Extrémne vysoký tlak - hypertenzia

fotoarch
27. okt 2024

Partnerovi ,, náhodou,, zistili hypertenziu. Štíhly, športuje, zdravá strava, kľudná povaha, životný stres pod kontrolou. Prvé hodnoty 240/140. Priateľ hypertenziu nepociťoval. Pravdepodobne taký tlak mal minimálne 2 roky . V súčasnosti je liekmi stabilizovaný. Sem tam vybehne spodný nad 110. Máte niekto skúsenosti s takým extrémnym tlakom , liečbou aj prírodnou medicínou, liečiteľmi ? V súčasnosti jeden z možných príčin tohto extrémneho tlaku sa zvažuje edem nadobliciek. Je tu niekto kto absolvoval ostránenie nadoblicky kvoli tlaku?. Pomohlo vám to ? Ďakujem za všetky odpovede.

danielahamar
27. okt 2024

Môj muž mal taký tlak na preventívnej, tiež nič nepociťoval, odvtedy ma lieky.

vroni
27. okt 2024

@fotoarch, o nadoblicke neviem nič, ale taký tlak je rozhodne úplne mimo alternatívnej a prírodnej liečby. Magnézium, čaj z hlohu a podobne alternatívy sú dlhodobo fajn pri mierne zvýšenom tlaku, maximálne do 150/95 a aj to už je rizikové. Tlak vo výške, ako píšeš už nie je o riziku srdcového kolabsu ale o dĺžke cakacej doby naň.

bublinka1426
27. okt 2024

@vroni tiez suhlasim, ze toto by som s dakou alternativou neriesila.
tlak je moc vysoky

urolog - skrz oblicky
interny/kardio - CT ciev treba spravit ...

@fotoarch chapem ze vseobecny vas dakam poslal nie? lebo ten spodny tlak je stale aj pri liekoch vysoky. ja beriem lieky a mavam ho max 95 a aj to malokedy vacsinou 85.

stanulienkat
27. okt 2024

Ty chceš takéto hodnoty tlaku liečiť prírodnou medicínou a liečiteľmi??? Tak smelo do toho, len si dopredu vybav pre partnera opatrovateľku, keď dostaneme mozkovú príhodu. Toto sem normalny človek ani nemôže napísať. Vysokému tlaku sa hovorí tichý zabijak, pretože neboli. Treba si pravidelne merať tlak v krvi a brať účinnu liečbu na tlak a nie pit bylinkové čaje. Obmedziť solenie, nastolit zdravú stravu a primerany pohyb. Z takého tlaku môže dostať akurát mozkovú porážku. Keď nemá veľa rizikových faktorov, môže to byť dedičné a nech si dá vyšetriť obličky.

bublinka1426
27. okt 2024

@stanulienkat presne.

janinah
27. okt 2024

Vek?rodinná anamnéza pozitívna?

nevenka
27. okt 2024

Dojcim a tlak od porodu bol aj 185/125, samozrejme, nie stale, alternativa nijak nepomohla. Len lieky.
Ja by som ale skusila na jeho mieste lieky plus sisiak bajkalsky, to si davam a mam trochu nizsi tlak, ked to beriem. Ale lieky nevysadzat ani nahodou.
No a vysetrenie nadobliciek najprv a podla toho sa uvidi.
Mne ani nechceli robit speci vysetrenia na oblicky a ked uz aj ano, tak na 5 dni hospitalizacia v Lubochni a to som si nemohla dovolit od mesacneho babatka. Teraz ma uz nikto neposiela, len mi predpisuju lieky. A to mam vrodenu vadu oblicky, posledne vysetrenie mi robili v roku 2006. Ale co a ci sa porodmi daco zmenilo, nikoho nezaujima.

pinkgirl
27. okt 2024

Toto je vážny stav, udržateľný jedine nastavenou liečbou lekárom. O alternatívnych metódach ani neuvažuj, ak chceš aby žil. Lieky bude užívať celý život.

mamina7070
27. okt 2024

urcite treba komplexne vysetrenia, okrem obliciek aj mri mozgu, samozrejme echo srdca atd
a treba najst kombinaciu liekov mne napr zabera triplixam (co je jedna tableta s trojkombinaciou ucinnych latok

fotoarch
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karush
27. okt 2024

Pravdepodobne chcú vylúčiť feochromocytóm alebo connov syndróm, keby sa niečo z toho potvrdí, tak sú to vyliečitelné príčiny vysokého tlaku. Ak sa to bude riešiť cestou Ľubochne, tak bude mať dosť pravdepodobne aj zmenenú liečbu na istú dobu, lebo viacero druhov liekov na tlak ovplyvňuje diagnostické testy. V pozvánke to bude v inštrukciách.

fotoarch
autor
27. okt 2024

@fotoarch Nastavenie liečby na extremny tlak prebehlo v Topolcianskej nemocnici, interne oddelenie - patri im velka vdaka, skumali co mohli . Som laik, ale odbery aj kontroly organov dopadli dobre. Je rok v rukach kardiologa, internistu, endokrinologa. Nastavena je liečba, po roku je tlak zníženy na 2/3 povodneho. Stale vsak spodny prebija, sem tam nad 110. Rodinna anamneza je +- vporiadku. Priatel je 50tnik, dovtedy zdravy, bez tazkosti, rekreacny sportovec s tlakom 200 o ktorom nevedel 🤦 ... Tazko sa mu zziva s realitou , igelitka liekov navzdy ... Lubochnu endokrinologiu ma za sebou, zatial potvrdeny vysledok hmatatelny nieje .

