Flak na nohe po vybratí kliešťa - možná borelióza?

vlada2401
28. aug 2018

Dobrý večer, chcem sa len spýtať či niekto nemá podobnú skúsenosť, pred dvomi tromi mesiacmi som mala kliešťa krásne sme ho vybrali a nič sa mi na nohe neobjavilo, zhruba po mesiaci som mala drobný malý fliacik keďže vôbec nevyzeral nejako zvláštne typický pre boreliózu som ho neriešila ale teraz ho mám zväčšený, budem musieť ísť pravdepodobne čím skôr na krv ale tí čo s tým máte skúsenosti vyzerá flak na boreliozu?vopred ďakujem za odpovede

vlada2401
autor
28. aug 2018

Vopred ďakujem za odpoveď

yukki
28. aug 2018

@vlada2401 treba skočiť k obvodnej na krv. Mne sa mesiac po vybratí kliešťa urobil, červený, ohraničený fľak, šla som k mudr., dala mi preventívne ATB a aj vzala krv, krv negatívna, ale fľak zmizol pri tých ATB... Tak nebola to borelioza

prevenar
28. aug 2018

@vlada2401 tazko povedat ..urcite to chce rozbor krvi .

terezka1947
28. aug 2018

@vlada2401 toto nie je typicky boreliovy flak...co ale neznamena,ze ak to mas prave v mieste,kde bol kliest,ze je to ok...zajdi pre istotu k lekarovi
manzel mal uz 2x borelu,takze preto ten flak nie je klasicky boreliovy

marina24
28. aug 2018

samozrejme, že to je borelioza. Po uštipnutí kliešťom máte určite boreliozu, kedže dnes ju prenášajú už všetky kliešte, aj tie najmenšie. Po každom vpichu, treba preventívne na 5 dní nasadiť atb doxycyklín, teraz už ju máte rozbehnutú. Totiž pre lepšie pochopenie: borelioza sa nemusí prejavovať iba nejakým fliačikom, po kliečťovi, to je najväčší mýtus, ja som nikdy nemala flľak ani množstvo boreliotikov, čo ju máme, a predsa ju máme a už vo fázee nevyliečiteľnosti. Skočte si na mesiac, tri mesiace po atb doxycyklín, ani neváhajte, nenechajte si ju zájsť do chronicity, ako sa to stalo napr. mne kvôli neschopnosti a benevolencii lekárov. Neprajem vám tie stavy, ked sa choroba rozvinie, myslíte že zomierate a nikto vám nevie pomôcť. A ešte jedna vec- neznamená že ak krv máte negatáívnu,tak chorobu nemáte🙂 a nikdy sa z nej už nevyliečite, ak sa nepodchytí skoršie. Budete ju mať natrvalo, nemôžete ju napr. druhý krát dostať znova, lebo ona v tele stále je, drieme, a ked je oslabená imunita tak sa premnoží.to je další omyl- toto nie sú moje slová,ale slová naj infektologov na svk, ku kt. chodím🙂
Pekný den

terezka1947
28. aug 2018

@marina24 prosim ta,ako ti zistili,ze ju stale mas....ked nie z krvi?ake vysetrenia ti robili?a ake priznaky mas....

marina24
28. aug 2018

@terezka1947 to je na diskusiu niekolko hodinovu...ked mas priznaky.nemusia tu ju v krvi najst ale mas ju,nici ti telo.Ale to ckovek casom pochopi.Mne poskodila bunkovu imunitu,ladviny,zaludok a bolia ma neustale klby,lakte,kosti vsetky,mam krce v lytkach ,tocenie hlsvy,nervozitu a pd

marina24
28. aug 2018

Testy su na svk nespolahlive

evallu
28. aug 2018

vyzera to tak ako moje aj kolegove"boreliozove" uštipnutie, skoč na test, a potom o pol roka znova (prve testy nemusia vyjsť pozitivne.... niekedy až o 1/2 roka či o rok...) držím palce aby boli všetky negatívne

terezka1947
28. aug 2018

@marina24 ale ved musia na to vediet prist,ci ozaj nie?manzel.bral nejake atb...podla krvi na infekcnom ok....ale si ma vydesila,ked sa to liecit a vyliecit neda

marina24
28. aug 2018

@terezka1947 samozrejme,ze neda,v zac po ustipnuti,ak beries seriozne dvs tri mes.lieky tak hej,ale ak ti to prejde do chronicity,tak sa to neda vyliecit.

