Zdravim vsetkych,
zo zufalstva sa obraciam ak takto na anonymnych cudzich ludi,uz dva mesiace sa trapim s ostrymi/rezavymi bolestami, vystreluju ako keby medzi sankou a uchom.Orl/neuro/odbery všetko negativne,CT,MRI atd tiez. Dva tyzdne do zadu sa mi spravila fistula na dasne z vnutornej strany (skusim foto pridat) aktualne je mega tvrda nesla zubarovi ani prepichnut ...tak beham po zubaroch,potesila som sa,ze konecne sa najde dovod z coho to je ,reku zapal v dasne/zube/koreni..avsak rtg aj 3d rtg neukazal ziadny zapal,obe stolicky pri fistule vyvrtal ,len drobne kazy boli a citila som vrtanie cize mrtve zuby nie su.. zubar sam nevie,z coho je fistula.. moze zapal vypalit takto aj z klbu celustneho? uzivam dva mesiace kurkumin,omega 3,zinok a rozne protizapalove veci mozno to potlaca nalezy netusim. Potesim sa akejkolvek rade /tipu, kedze to trva uz dlho a mam toho fakt dost ☹
@kattie1988 fistula bude s najväčšou pravdepodobnosťou zo zubu. Treba zistiť, ktorý zub spôsobuje problém a poriešiť ošetrenie korenovych kanálikov, poprípade extrakciu. Išla by som na konzultáciu k inému zubárovi, pozrieť medzizubné priestory, pod vypĺňami, proste treba nájsť zdroj infekcie.
@patus_2 dakujem za nazor,bola som u 3 zubarov 3 rtg a nikto tam nic nevidi..zuby dnes odvrtal plomby dal docasne a zajtra si volame co dalej.. ale vytahovat nervy,vyplnat kanaliky asi nema zmysel ked tam realne zapal nie je a zbytocne sa "zabiju" zuby :(
@kacena4 nie je na rtg vobec nic dnes dokonca 3d rtg robil drahy a tiez nic.. zahada a pichlave bolesti ficia nadalej :( ale nie priamo v zuboch ale od sanky k uchu ale teda myslela som,ze bude zapaleny nerv alebo nieco sedi to na tie bolesti...
ak orl robil snimok a nie je tam zapal dutin tak mozno fakt nerv skuste neurologa drzim palceky
Trojklanny nerv
Je to veru trojklanny nerv. Je niecim drazdeny a musis prist na to, ze preco, inak sa to bude len zhorsovat. Moze to byt veru aj zo zuba, rtg NESTACI, mne sa raz takyto zahadny zapal ukazal az na dentalnom CT, rtg nic neukazal vyse polroka! Neviem ci si mala konkretne toto CT, celkove CT hlavy nestaci. Ale to je len jedna mozna pricina. Podla mna ta fistula s tym nic nema, nie je ani pri koreni, to vyzera ako nieco s dasnom, zapal nervu vyzera inak. Podla popisu moze byt pricinou prievan - toto bol aj moj problem, len mne to na ORL pohotovosti diagnostikoval uplnou nahodou jeden student, xy doktorov pred nim o tom v zivote nepoculo a nasledne mi to neurolog aj potvrdil. To, ze mas vsetky vysledky bez dg nic neznamena, ja som sa takto morila par mesiacov a doteraz som sokovana kolko nekompetentnosti je v zdravotnictve. Dalsou pricinou moze byt sankovy klb - kedze ta pobolievaju zuby, tak neskripes nimi nahodou? Nezatinas zuby cez den/v noci? Ak ano, tak velmi lahko to moze byt z tohto a to sa riesi na stomatochirurgii. Zial, u nas o tom klbe vela nevedia, ak to bude u teba nieco vaznejsie, odporucam ta nestracat cas tu a ist rovno k najvacsiemu odbornikovi na tento klb MUDr. Machonovi do Prahy. Samozrejme plati sa to z vlastneho vrecka, ale nie su to zasa nepredstavitelne sumy a vies od zaciatku, ze si v dobrych rukach. Kazdy, kto mal kedy problem s tym klbom, vie co je to za mordu a kazdy veru pozna meno Machon.
@dorottka ahoj vies co cakam na vysledky MRI z neuro ohladom trojklanneho ale zas tie bolesti su skor take rezave a nevystreluje to ako na zaciatku ale drzi sa to pri sanke/uchu... a su to sekundove "bodnutia" v priemere 10-30x denne ,ako kedy.. v noci spim fajn.. klb ma neboli ani zuby,nezatinam praveze spavam s otvorenymi ustami od detstva.. dentalne CT mi nerobili,skusim sa na to spytat dakujem. a Vy ste ako doriesili tento problem prosim?
