Ahojte. Možno je tu medzi vami niekto, to má podobné problémy ako ja.
Som chronický pacient pre dlhodobé bolesti ako chrbtice tak ak hlavy po operácii mozgu. Ale základný problém je v tom, že už beriem opioidy ako Fentamyl pre silné bolesti a to mi spôsobuje tu zápchu. Okrem tej náplaste Fentanyl užívam aj ine lieky tak lebo mám aj iné diagnózy.
Prosím neviete mi niekto poradiť niečo na tie zápchy? Mám predpísaný aj sirup Duphalac, ale nie vždy mi ho lekár predpíše. Už naozaj neviem čo robiť. Viem, že za tým môže byť aj stres a aj strava, ale keď mne aj prestalo teraz chutiť jesť.
Prosím Vás, ak niekto mi vie pomôcť ako sa zbaviť tej zápchy, tak budem neskutočne rada 🙏
Pekný deň Vám všetkým prajem
Pokial viem, Duphalac nie je na predpis, je volno predajny, takze kde je problem?
A ked uz, radsej si kup Forlax/Macrogol, rovnaky princip len su ucinnejsie a beru sa dlhodobo. A dobry pitny rezim.
@amajlik slivkovy dzus z dm
Duphalac je na predpis, ale sirup Lactulosa - co je uplne to iste, nie je, takze pokojne si ho kup a uzivaj denne. Moja mama berie len Doretu, ale mala z nej velky problem so zapchou a sirupy pomahali. Alebo vymen za Forlax, obe funguju na rovnakom principe, nie su navykove, ale treba ich uzivat pravidelne.
@amajlik ahoj, kolko naplasti si davas? A ake silne?
@independent_woman diky
@renatka100 ja mám náplasť Fentanyl 50 a mením si to každých 72hod. - to je každý 3 deň.
@amajlik prepac nezijem na SK a u nas je to volno predajne. Tak si kup Lactulosa ako Ti radi niekto vyssie, je to to iste. Ale teda ja by som sla skor do Macrogol/Forlax, ktore urcite volnopredajne su, maju vyssiu ucinnost a narozdiel od Duphalac/Lactulosa nesposobuje krce alebo nafukovanie, lebo prechadzaju crevami bezo zmeny, narozdiel od Duphalac/Lactulosa, ktore mozu fermentovat. A ten pitny rezim pripominam preto, lebo tieto latky viazu vodu v creve, cim zmakcuju stolicu a pokial dostatocne nepijes, co je casta chyba a teda nemaju co viazat. Ale ak pijes tak super
Toto davame u nas automaticky pri zapche u nas v UK ked sa beru opioidy:
Docusate
Movicol
Senna
Tieto tri idu ruka v ruke s opiatmi.
Dalej sa este moze pridat Lactulose.
Na Slovensku budete mat nieco podobne.
@amajlik ja ked nedam min 5 km denne rýchlou chôdzou tak mam o problemy ake popisuješ, postarané. Neskutočne bolesti, chronicky stav uz iks rokov. Nepomáha nic aleze nic. Ani chemia ani lieky, zhola nic. Mne pomaha len ten pohyb. Mam lenivé črevo a lieky na to nezaberajú. Cize len ta chôdza mi ostava, pripadne preháňadla ale to by som nedoporucovala to je zas opačný extrém a rozhodí ti to uplne mikrofloru.
@barborachors to by bolo ok, ale ja mám problém s chodením. Ešte keď tak s palicami na dlhšiu trasu ako Nordic walking 🥢 tak hej ale inak sama nedám pre bolestí chrbtice a nôh. Preto beriem aj tie opiáty a aj po operácii som chrbtice, mozgu.....
Pri akútnom probléme glycerínové čapíky. Proti zápche všeobecne pomáha úprava stravy (dostatok tekutín a vlákniny) a pohyb. Niekomu stačí sušené slivky alebo jablká zaradiť do jedálnička, niekto si dáva odvar zo sušených sliviek... A bolo by dobré aj vyradiť potraviny, z ktorých zapeká, ako napríklad mrkva.
A určite má na tom podiel aj fakt, že menej ješ, lebo potom sa menej hýbu črevá - keď to spomalíš či obmedzíš na vstupe (príjem potravy), tak aj výstup (vylučovanie) bude spomalený.