alami
28. aug 2018

@vlada2401 To či si ho pekne vybrala,alebo nie, nemá súvis s boreliózou. Skôr je dôležité,ako dlho si ho mala. Borelióza sa prenáša po 24hodinach,ale až tak by som sa na to nespoliehala.
Prosím ťa,ten fľak máš na tom istom mieste,kde bol kliešť? Prvý aj druhý na rovnakom mieste? Naozaj nevyzerá typicky na boreliózou,ale na krv by som rozhodne išla.

@marina24 prosím ťa, odkiaľ máš informáciu, že každý kliešť je infikovaný? To predsa nie je pravda. To že v tebe choroba niekedy drieme,aj keď o tom nevieš,to áno. Ale z každého kliešťa ..to by sme boli chorí všetci. Veď kto nemal kliešťa? My teda máme niekoľkokrát za leto, synovi som pred 3tyzdnami vybrala 22ks naraz. Cakam na inkubačná dobu a pôjdem s ním na krv,ale zatiaľ nemal žiadne príznaky ochorenia. Aj keď som si vedomá,že pri tom množstve je riziko veľké.

vlada2401
autor
29. aug 2018

@alami tie fľaky mám na tom istom mieste nemiznu mi vlastne bol len 1 úplne malý a teraz sa mi zvacsil, kliešťa som mala síce malého ale pravdepodobne dlhšie nakoľko som ho začala cítiť ma svrbelo miesto kde bol

yukki
29. aug 2018

po každom ustipnuti dva tri mesiace ATB? Aj keď krv je negatívna? Jednak teda asi by človek bral od apríla do decembra nepretržite tie lieky, a druhak ale..... Kto mu ich asi naordinuje, keď doktor urobí testy a tie vyjdú negatívne? Mne dala mudr. ATB na 6 dní preventívne, lebo som onkopacient, len kým prišli negatívne výsledky, ale teda i tak by som mala brať dva tri mesiace ako píšeš? A teda za každým kliešťom? Neukazu sa tie výsledky protilátok neskôr v krvi-napríklad o pol roka? Ďakujem
@marina24

vlada2401
autor
29. aug 2018

A chcem sa este opýtať ak by sa náhodou potvrdila borelióza a ja som bola bez liečby tak dlho mohla som nakaziť napr.muza slinami alebo pohľad.stykom, slinami dcéru?

marina24
29. aug 2018

@yukki prečítala som množstvo zahr. literatúry, hovorila s kapacitami infektologami v tomto smere, ohľadom boreliozy, preve ntívne sa maju dať na min. mesiac atb,ak si človek chce byť istý, že tu svinu nemá, doxycyklín-azitrox min. Potom sa to zalieči a borelioza sa nerozvinie, krv bude po ustipnuti vzdy negatívna !!! začína byť poz. po pár týždnoch ,mesiacoch, v tom je zakwernosť boreliozy. Lebo sa testujú na svk jedine protilátk, kt. telo vytvorí a nie samotný bacil..A lahko zistíš, či ju máš, ide o to, ako ti je zdravotne :D
@alami nesmieš veriť tomu,že žiadny kliešť nie je infikovaný, vždy je tam riziko, takže ber to tak,že si infikovaný každým. Teraz už je zakmer každý infikovaný, je infikovaný aj hmyz, muchy, komáre, všetko.

alami
29. aug 2018

@marina24 ako nie je pravda, či som ani netvrdila, že nie je infikovaný žiadny kliešť, tak nie je pravda ani to, že je infikovaný každý.
Krvné testy sa nerobia ihneď,vtedy sa naozaj neukáže, robia sa po 3-6 týždňoch od prisatia kliešťa.na základe výsledkov, alebo prejavov- červený fľak sa dávajú ATB. Preventívne sa nedávajú. ( Výnimky pri zdrav.problemoch- napr ten onkopacient)
@vlada2401 týmto spôsobom sa borelia neprenáša. Len z kliešťa,alebo z mlieka,syra nepasterizovaného od nakazených zvierat.

