Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

leniciatko
25. okt 2011

Treba jesť častejšie a v menších dávkach. Z liekov sa dávajú zo skupiny omaprazol,pantoprazol....myslím si, že tie sú potrebné pre liečbu, lebo zmena stravy nepomôže. Urobil ti odber materiálu na helicobacter pylori?

vejula
autor
25. okt 2011

@leniciatko ahoj dakujem za odpoved. Nie tento krat mi nerobili ten odber. Ale v minulosti mi ho robili už dva krat a oba razy negativne. Ty maš teiž GER? Nevieš či sa nejaky z tych liekov može uživať počas dojčenia? Moj maly ma už rok a pol a čo som kukala helicid sa može uživať už od jedneho roka. takže si myslim že je hluposť ked mi nechce dať tie lieky lebo kojim, ked ich už može uživať aj samotne dieťa 😕

leniciatko
26. okt 2011

nie, ja nemám ger, ja som len obyčajný zdravoťák. s týmito dg sa stretávam pomerne často...a presne tak máš pravdu, kľudne ti mohol napísať helicid, alebo aj niečo iné, veď v dnešnej dobe je kopec všelijakých navymýšľaných liekov. a konec koncov, malý už nie je len výlučne kojený.....

sestra mala ger, otec mal ger, starý otec..... 😀

vejula
autor
26. okt 2011

@leniciatko jej tak vdaka za odpoved, fakt dnes je to nejaka časta diagnoza, hmmm. Tak ja mu isto zavolam a poprosim či by nemohol prehodnotiť svoje rozhodnutie, že maly ma už rok a pol a už papa aj všeličo ine, som zvedava čo on na to

leniciatko
27. okt 2011

@vejula 😵

erika1203
17. okt 2012

Syn má 16 r., má reflux a s diétou iba začíname. Kde by som zistila podrobný zoznam potravín? Máme iba taký základný. MOhli by ste uviesť nejaké konkrétne potraviny? Napr. nejaké sladkosti, sú vhodné pomazánky s jogurtom napr. z Lidla? Korenia a bylinky? Ovsené vločky? Pudingy práškové? Robíte ich z nízkotučného mlieka? Jogurty len biele alebo aj ochutené? Tofu? Cestoviny? Aké sirupy a čaje? Ďakujem vopred.

mamazem
20. apr 2013

Pri refluxe ale aj ďalších problémoch týkajúcich sa trávenia môže výrazne pomôcť chioská masticha - je to čisto prírodný produkt, živica z pistáciovníka mastixového, pestuje sa v Grécku. Buď sa žuje surová, alebo sa dá kúpiť v kapsuliach a prášku. Vygúglite, alebo mi napíšte. Viera

cottoncandy
6. sep 2016

@vejula ahoj, máš ešte problém s refluxom? Ako to riešiš?
Mne diagn. reflux len nedávno - užívam 1x denne Nolpazu, mám nasadenú diétu (žiadne mastné, vyprážané, sladkosti, tučné mliečne výrobky, citrusy, paradajky, cibuľu, cesnak, papriku, mätu, ...). Lieky beriem už mesiac, diétu sa snažím dodržiavať, ale nie vždy mi to vyjde, pijem Fatru, Sulinku, ale stále mám kyselinu, nič nepomáha. Mám guču v hrdle, stále grgám a potrava sa mi vracia do úst, bolí ma hrdlo, mám kyslo v ústach...des a hrôza a nič nepomáha. Vyskúšala som aj chioskú mastichu, bezúspešne. Helikobaktera nemám. Máte nejaký tip, čo s tým? Lekárka mi tvrdí, že sa to časom upraví, že je to sezónne ochorenie a prejavuje sa hlavne na jar a jeseň, a že sa nemám stresovať. Ale ja s tými nepríjemnými pocitmi a "knedlíkom" v krku neviem existovať.

