Gastroskopia a panická porucha

mamanadruhuu
22. feb 2021

Ahojte. Tak, moje problémy so žalúdkom, mame podozrenie na vredy a idem na gastroskopiu a veľmi sa jej bojím ani dýchať nemôžem keď si na ňu spomeniem, dá sa to vyšetriť inak? Mam z toho taky strach, moja psychika je už tak na dne že je to neskutočne pre mňa. Ma niekto panický poruchu s prekonal gastro? Ja mam problém s prehĺtaním tabliet nie ešte tak nejakej hadičky.

dzina007
22. feb 2021

no ak mas tak velky strach za poplatok sa to da urobit v narkoze. Ale kedze to trva 5 minut cele vysetrenie tak ja som to prezila bez anestezy... tu som platila len pri kolono lebo to by som neprezila.. 😀
niekedy vraj tiez vedia davat oblbovak na uvolnenie. treba sa pytat na ambulancii ake su moznosti. 🙂

amialusse
22. feb 2021

@mamanadruhuu Ahoj pred 3 rokmi som gastro podstúpila strašne som sa bála ,dokonca som si videa pozerala ako gastro robia ..to moj strach zdvojnasobilo ..mala som z toho hrôzu .. V danny deň išiel manžel somnou a v čakarni simnou srandoval utešoval ma... odporúčam doprovod určite tak lepšie zvádneš stres...Tiež trpím silnými pannickými poruchami... No a k veci .. neni to nič príjemne ale nebolí to daju ti sprej na umrtvenie hrdla.. ja mam reflux takže som sa strasne dávila a nestihli my zobrať ani vzorku na histologiu ...takže gastro som mala podsupiť znovu .. žial odvtedy som sa neodvážila ..Veľa síl prajem dáš to .

lizatko1009
22. feb 2021

Neboj sa fakt, ja som velky strachoput, mam fobiu z vracania 4x som sa dala natvrdo uspat, potom mi dali moznost doplatit si tenku hadicu, ci chcem cez nos, alebo usta, minuly rok som bola takto za privedoma prvy x a uz by som sa nikdy nedala uspat, dala som to na pani a teraz keby mi zavolali, ze rano mam prist na gastroskopiu sadnem v pohode do auta a idem, ak mas moznost tak s tenkou hadicou

bea2804
23. feb 2021

Ja som sa tiež extrémne bála, ale prežila som 🙂 da sa to spraviť v narkoze, ale za to si platíš.

mamanadruhuu
autor
23. feb 2021

Ja sa tak strašne bojím, všetko je to zo stresov a ešte veľké produkujem :( je mi z toho hrozne, dnes mi je na vracanie od večera ako keby už tie stresy tu boli ale aj strach z toho co mi zistia :(

, môj žalúdok mam pocit ako keby som ho mala stiahnutý ale zároveň tak plný nemám chuť ani jest :(

luccija
23. feb 2021

@mamanadruhuu daj si predpísať lieky na ukludnenie.To podozrenie na vredy nemusí byť opodstatnené a robíš si tie bolesti tým stresovanim.Do celkovej narkózy by som určite kvôli tomu nešla.

mamanadruhuu
autor
23. feb 2021

@luccija ja by som nešla do narkozy z tej mam strach ale jednoducho niečo prečo to nebudem cítiť 😬😬😬

hyta
23. feb 2021

@mamanadruhuu Veľmi záleží od toho kto vyšetrenie robí. Ja mám silný dávivý reflex, mala som z tohto vyšetrenia hrôzu. Dali mi pol hodiny pred vyšetrením cmúľať tabletku. Tá mi znecitlivela ústa i celý krk. Vyšetrenie prebehlo rýchlo a vôbec nič som necítila. Takže tam choď bez strachu a pýtaj si tabletku. Už si nepamätám či som za ňu dačo platila.Držím ti palce.❤

dzina007
23. feb 2021

@lizatko1009 s tou hrubou to este niekde robia? lebo lne ta hruba pride ako na kolono... 🙈

