Fóbia z výťahov

lindus555
19. nov 2023

Dobrý deň ako sa prosím vás volá fóbia z výťahov ďakujem dcéra ju má máte ju niekto a ako ju prekonavate

jamimo
20. nov 2023

@lindus555 klaustrofóbia. Neviem koľko má dcérka rokov, možno psychoterapia= KBT
https://www.i-vytahy.cz/cs/clanky-na-tema-vytah...
https://lekar.sk/clanok/klaustrofobia

lindus555
autor
20. nov 2023

@jamimo 12

jamimo
20. nov 2023

@lindus555 poradila by som sa s detskou psychologičkou

dejka77
20. nov 2023

@jamimo Nemusi to byt hned klaustrofobia. Ja sa napr. bojim toho, ze sa vytah zasekne a ja tam uviaznem, nie ze nebudem vediet dychat.
Mne pomaha to, ked idu vytahom aj ini ludia.

jamimo
20. nov 2023

@dejka77 ok, ty si dospelá, máš racio uvažovanie, aj tak sa bojíš toho, že tam uviazneš 🤷‍♀️... takže? logicky ten strach odniekaľ pramení (podvedomie, nevedomie..) Ale 👆autorkina dcéra má 12 rokov a zjavne na ňu neplatí chlácholenie typu neboj sa, nič sa nestane... Ako by si ty riešila jej strach? Tak asi že so psychológom...
PS: nevieme ako sa jej to prejavuje= plač, triaška, hnačka, úzkosť, búšenie srdca, potenie, tŕpnutie...
Netreba však zabúdať, že strachy a obavy sa môžu nabaľovať a byť anticipačnou úzkosťou 🤔

dejka77
20. nov 2023

@jamimo Tento strach mam od detstva. Mohlo to sposobit aj to, ze sa mi niekolkokrat stalo, ze ma vytahom "privolali" na vyssie poschodie. A tiez, ze sa vnutorne dvere uvolnili a vytah zastal. Ja som to riesila tak, ze som vzdy cakala, kym niekto pride, aby som nemusela ist sama.

vanilkovazmrzka
20. nov 2023

Ja klaustrofobiu myslim si ze urcite nemam, a v detsve som sa tiez bala vytahov, hlavne tych starych. V novych sa uz nebojim, a uz sa vyslovene nebojim ani tych starych, ale stale je mi neprijemne takym ist. Ak ide o (stary) vytah, ktorym som este nesla, tak sama don prvykrat nejdem, idem radsej po schodoch.

A este naviac k tomu mne sa dost casto o vytahoch aj sniva, aj toho som sa kedysi bala, lebo povacsine padali, teraz uz padaju menej, ale chodia vsetkymi smermi a cez vela budov 😄 nastastie teraz uz ked sa mi sniva o vytahu, nejako si v tom sne hned na zaciatku uvedomim, ze je to len sen a nemam sa coho bat a idem si uzit tu jazdu 😅 ked to po sebe citam, asi by som tiez mala ist k nejakemu psychiatrovi 😄

Asi som ti moc neporadila, ale z vlastnej skusenosti, s vekom sa to zlepsilo/vymizlo aj bez intervencie psychologa 🙂 a ked ju chces povzbudit k ceste vytahom, skuste ist do nejakej vysokej budovy, s ist peso po schodoch minimalne na 20te poschodie, a potom to iste skusit s vytahom. Toto mi tiez pomohlo ;)

marhulka13
20. nov 2023

@lindus555 ja to mam doteraz. Do výťahu nevstupim ani keby co bolo. Byvali sme aj na desiatom poschodí a chodila som peši. Rovnako pôrodnica v Galante je na desiatom a ja som skoro radšej porodila na schodoch než ísť do výťahu. Neviem prečo. Neznášam ten pocit visieť niekde zatvorená v pohybujucom sa niečom. A to mam skoro 40 rokov

janai1
20. nov 2023

Klaustrofobiu nemám ale keď sa dá tak sa tiež výťahom vyhýbam. Radšej idem po schodoch

maryetta
20. nov 2023

Ja som na tom rovnako. Ked ozaj nemusim vytahom nejdem. A ak musim tak iba s niekym. Sama som este vytahom nesla.

