Fistula na ďasne

10. dec 2022

Dobrý deň,
je tu nejaká sestrička alebo zubár čo by vedel poradiť.
Mala som cca 5 rokov mrtvy zub (po endodoncii). Nikdy s nim nebol problem az sa raz zlomil a vypadla vypln.
Zubar ho vycistil a dal mi tam kovový čap a pripravoval zub na korunku. Ďasno ale ostalo červené opuchnuté, dostala som atb.
Potom bol asi týždeň pokoj a zrazu 2 dni pred nasadením korunky sa vytvoril vačok. Lekár ho prečistil dva dni na to povedal že je to ok aj podľa RTG a že nevie prečo sa vytvoril a nasadil korunku.
Odvtedy sa vačok robí každy deň a proste praskne vytečie a takto dookola.
Bola som u zubára a ten to znova prečistil a povedal že to je malá fistula a že to vlastne nieje hnis ale len proste sekrét lebo že su zuby postláčané a že sám nevie prečo sa to tvorí.
Že ak mi to nevadí a nebolí mám to nechať tak ak mi to vadí jedine zub vytrhnúť.

Je tento postup správny? Ako mne to nevadí nejako tam ale predsalen ak je to infekcia asi by som si to tam nemala dlhodobo nechávať.
Neviem čo robiť či rovno vytrhnúť alebo poslúchnuť lekára a je to tak ok

dilino
10. dec 2022

Ja si myslím že to tam niečo bude že fistula sa tvorí každý deň praskne obsah vytečie a na druhý deň sa utvorí znova. Podľa mňa to je nejako divné vysvetlene. Treba ísť na 4 D rentgen a tam nech ho ho pozrú. Toto sa mi nejako nezdá. Mala som aj aj na hornom zube tiež zubárka ale mi to prepichla vyčistila a dala dnu takú tekutinu a zub zadrenovala .Dala ATB na 8 dní a už mám pokoj mám ho opravený a nič mi viac netečie. A ani sa mi fistula už absolútne neurobila ani raz. Takže niečo asi tam budeš mať.

megan777
9. máj 2023

dobry den ako ste potom dopadla ja to mam tiez teraz taky problem