dennissa16
14. okt 2016

@cottoncandy ahoj, prečítala som si aj príspevky vyššie....polepšilo sa ti po mesiaci? aké lieky berieš? ďakujem za odpoveď

cottoncandy
14. okt 2016

@dennissa16 ahoj, aj som si myslela, ze je to lepsie, ale posledne dni hroza, kyselina mi ide uz aj usami:( Beriem Nolpazu uz 2x denne a cakam na vysetrenie gastroenterologom - objednala som sa do Ruzinova, ale termin som dostala az na 29. novembra a aj to len vstupnú konzultáciu, cize kym ma vysetria, bude hadam aj Novy rok... bojim sa uz cokolvek zjest:((

dennissa16
14. okt 2016

@cottoncandy ja že máš už gastro za sebou....☹ a kto ti diagnostikoval potom reflux? a tiež ti to začalo zo dňa na deň? Ja som nikdy nemávala problém so záhou, ani po jedle ani raz za rok, ani vôbec a zrazu bum. už ťahám druhý týždeň....☹ katastrofa

cottoncandy
14. okt 2016

@dennissa16 mala som s tym dlho pokoj, davno som sa neliecila a teraz sa to vratilo - priznaky rovnake ako vtedy - cize reflux sa zasa prebudil:( Takze tentoraz mi lieky este pred vysetrenim na gastro dala moja obvodna s tym, ze ak mi do mesiaca nezaberu, mam ist ku gastroenterologovi - nechcela som ist k tomu, kde som chodila kedysi, tak som sa rozhodla najprv pre Medisssimo, ale tam je to pridrahe, no a inde sa zasa dlho caka, musim vydrzat

cottoncandy
14. okt 2016

@dennissa16 u mna za tym bude stres, mala som narocnejsie obdobie...u mna kazdy stres ide "cez zaludok", a ked sa to nahromadi, hned to citim, este na vyske som s tym mala obrovske problemy, potom sa to postupom casu zmiernilo, davala som si velky pozor na to, ako sa stravujem a pod, tak bolo dobre...s detmi sa to cele zhorsilo, pocas oboch tehotenstiev ma takmer cely cas palila zaha, potom nervozita, nevyspatost, rychle a hltave jedenie, nezdrava strava a bum, je to tu znova... najprv sa mi to rozbehlo minuly rok po tom, ako som zacala intenzivne chodit na jogu a vela sme cvicili dole hlavou (negunguje mi ta pazerakova priklopka), ale vtedy mi zistili aj Helikobaktera, po prelieceni antibiotikami to bolo ok, ale teraz sa trapim uz od leta...

tanika
15. okt 2016

@dennissa16
@cottoncandy kočky poprosím a ten Mudr. Paulen v medisime tam sa všetko paltí mám VZP ale ako to tam funguje ja tiež hladám na tento problém/ reflux, nedoviera mi kardia/ ozaj odborníka ? ako dlho sa u neho čaká na termím ? dík moc za info boli ste niekto u neho ?

dennissa16
15. okt 2016

@tanika ja som z východu,nepomôžem ti

tanika
16. okt 2016

@dennissa16 a ako sa ty na to liečiš? aké lieky zabrali? ale čo vlastne jesť som z toho už na nervy. Ja mám Ozzion 40mg 2x1 pre jedlom a večer a Itoprid 50mg 3x1 pre jedlom ☹ ale teda bez úspechu bojím sa či vlastne potrebujem ten Ozzion na kyselinu či ja náhodou nemám málo kyseliny a ten liek mi tú kyselinu ešte aj berie lebo fakt nie je dobre...

dennissa16
16. okt 2016

@tanika ja som ešte nebola nikde a nasadila som si Helicid, ktorý som mala doma a presne to som si včera začala hovoriť aj ja.....po 5 dňoch ako ho beriem, nevidím zlepšenie a ešte by som povedala, že je aj horšie. Takže sa prikláňam k tomu, že tej kyseliny mám asi tiež menej (aj podľa príznakov mi to tak sedí) a ešte som si ju Helicidom blokovala. Dnes som už nezobrala a som zvedavá, čo bude. Inak ma páli záha nonstop, celý deň, pred aj po jedle, no des ☹ Toto som ja doteraz nikdy nemala, mohla som zjesť aj dvere, do hodiny boli strávené 🙂

dennissa16
16. okt 2016

@tanika ešte som zabudla, že som včera našla na nete taký "test"
Vypiť ráno na lačno: 1/4 sódy bikarbony + 1/2 pohára vlažnej vody. Keď sa ti odgrgne (stačia aj 3 min. ) kyselinu máš v poriadku. Ak nie, pravdepodobne jej máš málo - mne sa veru neodgrglo. Vyskúšaj zajtra.