bytc20
20. nov 2023

@lindus555 ja som to mala od utleho detstva (od cca 2r.). Otec so mnou musel chodit schodami na 10.poschodie. V mojom pripade to nebola klaustrofobia. Ja som sa bala, ze sa ten vytah odtrhne a padneme do sachty a pomrieme. Zacalo mi to, ked sme boli navstivit rodinu v Ziline a tam mali take mrezovane vytahy, cez ktore bolo vidiet vsetko- vytah, sachtu,.. Este aj v dospelosti sa bojim ist starsim vytahom v bytovkach na vysoke poschodie. Moderne vytahy mi nerobia ziadny problem. Asi najlepsie skonzultovat s psychologickou, verim, ze pomoze.

ptvw
20. nov 2023

@lindus555 mam 35 a teda chodím pesi (rodina býva na 9 a 12 😅) ak sa mi dá a chce ale keďže už nemám 18 a kondicka nič moc predychavam to a hmkam si, ak som v tom výťahu s cudzím tak nejak
v kŕči pretrpím... .pomáha aj zapchat si uši a spievať a kľudne aj oči nech zatvorí, kým to teda neporiesite nejak s odborníkom... Ešte celkom lepšie zvládam presklené výťahy... Nech sa drží 💪

lenicka999
20. nov 2023

Ja sa teda tiež bojím výťahov, ale nie až tak aby som sa im musela za každú cena vyhýbať. A taktiež sa mi niekedy sníva že som vo výťahu ktorý jazdí kade tade, rozpadáva sa, podlaha sa hýbe, všetko praská, nezastaví na stanici ktorú som navolila.
Dcéra nech chodí po schodoch, keď sa tam cítí lepšie, nič jej v tom nebráni. A nech vie že nie je sama ktorá má takýto strach.

nevenka
20. nov 2023

@dejka77 ano, toto mam aj ja

jamidea
20. nov 2023

@lindus555 aj ja mam strach vo vytahu, najma ak ide do vyssich poschodi. V ruzinovskej nemocnici sim napr isla po prvej skusenosti s tym roztrasenym vytahom pesi. Radsej "umrem" zadychana ako padom vytahu. Prekonat to moze len sama, prekonavanim strachu. Mne pomaha, ked nastupujem posledna, tak potom mozem prva vysupit, hura 🙂. A ked som s pribuznymi. Ale dolu schodmi idem casto pesi, aj hore. Myslim, ze toto je jedna z fobii, ktoru vies decentne obist po schodoch.

jamidea
20. nov 2023

@jamimo preco klaustrofobia omg, nepise, ze ma strach z uzavretych malych priestorov ale z vytahov.

ascotka
20. nov 2023

Aj ja to mám a vidím ze nie som sama. Mne to možno vzniklo tým, že odkedy som vnímala ako dieťa svet, bývali sme 10 rokov na zvýšenom prízemí. Keď sme sa v mojich 13-tich rokoch presťahovali na 8. poschodie, zistila som že výťahy mi nerobia dobre. Nemyslím si, ze to je klasická klaustrofóbia. Neprekonala som to dodnes a ťažko sa to už zmení, mám 49 rokov. Byt som si kúpila na 1. poschodí. Sama vo výťahu veľmi trpím, buď idem peši alebo čakám na niekoho ďalšieho alebo niekedy aj poprosím niekoho aby išiel so mnou, pre mňa a tak. Hanba nehanba. Ešte tak 2-3 poschodia zvládam ako tak ale vyššie nie, čím vyššie, tým je ten pocit horší. Už som sa kedysi sama vo výťahu aj zasekla, ale toto som prežila v pohode, viac mi vadí ten fakt že to visí a ide. A tiež mám tie sny, ako tu už niektorá popísala, že idem výťahom ktorý ide všelijako šikmo a tak, alebo nezastane na poschodí kde má zastať (to sa mi už aj reálne stalo, bolo to strašné) alebo vyletí cez strop a cez strechu...
@lindus555 vlastne som to zistila cca vo veku tvojej dcérky. Bohužiaľ vekom ani skúsenosťami ani modernejšími výťahmi sa to nezmenilo. Kým som vládala, chodila som všade peši, aj na to 8. poschodie a vo vyššom veku už sa snažím niekoho poprosiť aby išiel so mnou. Nebola som s tým u psychológa, lebo nemám to ako traumu z detstva. Ale možno treba skúsiť.