lizatko1009
23. feb 2021

@dzina007 skoro vsade

mijunik
23. feb 2021

@mamanadruhuu ja mám tiež problém hltať lieky, už sa to síce zlepšilo, ale také živočíšne uhlie prehltnúť jednoducho nedokážem. No a s touto mojou výbavou som, prosím pekne, zvládla gastroskopiu úplne bez problémov. 🙂 Bez akýchkoľvek oblbovákov (aj mi ponúkali, ale povedala som si, že to skúsim napriek strachu zvládnuť). Chcem Ťa povzbudiť. Zvládlo to už množstvo ľudí pred Tebou. Naozaj sa nemáš čoho báť. Hadička je tenká asi ako malíček. Prekvapivo ľahúčko som ju prehltla. Ja, čo mi robia problém aj lieky veľkosti 1 cm... V tom momente som v duchu oslavovala, lebo z prehltnutia som mala najväčší strach. 🥳 Potom hadička cestovala, lekár pozoroval a skúmal terén, v žalúdku bezbolestne (naozaj úplne bezbolestne) zobral tri vzorky zo sliznice a potom hadičku vytiahol. Neviem, ako veľmi sa bojíš, ale nemusíš sa báť. Ani trošku. 🙂 Akurát sa počas vyšetrenia treba sústrediť na pokojné dýchanie nosom. Vyšetrenie je nekomfortné, ale absolútne nebolí. Juj a ešte - môžeš pri vyšetrení slziť - neboj sa, nie od bolesti, ale asi z dráždenia hrdla. Takže, nemaľuj sa predtým radšej, ak nechceš byť potom pripadne za pandu... 🐼😁 Držím Ti palce. 🍀

nevenka
23. feb 2021

No ja som to za zivot absolvovala 2x, druhy raz pred rokom cca, mne to skusali zaviest na 2x, prvy raz sa nepodarilo, ako ma napinalo, neslo mi to prehltnut. Sestricka bola strasne zlata, hladkala ma, ukludnovala, nechcela mi najprv verit, ked som prejavila navonok pochybnosti, no potom uznala, ze som z tych, co sa pri tom naozaj vytrapia. V nemocke mi kvoli vysokemu tlaku po porode davali magnezium, no horor to prehltnut. Doma si davam Magnerot a drvim si tie tablety na maziariku a na lyzicke si rozrobim s vodou ten prasok a tak to jem. A ked bol este ten stary paralen, taka klasicka tableta, to som si tiez drvila, neslo mi to prehltnut. Takze ja som extra pripad v tomto tiez. Sice sa neliecim na panicku poruchu, ale z tohto mam hrozu, moja mama ma traviace problemy a nevie sa k tomuto dokopat tiez. To mam asi po nej. Ja som sla kvoli krvnym odberom s podozrenim na intolerancie a hned ma tam zvrtli, ze musim aj "hadicu", no ale aspon viem, ze nemam celiakiu ani vredy, len mierny reflux. Mala som ist este na sono, lebo aj na peceni mam cievny nador, ale prisla korona a nasledne som otehotnela, takze som nesla uz. Budem sa musiet objednat. Takto, da sa to prezit, ale dobrovolne by som na to uz veru nechcela ist. Mna bolelo hrdlo asi tyzden po vysetreni, na podnebi sa mi urobili afty z toho podrazdenia. Manzel sa cudoval, jemu ten blby pocit trval tak v ten den a povedal, ze si myslel, ze je to horsie. Ze v pohode. No kazdy sme iny, mozno to psychicky viac prezivas a fyzicky to zvladnes uplne super. Ja som napriklad hned po porode dokazala povedat, ze by som sla rodit znova aj zajtra, mala som rychly porod, sice bolelo bez epiduralky a tak, ale to bolo podla mna v pohode. Gastro je pre mna smrt. Ani zubara sa tak nebojim. Na rebricku najhorsieho je gastro, zubar a az potom porod...🤭. Napriek tomu, ked treba, zvladnes. Aj ja som to nakoniec zvladla. Bola som v sukromnom centre a naozaj bol uzasny aj doktor, aj ta sestricka. Velmi boli chapajuci, ani som dlho necakala, to bolo tiez plus na psychiku. Drzim palce, urcite to zvladnes.

ankiki
23. feb 2021

Vedia podať aj injekciu a s tou to zvládneš ako nič. Možno si aj zdriemneš. Stojí cca. 10€ 🙂

llenka014
21. aug 2021

@mamanadruhuu ahoj ako si dopadla ? Ja tiež nám niečo podobne

kika37
14. máj 2022

@mamanadruhuu ahoj ako si to zvládla?

