GERD a reflux žlče

jaro1234444
1. nov 2024

Čaute,
je tu niekto kto má tieto 2 refluxy alebo aspoň jeden? ako s tým bojujete? dá sa to vyliečiť vôbec alebo je to doživotné už? ja užívam lieky aj ale neni mi aj tak nejak dobre. Budem rád sa ak sa podelíte o skúsenosti a čo vám pomáha a ako sa toho zbaviť resp. mať život bez príznakov. Díki

teddustok
1. nov 2024

@jaro1234444 pomaha dieta na reflux. Nejest nic co sposobuje kyselinu. Takze nic vyprazane, mastné , kysle, mne robi problem aj surova cibula, cesnak, paradajka, paprika... Sladke, bublinkave, zaroven aj cipsy, cokolada, z ovocia citrusy, ananas... Od kedy som na diete, je to lepsie... A ked nahodou uz mieco zjem, tak si dam gastrotuss... Alebo potom moze pomoct este operacia zaklopky... Treba skonzultovat s gastroenterologom

teddustok
1. nov 2024
teddustok
1. nov 2024
jaro1234444
autor
1. nov 2024

@teddustok a máš GERD alebo reflux žlče? ide o to že ja nemám pocit ani tak že by som mal problém s trávením ale skôr cítim takú miernu nevoľnosť, zdvíhanie žalúdka, kyselinu v ústach.

teddustok
1. nov 2024

@jaro1234444 ja mam GERD
A mne strasne pali hrdlo a boli ma zaludok

jaro1234444
autor
1. nov 2024

@teddustok a lieky berieš? a môžem sa spýtať ako ti to zistili či len z gastroskopie alebo si bola aj na PH metrii alebo iných vyšetreniach?

teddustok
1. nov 2024

@jaro1234444 zatial lieky neberiem na predpis, len gastrotuss, zistili pep testom. Na dalsich vysetreniach som nebola aj ked teda by som mala ist :/

anomylka
1. nov 2024

@teddustok pozor, reflux žlče znamená že sa tvorí minimum kyseliny, takže presne opak ako tvrdíš ty. A liekmi na zníženie kyseliny si môže spôsobiť až rakovinu, keďže jedlo sa nerozklada, a miesto toho hnije v žalúdku. Síce neviem na čo konkrétne je gastrotus, ale radšej odporúčam doplniť tráviace enzýmy, trebárs aj pancreolan. A pozor, doktori poväčšine ani sami nezistia či máš dostatok kyseliny alebo sa ti netvorí. Na začiatok treba dlhodobú diétu, ak je zápal žalúdka, časom sa stav upraví sám. Vyskúšať reakciu na zaludocny čaj. Liekmi od lekára si môže zdravotný stav ešte viac skomplikovať. Vlastná skúsenosť.