ericka2503
16. okt 2016

Ahojte na GER sa liecim uz takmer rok.Lieky sú dlhodobo.Kyselinu som nikdy necitila.Na vyšetrenie som šla kvôli bolesti v zaludku,nevolnosti,pocitu netravenia,tlaku za hrudnou kostou.Aj keď lieky beriem,stavu dietna chyba a je mi zle...Z liekov mam uz dosť problémy.Rada by som sa ich zbavila.Doktor poradil dat si lieky obden,"vďaka" tomu som zistila,co je to "kyselina" v krku😁 .

dennissa16
16. okt 2016

@ericka2503 ja som ešte na gastre nebola, ale celkom by ma zaujímalo, ako zisťujú, či máš kyseliny veľa alebo málo?
Čo to znamená kyselina v krku?

tanika
16. okt 2016

@dennissa16 no oni nezisťujú či máš málo alebo veľa oni tipujú a každému dávajú lieky na kyselinu ja som mala heliicid 20 mg ráno a večer nič nezaberalo povedalo som mu že to nie je asi dobré skôr horšie a on mi dá silnejšie 40 mg ráno a večer a ide ma porziť a je myslím že horšie už neviem čo jesť ako keby mi netrávilo , aj keď beriiem lieky ráno vstanem a hrča v krku tlak a taký zvlášny žalúdok proste sa necítim dobre vôbec..som aká si nafúknutá a pri tom jem dietne a šetrne a vôbec sa neprédam ani nejem mastné to už vôbec...som z toho zúfalá ako fungovať ☹ ☹

dennissa16
16. okt 2016

@tanika Jednoduchý test na dostatok HCL v žalúdku
Vesna | 10.02.2011 14:40
Nadbytok aj nedostatok žalúdočnej kyseliny sa prejavuje takmer rovnako. Nadbytok sa vyskytuje velice zriedka, väčšina ľudí trpí nedostatkom ani o tom nevie. Ak vás páli záha a nemáte dostatok kyseliny v žalúdku a predpíšu vám Anacid alebo iný utišovač, budete v začarovanom kruhu a nikdy sa problému nezbavíte. Vyskúšajte jednoduchý test: Ráno hneď ako vstanete si nasypte do 1 dcl čistej vody 1 zarovnanú čajovú lyžičku sódy bicarbóny. Ak si negrgnete hneď alebo do 5 minút, niektorým sa zadarí až po 30 minútach, tak máte málo žalúdočnej kyseliny a z toho vás páli žáha, máte helicobakterov, žalúdočné vredy a iné radosti. Jednoduchý test (netreba drahý heidelbergov, ktorý u nás ani nemajú k dispozícii) proste chémia základnej školy spolu so zdravým sedliackym rozumom.

Potom namiesto štamperlíkov anacidu je treba zrovnať žalúdočnú kyselinu - skúste u nás kúpiť starý dobrý Acypepsol - nepochodíte, prestali ho vyrábať, pretože priveľa ľuďom pomáhal. Ale na internete sa dajú kúpiť veľmi kvalitné prípravky. Kto nemá zrovnanú žalúdočnú kyselinu tomu nefunguje organizmus ako by mal a keď má k tomu ešte aj zanesený výfuk tak pálenie záhy bude ten najmenší problém ktorý má a v budúcnosti určite bude mať.

Ja som napr. toto našla.....je to naozaj zaujímavé, aký biznis....
Zajtra "naklušem" k svojmu obvoďákovi....Spustim, čo mi je a asi akú mám diagnózu (zistenú cez google 🙂 a nech niečo vymyslí....
Ja som s trávením nikdy nemala problémy, môžem jesť čokoľvek, kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Hneď mi všetko trávi, váhu si držím možno aj 12 rokov. Ale teraz za ten týždeň, čo som si dala Helicid a ešte aj iné antacída....no idem zhorieť. Naozaj ešte horšie ako na začiatku. Nebude to podľa mňa náhoda