1stefi121
10. jún 2022

@mamanadruhuu ja mám problém s pripojením prehĺtanim potravy tuhej ale gastro my urobili dokonca som nedala ani hrdlo umrtvit...všetko je ok...

kika37
18. jún 2022

@1stefi121 ja idem v pondelok a už ma chytá panika🙈🙆🙆🙆🙆

kika37
18. jún 2022

@1stefi121 aj mne sa ťažko prehlta

krasnyzivot9
20. júl 2022

Akurát som prišla z vyšetrenia, netušila som, že mi budú dávať hadičku. Dali mi sprej na znecitlivenie, ktorý mám pocit, že úplne zbytočne, ja som začala trochu panikáriť a mala som pocit, že nemôžem dýchať s hadičkou no nejako som to ustála. Pár krát som vyvrátila iba vodu, lebo som sa napísať predtým trochu vody. Pre mňa to bolo veľmi nepríjemné, ale tých pár minút sa dá prežiť nato a najefektívnejšie zistili zdravotný problém. Hlavne treba vedome dýchať, ako tu už viacerí písali a uvedomiť si, že nič sa nemôže stať. Odporúčam nemocnicu Kramáre , veľmi príjemný pán doktor, všetko mi do podrobna vysvetlil.

arabela55
30. máj 2024

@1stefi121 ahoj ma to upokojilo ja mám problém tiež s prehĺtaním a zajtra hadicku sa bojím, tak že si to dala v pohode ma to povzbudilo. A myslíš že večer neurol 0,25 pred vyšetrením si môžem dať keď tak 3-4 krát do mesiaca si dávam ďakujem

mamatroch
30. máj 2024

@arabela55 drzim Ti palce. Mna to caka prvykrat v pondelok. Zistili mi osteoporozu a v ramci patrania po pricine idu zistit, ci nemam intoleranciu na lepok. Problemy nemam ziadne, ale to vraj este nic neznamena 🤷
Som zvedava ako to dam, mam problem aj s prehltanim liekov 🤦 Daj potom vediet, ako si to zvladla. Teba tam preco poslali?

arabela55
30. máj 2024

@mamatroch ďakujem veľmi pekne za povzbudenie dám vedieť

arabela55
31. máj 2024

@mamatroch ahoj už mám potom, mala som viac strachu predtým a nebolo to zle. Najprv ti vstrekne sestrička pred tým sprej na umrtvenie , ľahnes si a cca po 10 minútach mi dali nahubok a potom hadičku ťa išla sama on im dajú vzduch na roztiahnutie a už potom dýchaš a neboli to, ja len nutridrinky pijem a dala som to🙂 to dáš isto sa pomocou pred tým a bude dobre🙂

arabela55
31. máj 2024

@mamatroch ešte si daj tu frekvenciu predtým cez slúchadlá aj večer a ráno ,aj častejšie môžeš počúvať🙂 ukľudní isto🙂 dávam odkaz

https://www.youtube.com/watch?v=jzMmJ-YD2BE
arabela55
2. jún 2024

@mamatroch potom napís ako si dopadla🙂

mamatroch
3. jún 2024

@arabela55 tak som to zvladla. Prijemne to nebolo, stale ma napinalo a grgala som (dnes nie som za damu 🤭), ale zase stale to bol mensi stres ako zubar pre mna. A doktorka bola zlata a dokladne vsetko poprezerala a nabrala vzorky. Vyzera byt na pohlad vsetko ok, tak uvidime este, ked pridu vysledky.

arabela55
3. jún 2024

@mamatroch tak super🙂 mne našli len mierny zápal žalúdka, ale to nespôsobuje to prehltanie. Na výsledky tiež čakám🙂

veronika101020
3. júl 2024

Ahoj pre všetkych co maju obavy z navstevy gastra a maju panicku poruchu tak je to uplne v pohodicke. Krasne som to zvladla aj bez ukludnujucej injekcie. Mala som pohodoveho doktora a samotne vysestrenie trvalo do 5 minut. Ano je to neprijemne, ale verte mi keď som to zvládla ja, tak to urcite date aj vy. 💜

klaudia587
19. júl 2024

Tiež som mala z toho strach, nedala som to ani s oblbovakom. Najlepšia možnosť dať si to robit v anestéze, na chvilu ta uspia, zobudia a je po vyšetrení. Inak by som to nedala.