alami
29. aug 2018

@vlada2401 ak to máš na Tom istom mieste, je veľmi pravdepodobné, že to borelióza bude. Žiaľ. A kedy si mala toho kliešťa?

vlada2401
autor
29. aug 2018

@alami no je to mu už dlhšie tri mesiace

vlada2401
autor
29. aug 2018

@alami Vďaka Bohu že som to nemohla preniesť na rodinku ďakujem za odpoveď

vlada2401
autor
29. aug 2018

@alami k tomu sa mi pridruzilo že tu nohu kde mám na stehne fľak, tak už asi mesiac mi začalo opúchať lýtko, skoro každý druhý deň, ako keby som mala kŕč v nohe a opuchne mi tak, že ho mám raz také myslela som si, že to mám z práce nakoľko som celý deň na nohách, ale druhú nohu mám vždy ok

marina24
29. aug 2018

@alami dávajú sa pac. kt. mali predtým v anamnéze borelu, ako prevencia, a mali by sa atb dať preventívne každému,kto mal kliešťa, aj bez flaku,pretože potom sa ti pekne krásne borela v organizme rozmohne do takej miery, že ostaneš ležať,ako sa to stalo mne.A tri mesiace som nemohla nič. A okrem toho, testy viem,ako sa robia, lenže 6 týždnov čakať, kým sa borela rozbehne, v tele- je viac ako riskantné, potom ju už nezastavíš. To sú neni moje slová,ale slová odborníkov na túto problematiku- lekárov.

alami
29. aug 2018

@marina24 chápem, že ak ju máš, po ies si, že si mohla mať ATB hneď, ale jednoducho nie je to štandardný postup, že sa dávajú ATB hneď. A ono-niekyo žije v oblasti, že ma kliešťa raz za život. Ak pobeží po ATB, v podstate by som chápala. Ja chytím kliešťa aj na vlastnej záhrade. Sme taká oblasť. Je ich niekoľkokrát za leto každý člen rodiny. Je nemysliteľné zakaždým brat ATB. Mladší syn má kliešte stále, od 3rokov fakt na neho lezú. Je očkovany proti encefalitíde, teraz už som sa aj ja dala zaočkovať, ale s tou boreliózou nič nenarobis. Len dúfať, že ju nechytis.
Len napr teraz čakám na a odbery po tých 22kliestoch,ale nešla som hneď po 3tyzdnoch, lebo aj tak nebudem spokojná,keďže sa to ešte nemusí ukázať. Pritom po 6vravis,že už môže byť neskoro. No ale verím, že ak nikde nemal fľak, že ju nemá. A že ich mal max pár hodín,kým bol von. Ale vidieť budem až po odbere. Či mám ísť teraz a o mesiac zas? Myslím na krv.

alami
29. aug 2018

@vlada2401 no a ty už asi nečakaj,ak to máš tak dlho, bezkaj čím skôr na krv a daj nám vedieť,ako si dopadla. Držím silno prsty.

marina24
29. aug 2018

@alami pokial syn mal stale kliestov, pozor, urcite ma boreliozu !

lilka5566
29. aug 2018

@marina24 ATB preventívne po každom kliestovi? To hádam nie!😱😱 Je mi ľúto ze máš z kliesta zdravotné problémy ale určite každý nie je nákazeny

vlada2401
autor
29. aug 2018

@alami ďakujem pobežím 🙂

mmoni89
29. aug 2018

@marina24 urcite nieje pravda ze ju ma kazdy.to u nas v rodine by mal kazdy boreliozu a nema

le4
29. aug 2018

@vlada2401 vyzera to podobne ako to bolo u mna, ale mala som aj klasicke "kruhy". Urcite by som sla k dr a tlacila na to, aby ti spravila testy.

marina24
29. aug 2018

@lilka5566 uvidis po rokoch,ked nebudes vediet z coho mas zdrav.velni vazne potiaze