jamimo
20. nov 2023

@jamidea OMG? 🧐 nie nepíše... Čítaš s porozumením? A môj príspevok vyššie? Výťah je uzavretý priestor. Je jedno aký je veľký. Tak trošku definície na rozšírenie obzorov 😉
Klaustrofóbia je jedna z mnoho desiatok druhov fóbií. Táto úzkostná porucha je charakterizovaná príznakmi ako úzkosti pri pobyte v uzatvorených priestoroch. Klaustrofóbia môže byť vvyvolaná mnohými situáciami, alebo podnetmi, vrátane výťahov, izieb bez okien a hotelových izieb so zatvorenými a utesnenými oknami (napr. v mrakodrapoch... )
https://virtuo.sk/uzkostne-poruchy/
PS: a budú tu ženy tvrdiť do bezvedomia, že klaustrofóbiu nemajú 🤔 🤷‍♀️

jamimo
20. nov 2023

@ascotka
https://lekar.sk/clanok/klaustrofobia
Tu je to pekne vysvetlené...

1sally12
20. nov 2023

@dejka77 presne aj ja tak. Sama nepôjdem, ale s iným človekom kludne.

diaszoky
20. nov 2023

@lindus555 ja prrkonavam tak ze idem peso alebo s niekym sama
Nie

ascotka
20. nov 2023

@jamimo ty asi nechápeš, že ja to mám len vo výťahu. Nevadia mi miestnosti bez okien ani jaskyne. Len výťah...

bytc20
20. nov 2023

@jamimo to nie je klaustrofobia, ked nemas problem s uzatvoreneho vytahu, ale z toho, ze sa utrhne. To by som mala potom strach aj v novych vytahoch, nie len v starych rozheganych. A takisto sa nebojim jaskyn, a to som bola aj v mega uzskych sachtach a nic. Ako dieta som sa schovavala do perinakov, krabic a citala som si tam s baterkou. Prave naopak, mne uzavrete priestory poskytuju komfort a bezpecie.

jamimo
20. nov 2023

@ascotka ja tomu veľmi dobre rozumiem. 😉Klaustrofóbia= jedna z fóbií, ktorá má mnoho podôb. Strach z výťahov= priestor, možnosť zastavenia, utrhnutia, strach že neovládnem situáciu... Vieš, ono máme vedomie, podvedomie aj nevedomie... všetko spolu súvisí... Ale však, každý rozumie sám sebe najlepšie...
Veď chodenie po schodoch je veľmi dobrá prevencia proti obezite a zachovanie kardio zdravia 💪

jamimo
20. nov 2023

@bytc20..... môže byť vyvolaná rôznymi (mnohými) situácimi, podnetmi vrátane výťahov... Nemusíš sa báť v zatvorenej pivnici, alebo krabici, tuneli. U teba je spúšťač starý výťah.. Lebo? Neviem či si vieš odpovedať a definovať prečo. Starý, lebo: zlý technický stav, neverím materiálu, lebo hrkoce, lebo sa môže utrhnúť, lebo ide pomaly... 🤔
Ak by si si prečítala linky, ktoré som pridala, tak by si svojmu strachu možno viac porozumela 🤷‍♀️
Prajem všetko dobré.

bytc20
20. nov 2023

@jamimo Ja mojmu strachu velmi dobre rozumiem a vytahom (ani tym s pochybnym technickym stavom) sa nevyhybam. Schodami nechodim.

radacak
20. nov 2023

@lindus555 aj ja chodím nerada výťahom a hlavne sama...Radšej som si to koľko krát vyšľahala pešo...No začala som robiť poštovú doručovateľku a nemala som inú možnosť len tým výťahom chodiť,aj sama😞neviem si predstaviť ísť pešo na 8.poschodie a x krát za sebou...a aj som sa zasekla 😞🙄🤔to bola panika...no chvalabohu som tam nebola dlho a keď som poprepinala poschodia tak sa dvere otvorili 🙏

liusa82
20. nov 2023

na toto nie je ani oficiálny názov ako sa diagnoza volá.Aspoň ja o nej neviem.Teda priamo z výťahov.Môže to byť klaustrofobou aj nemusí.Ale to iba vtedy, ak by mal niekto strach z malých,uzavretých priestorov.Ja sa tiež bojím výťahu nie kvôli tomu že je to uzavretý menší priestor ale že sa odtrhne a veru kolko je takých prípadov.Dosť.Revízie sa robia jak by dal.Len aby sa nepovedalo.Tiež radšej idem pešo.Aspoň mám kondičku a dokonca mi výťahy aj smrdia takou ich špecifickou vôňou teda smradom väčšinou.Aj preto ich nemusím🙂