Fľaky na ruke a tvári po uštipnutí v noci

vincent430
12. jún 2018

Dobrý deň. Potrebujem prosím vás radu. Neviem či s tým mám ísť k lekárovi a z čoho to mám. Pricestoval som k babke na dovolenku z práce z Prahy a prvú noc čo som u nej spal, pred dvoma nocami som sa v noci zobudil na štipance, presnejšie akoby uhryznutie, na jednom mieste som videl akoby vedla seba dve uhryznutia a ráno som z toho odškrábol žltú chrastičku. Keď som zasvietil mobilom hneď po tom čo som sa zobudil som nič nenašiel, cítil som len neskutočné svrbenie od prstov až po tvár. Spal som na pravej strane a doštípanú mám len pravú stranu. Komár a podobný hmyz poznám ale toto sa prejavilo úplne ináč a neviem čo to je. Stále som u babky a už sa mi ďalšie noci nič také neprihodilo. Skúste mi poradiť o čo môže ísť a či je dobré ísť s tým k lekárovi, či ma len nevysmeje, že som len štipnutý. Svrbí to a rozorasuje sa to, pred tým som mal len opuch ale teraz sa to zvačšuje a vypadá to skôr ako modrina. Ďakujem za radu

nelinka888
12. jún 2018

Fú tak toto vôbec nevyzerá dobre :/ To môže byť aj alergická reakcia na uštipnutie ale pokiaľ nemáš nejaké problémy s dýchaním a podobne tak asi k doktorovi nebude treba ísť...

sissy27
12. jún 2018

@vincent430 no môžu to byť ploštice, tie robia takto viac štípancov vedľa seba. Kúp si v lekárni nejaké antihistaminiká, lebo reakcia ozaj dosť silná. A k babke treba zavolať firmu, ktorá sa špecializuje na dezinsekciu, vedia spraviť aj test na prítomnosť ploštíc. Ak je to byt v bytovke, tak majú problém všetci, nestačí vyčistiť len babkin byt. Problém ani nemusí byť v babkinom byte, mohli priliezť od susedov.

bodka70
12. jún 2018

môžu to byť napríklad blchy alebo ploštice, blchy prenášajú aj drobné zvieratká, nielen klasicky psy, mačky... ja som tak napríklad minulé leto bola poštípaná, vždy len v noci a prišli sme na to, že sä to blchy. Kámoška išla na dovolenku a priniesla nám na stráženie morča a to malo blchy - mal ich ich psík, toho odblšili, ale nenapadlo ich to isté urobiť s morčaťom a klietkou, kedže boli v minimálnom styku. Ak je to na dediny, kľudne to môžu byť blchy napr. z ježka, plchov alebo ak má domácie zvieratá, tak z nich.

luci009
12. jún 2018

@vincent430 aj mňa zrejme niečo uštiplo na nohy. Nešla som k doktorovi. Treba si to potierať octom, cibuľou, octanovou masťou alebo fenistilom. A časom to prejde.
Mne sa to už trošku zmenšuje.

vincent430
autor
12. jún 2018

V byte práveže babka nemá žiadne zvieratká ani nikdy nemala. Býva v malej bytovke, kde ani nikto nemá domáce zviera okrem jednej rodiny čo má malého psíka ale majú aj malé dieťa a nikto štípance nemá. Ploštice ak by to boli tak by bola stipnuta aj priateľka čo spala vedľa mňa a tá nič nemá :( budem to teda potierať, ďakujem za odpoveď

sissy27
12. jún 2018

@vincent430 vôbec nie je pravda, že od ploštíc by musel byť poštípaný aj niekto ďalší. Bohužiaľ, v byte nie je veľa možností - ploštice, blchy, komáre, muchničky, niektoré druhy pavúkov (ale to by nebolo toľko štípancov a v skupinách).

janinamojka
12. jún 2018

@vincent430 silná reakcia pri postipani plosticami. Vyrážka sa objaví deň dva po ustipnuti, preto sa.niektore nové môžu objaviť aj po prenocovaní už.na inom mieste.. Kúp si Daphis krém, okamžite upokojí svrbenie a snaž sa to neskriabat ostanú nepekne fľaky.

janinamojka
12. jún 2018

@vincent430 a môže tam späť aj ďalších sto ľudí a stipat nebudú nikoho iba teba. Plostica je labužníkov, vyberá si najlepšie..

janinamojka
12. jún 2018

@vincent430 môžeš pozrieť posteľ kde si spal, v zhyboch ako sú šité matrace, odspodu na doskách, na rámoch postele, staré obrazy, tapety.. No pomôcť môže jedine deratizer chemickým vystriekanim priestoru, žiadne,, zaručene,, prípravky ich neznicia..

bodka70
12. jún 2018

@vincent430 , je to tak ako ti hovoria dievčatá, ploštice a blchy často poštípu len jedného či pár ľudí. Aj ja som spala na dvojposteli s malým synom a poštípaná som bola len ja

janinamojka
12. jún 2018

@bodka70 presne... Toto je jednoznačne plostica, mala som tu česť pred rokom v prenajatom byte.. Skončila som na koznom, na infekcnom.. Až kým som ju svinuchu raz nevymakla za bieleho dňa na sedačke... Doteraz mam fľaky po stipanec och, také hrozné to bolo..

simsalabim
12. jún 2018

@vincent430 ja by som s tymi stipancami sla k dr., vobec nevyzeraju dobre. Mne sa zo stipancov robievaju take modriny, ako pises a vtedy mi daju okrem antihistaminik aj antibiotika, lebo to povazuju za infikovany vpich. Na potieranie je dobra gafrova mast. A deratizacia urcite nazaskodi.