Ahojte..
Pred 4 rokmi som prekonala kliešťovú encefalitídu.
Pred niekoľko dňami som si všimla na sebe kliešta , nebol do mňa nasatý ale nie som si istá či ma vôbec postipal
Mám z nich fóbiu, a už si až tak domýšľam že mi je zle..
Bojím sa že ak ma iba postipal aj tak z toho dostanem encefalitídu alebo boreliozu.
Je to vôbec možné ?
Ak sa to zachytí včas je nutná hospitalizácia ?
Nemám rada nemocnice , stále len plačem bojím sa..
do buducna: môžeš zobrať kliešťa do flaštičky a dať ho vyšetriť
https://vysetrenia.agel.sk/prevencia/vysetrenie...
@dettinadetta kliešť podľa mňa neštípe len tak, len sa raz zahryzne a drží nie? A keby teda že hej, tak máš nejaký štípanec? Veď by si mala červený svrbivý fľak.
@dettinadetta veď ani nebol prisatý prosím ťa nepreháňaj
No ale kliest nefunguje ako komar 😀 on sa prisaje a drzi. Takze nasla si ho ako po tebe lozi a odstranila si ho este pred prisatim, dalej neries.
@doriiis prosím ťa, skôr, než napíšeš kravinu, si over potrebné informácie. ak je kliešť nakazený encefalitídou, nakazí hostiteľa okamžite po prisatí.
@dettinadetta ja ti dokonale rozumiem, roky rokúce bojujem s chronickou boreliózou a jej následkami. raz som "hore", inokedy "dolu". ak nebol prisatý (čo asi nebol, lebo by tam zotrval iste nejaký čas), tak sa nemáš čoho obávať. ja osobne sa aktívne vyhýbam tráve (akejkoľvek vysokej) už viac ako 10 rokov a ak potrebujem cez nejakú prebehnúť, okamžite si kontrolujem nohy. jednoducho, kto nezažije, nepochopí.
ešte dodám pre tých, ktorí o kliešťovej encefalitíde zjavne nemajú ani páru:
Ale ved po prekonaní si proti kliešťovej encefalitída imunna.. nemala by sa opakovať.. borelioza ma príznaky, rovnako vieš zobrať krv a vylúčiť to.. môj muž mal boreliozu od komára,prisal sa mu na nos. Vďaka bohu za ten červený fľak a ze tak vyzeral ako blbec,že som ho dostala nacas ku kožnej a ta vzala krv...
Keď si mala kliešťa, môžeš si ísť dať urobiť testy na encefalitídu, je to zadarmo. Ja som si minule dala len tak z haluze urobiť lebo mávam veľa kliešťov a negatívne.
@anjelicek26 áno, komáre to tiež prenášajú, bohužiaľ.... sú prakticky nebezpečnejšie, lebo ich nevnímaš. spíš, on ťa "pichne", pocicia, odíde... a ty nevieš o ničom. kliešťa si aspoň všimneš a si v strehu.... preto aj väčšina ľudí (aj ja) vníma kliešťa ako omnoho nebezpečnejšieho "predátora" v tomto smere, než je komár.
@lonely66 áno, niekde som to tiez čítala. Stále väčšina zdrojov vrátane UVZSR hovorí o čím skoršom odstránení kliešťa na zníženie rizika (12-24h od prisatia Max), keďže baktérie borelie sú v creve kliešť. Podľa toho prenos nie je hneď ako pri encefalitíde https://www.altemeda.sk/borelioza.
na nakazenie staci aj postipanie inym hmyzom - ja mam boreliozu z uštipnutia ovadom...
chapem tvoju paniku ale neurobis nic, len cakat (pripadne si vsimat prve priznaky...mne sa napr prve priznaky objavili asi na 4. den - teplota, bolest, zvacsene uzliny... len vtedy ma to nenapadlo...potom to ustupilo a pomaly sa zacalo rozvijat o 2mesiace cca...
@mia16081996 obvodná ti vezme krv a dá urobiť
Na nakazenie sa kliešťovou encefalitídou je potrebné,aby bol infikovaný kliešť prisaty 24 až 48 hodín.