@rejka7 suhlas. schizofrenik to povazuje za realitu.

jaskolka
Včera o 15:56

Sú rôzne stupne a formy psychickych porúch, aj u schizofrénie to nie vždy začína úplne rovnako.Ono sa to neliecene stupňuje, čiže môže to byť aj tak, ako to popisuje autorka, ze čiastočne si teraz pri ataku ešte uvedomuje, ze je to nezmysel a len predstavy. Ale keď sa to nepodchyti, tak o nejaký čas už si to nebude uvedomovať a bude tým halucináciam a bludom veriť úplne

kiki68
Včera o 16:07

@majamat zalezi v akom je stadiu, mala som kamosky, co mali podobne stavy a zacinalo to nevinne, iba nejaky hlas, ale nevedeli, co presne sepka. Potom uz mali konkretne tie halucinacie. Paradoxne jedna videla tiez nejakeho pana v klobuku, ktory jej hovorila ze ju vonku zabije. Ked malo dojst na najhorsie a musela do skoly, tak zrazu ho nebolo. Ona vedela, ze je to ten stav, len v tych momentoch to uz tazko vyhodnotila a mala z toho strach. Druha to mala podobne. Nastastie sa obe zverili rodine a po cca pol roku liecby to prestalo. Jedna Ma uplne pokoj, tam to uzavreli ako nejaku fazu zo stresu. Prestala studovat uni. Druha je na tom tiez dobre. Takze je to rozne.

marca12
Včera o 16:14

Neberies nejake lieky? Toto normalne urcite nie je ihned vyhladat psychiatra.

majamat
Včera o 16:15

@kiki68 nie, schizofrenik ma poruchu osobnosti, toto s len rpiznaky poruchy. porucha osobnosti mu nedovoluje chapat, ze toto nie je normalne. on tomu veri.

kiki68
Včera o 16:40

@majamat Lenze podobne prejavy maju rozne psychozy a kadeco. Urcite cokolvek taketo treba smerovat k psychiatrovi. Lebo clovek si sam z tohto nepomoze. Ta jedna mala nejaku schizoafektivnu psychozu a este nieco k tomu. Aspon tak si pamatam, uz su to roky.

majamat
Včera o 16:57

@kiki68 ved ja som nenapisala, ze nema ist k psychiatrovi, dokonca som jej ho doporucila.
ja som sa len vyjadrila k tymto priznakom a schizofrenii. vola sa to anozognozia - neuvedomovanie si vlastnej chorbnosti, vyskytuje sa hlavne pri psychiatrickych ochorneiach a aj neurologickych ochoreniach - niektorych. obzvlast casto pri psychozach, kde patri aj schizofrenia.

majamat
Včera o 17:01

@kiki68 a teda nehovorim konkretne o priznakoch, ale o uvedomovani si tychto prznakov, ktore su obycajne priznakymi zavazneho psychiatrickeho,c i neurologickeho ochorenia.
pri schizofrenii vznika porucha osobnosti, porucha myslenia, prehlbuje sa odjlon od reality ked si neuvedomujem realitu, nedokazem posudit ze priznak, ktory mam je neralny. neviem ho porovnat s realitou, ked realitu nepoznam, nechapem.

taktotedanie
Včera o 18:05

@kiki68 naco 155?! Blbost
Autorka nech si zbali veci ide na najblizsie psychiatricke oddelenie ( funguje to nonstop) povie co je vo veci a rovno si ju tam nechaju

adriena85
Včera o 18:14

Určite vyhľadaj čím skôr psychiatrickú pohotovosť, samo to neprejde, môže ísť o nejakú psychózu alebo niečo podobné