Este mam otazku, co znamena, ze neuro negativne? Lebo trojklanny nerv a jeho podrazdenie/poskodenie sa neda nijak zmerat, vacsinou sa diagnoza urcuje len podla subjektivneho popisu pacienta. MRI je v 99% negativne.
@dorottka mri krku bolo negativne z neuro este chcela mozgu a dake skratky neviem co konkretne,tam by sa mohlo ukazat vraj ak by islo o 3klanny.. neviem ale ta fistula ma zmiatla a skor som cakala problem v zuboch.. chodim aj na akupunkturu a tam mi pri diagnostike hned povedala ze zapal v oblasti sanky/klbu... este skusim atb od zubara , Augmentin na 7dni a ked ani to nezaberie tak uz len modlit sa a verit ze to prejde same 😵💫🥲
@kattie1988 pardon to dnesne 3d to bolo CTcko u zubara..a nic tam nenasiel ☹
@kattie1988 kedze u mna to bolo z prievanu a skor v prednej casti tvare, tak podla chytenej vetvy toho nervu mi bolo jasne, ze to sanka nebude. Poviem na rovinu, nevie sa to liecit nijako. Neurolog predpise mozno nejaky antiepilepticky liek, ale to nezaberie casto alebo len docasne. Mne pomohlo vyhybat sa klime, prievanu a toto mozno bude zniet smiesne, ale cele leto som chodila vsade s vatou v usiach a satkou v ruke, ktoru som si prikladala na tvar zakazdym, ked som zacitila chlad - ten nerv a chlad sa neznesu. Potom lubovnikovy caj a natieranie si bolavej casti tvare svatojanskym olejom (tiez lubovnik). Nasla som to na nejakej US stranke, kde sa o tejto diagnoze bavilo a kazdy lubovnik vychvaloval. No a samozrejme B vitamin - ten sluzi na regeneraciu nervov a je to must have. Mne to trvalo dobry polrok, nervy sa liecia pomaly velmi, ale zlepsovalo sa to relativne dobre a hlavne po prvom mesiaci tejto domacej liecby mi zacalo byt lepsie 🙂
@kattie1988 jasne, dobre vediet, cize zuby su ok. No MRI hlavy praveze neukaze casto problem s trojklannym, ukaze iba vtedy ak na neho tlaci nejaka cieva alebo je viditelne poskodeny nejakym zasahom (napriklad poskodenie pri trhani zubu). Ak je to ine podrazdenie, tak to nema ako ukazat. Neviem preco ale skuste si odsledovat do zatinanie zubov a celkovo ten sankovy klb, ci je u vas ok. Tie priznaky podla mna celkom dost ukazuju na to
@dorottka toto vsetko robim aj lubovnik vata atd.. len zaroven este citim casto v hrdle ako keby hrcu / spuchnuta uzlina? casto mavam infekcie ,mononukleoza uz 3x ,mam autoimunitne ochorenie stitnej zlazy uz 20r... cize tam je toho viac a na ten nerv mi to moc nesedi ,ale ak nezaberu atb tak asi naozaj len natierat ,doplnky vyzivy a cakat nech si telo poradi,uz viac nemam co spravit X_x a ty si mala tie bolesti ako casto? ja mam niekedy aj par hodin klud,potom par krat "pichne" snazim sa uz normalne fungovat praveze sa to trosku zlepsilo ,pred tym boli strasne supy
Pri skripani/zatinani zubov, ktore inak ma coraz viac ludi, lebo stresu pribuda, dochadza k zapalu tej casti medzi uchom a klbom, tam je hned ten nerv, takze reaguje. Inak z toho isteho mozes mat kludne aj toto v hrdle, si zober ake silne svaly su tie sankove, ked trebars drtia celu noc, unavene a zdurene musi byt vsetko okolo. To inak nemusis ani citit. Ja som tiez nevedela, ze zatinam az som sa raz zobudila so zlomenym zubom. Ja som inak mala tiez take ze supy, potom aj den nic, potom palenie tvare, potom take ako mini ihlicky, striedalo sa to fest. Nie tak, ze vkuse. Ale kazdy den nieco, minimalne diskomfort.
ja mam tiez taketo tvrde pri koreni zubu a nie je to fistula zo zapalu dr. mi tvrdi ze je to presvitajuci koren zuba - u mna mrtvy a niekedy boli desne tiez som si myslela ze fistula ale ze nie a na rtg zubov nie je vidiet zapal od korena? mne museli robit resekciu