tanika
16. okt 2016

@ericka2503 erika toto je presne môj problém mne je po tých liekoch myslím že ešte horšie...a lekár čo na to? _ že ich musím brať ale nikto mi neskontroloval či ich vlastne potrebujem...a hlavne že čo jesť ani to nevedia povedať ako tomu predísť a hlavne ak je problém v nedovieraní kardie tak ako tomu ppomôcť jedna vec je že to môže spôsobavať nadmerná kyselina ale aj nemusí... 😒

tanika
16. okt 2016

@dennissa16 no aha ty si na gastre nebola lebo ani ja som nemala ako príznak pálenie záhy alebo kyselinu mne len po jedle ako keby to ostalo v krku také sťažené prehltanie ale nie vždy dalo sa išlo som na gastro/ na tú hadicu/ a tam mi zistili že zápal ani nič nemám len mám mierne pootvorenú kardiu od normy a že vraj to môže spôsobovať že mám veľa kyseliny a dal lieky ale nejako to nezisťoval viem že sa dá robiť PH- metria ale že vraj sa to nerobí lebo to poisťovne nepreplácajú či čo.
no ale odvtedy nielen že sa mi zle prehľta a mám akokeby guču v krku ešte ma aj boolí žalúdok prste ešte horšie mi je 😠

tanika
16. okt 2016

@dennissa16 tak ja to s tou sódou bik. určite vyskúšam...lebo ao sa vraví pomôž si sám toto mi lekár nepovedal ani neskúšal len pchajú lieky. a mám pocit ešte že mi zle trávi tak by mal MUDr. riešiť asi trávenie...no ja fakt už neviem chcem vyskúšať iného gastro.neviem si rady ale isto toto liečenie u mňa nie je správne...

dennissa16
16. okt 2016

@tanika nie ja som nebola, lebo mne to trvá naozaj 2 týždne a mňa ani nič nebolelo (ani neboli), len ta záha na zbláznenie...mne to začalo zo stresu a teraz som ešte vo väčšom, lebo s tým vstávať aj zaspávať. No hrôza!! Si neviem predstaviť ako s tým žijete rok/y ☹

tanika
16. okt 2016

@dennissa16 ja to mám asi od začiatku septembra teda od vtedy sa liečim a nič...

dennissa16
16. okt 2016

@tanika určite vyskúšaj sódu.....Ja môžem povedať, že keď mi je raz za čas po jedle ťažko, dám si štipku sódy a hneď sa mi odrgne a je dobre.....a dnes ráno nič....asi na tom niečo bude

dennissa16
16. okt 2016

@tanika aha, to som si poplietla s erickou 🙂 Ono tí lekári sú niekedy fakt mimo....môj syn, keď mal asi 2 roky, pozeral Mášu (tú časť, čo je Rocková speváčka) a stále kričal, spieval až zachrípol. Trvalo to aj mesiac, tak nás jeho dr. poslala na ORL. Tam dr. nič nenašla, tak povedala, že ma reflux a dala mu Costi.....Len tak z brucha, že sa mu vrácia refluxom potrava do hrdla a z toho je zachrípnutý. Keď sa ma pýtala, či sa nesťažuje na bruško, či nezvracia, či je nepokojný....hovorím, že nie. Ale aj tak má reflux. Potom mi naša dr. povedala, že každého, koho pošle k tej ORL lekárke, tak má reflux 😀 Ani som mu tie lieky nedala a dobre som urobila. Oni si robia biznis z ľudí, ale že aj z deti.....neuveriteľné

cottoncandy
16. okt 2016

@dennissa16 Ahoj, tá sóda bikarbóna ale nie je riešenie, je nebezpečná, pri pravidelnom "užívaní" dokáže rozvrátiť celé vnútorné prostredie:( Mňa pred ňou lekárka varovala.
Dievčatá, ja som zistila, že mne naozaj pomáha dôsledne dodržiavať diétu, potom sa mi do pár dní stav upraví a je mi fajn... ale akonáhle niečím diétu poruším, koniec, zas pár dní celé zle... ja som si pozerala tu na fóre tie diétne opatrenia pre deti, ktoré sa liečia na reflux tuším v Smokovci a tam im dávajú zoznam povolených potravín a keď sa ním riadim, je mi naozaj lepšie. Mal by sa dodržiavať dlhodobo a potom, keď sa stav upraví, po pár týždňoch/ mesiacoch postupne skúšať a postupne zaraďovať problémové potraviny.