danielahamar
27. okt 2024

@fotoarch náhodou očkovany na covid nebol? Veľa ľudí bojuje s tlakom a tam to chce len čas

fotoarch
autor
27. okt 2024

@danielahamar nebol ... Viem ze v spolocnosti je vela ,,tlakarov,, Hladam tie anomalie, viem ze su, ktory maju tlak 200-250-280 a netusia o nom, bezpriznakovy zdravy, funkcny ludia ... Co z dlhodobeho hladiska .. Lebo na prve počutie sa nam to zdal vtip 🤦

danielahamar
27. okt 2024

@fotoarch sú, aj môj je taký, proste veľa starosti 😉

pinkgirl
27. okt 2024

@fotoarch vo veku 50+ je vysoký tlak úplne bežné ochorenie. Žiaľ doba sa zmenila, máme v živote viac stresu, veľa robí aj genetická predispozícia. V tomto veku brať lieky na tlak je úplne normálne. Skôr nech je priateľ vďačný za skorú diagnostiku a nastavenie liečby. Pár desaťročí späť na vysoký tlak ľudia umierali aj v jeho veku. Tvoj priateľ sa musí vyrovnať s tým, že už bude doživotne užívať lieky. Nie je to žiadna tragédia, nech to prijme a vyrovná sa s tým.

danielahamar
27. okt 2024

@pinkgirl môj mal 35😬 a taký tlak🫣

luccija
27. okt 2024

@fotoarch s trocha nižším tlakom dostal môj otec minuly rok mozgovú porážku.Na urgentne mu nevedeli ani namerať tlak.Vdaka Bohu so žiadnym postihnutím, žiadnym poškodením srdca celé kolečko vyšetrení oblicky, srdce, internista všetky CT, MRI mal veľmi zúženu cievu, ktorú mu precpali a dali stent.Pol roka stresov, nervov.Tlak má dobrý drží sa mu dakuj Bohu, že sa na to prišlo, nenarobila to žiadne poškodenia srdca a nespekuluj so žiadnymi alternatívami.Ale môj otec sa necíti dobre tvrdí, že mu ten tlak vadí, že je unavený atď ...práveže niekedy ho ma až nižší.Pohyb pohyb a pohyb držím palce.Mojmu otcovi sa to stalo presne takto pred rokom potom zima málo pohybu dosť stratil kondičku, ale dobre on má 69 r, ale on to skôr psychicky zle znáša, že chce robiť a nevládze tolko.
Veď práve to je smutné, že veľa ľudí nevie, že má taký tlak.Este je mlady bude to dobre

veselo_neveselo
28. okt 2024

@fotoarch Co mozete skusit je naozaj striktna zdrava strava, vylucit vsetky zivocisne tuky, maso, mlieko, pridane oleje, a malo solit. Skusit na par tyzdnov.

Este dobre znizuje tlak aj cviklova stava, ale ta ucinkuje kratkodobo, tak ju treba pit stale - a to sa asi nikomu nechce 🙂

Samozrejme brat lieky ako predpisane, ale ta ozaj zdrava strava vie aj extremne stavy extremne zlepsit, ibaze vela ludi to jednoducho nedodrzuje, lebo je treba zasadne zmenit postoj ku strave.

Ak vies po anglicky, tu je vyborny zdroj, vsetky tvrdenia podlozene vyskumami, poriadne zacitovanymi:

https://nutritionfacts.org/topics/blood-pressure/

veselo_neveselo
28. okt 2024

@pinkgirl Ja by som len podotkla, ze to, ze v 50+ je vysoky tlak beznym ochorenim, tak to stale nie je normalne. Je to stale choroba, a stale s tym mozeme nieco spravit.

Nenormalizujme vysoky tlak ako nieco, co raz budeme mat. Nie je to vobec nevyhnutnost, ale len dosledok naseho sposobu zivota. Vela ludi si mysli, ze ked nefajcia, nepiju nemaju nadvahu (alebo iba malu), ze ziju zdravo, a to vobec nie je pravda.

Len tak pomimo, vcera som hladala recepty na inspiraciu na obed, a boli tam same rezne, zapekane kurence, bravcove stehna, krkovice, smazene ryby, smotanove omacky...zalostne malo naozaj zdravych obedov.

bublinka1426
28. okt 2024

@veselo_neveselo celkovo si myslim ze za vascinou ochoreni, je prave strava, ktora zatazuje nase stravenie.

vroni
28. okt 2024

@veselo_neveselo, nuž, odporúčať vegetariánstvo až veganstvo je momentálne strašne moderné. Akurát, že to nič nelieči nie je to zdravé a v novej kombinácii to môže priviesť zase k iným problémom. Iste, rezeň z antibiotické ho kuraťa uprazeny na nevhodnom tuku nemá so zdravou výživou nič spoločné. Ale nahradiť tonu mäsa tonou múky nie je o nič zdravšie.

veselo_neveselo
28. okt 2024

@vroni To nema s modernostou nic spolocne, len sa prave poriadne zacina o tom hovorit, a su dostupne moznosti ako jednoducho analyzovat obr mnozstvo dat, co sa predtym muselo robit rucne (a trvalo to preto roky).

Za druhe, suhlasim, ze ani muka nie je tou spravnou nahradou za maso, ani mucne jedla. Ked pozries na skolsky jedalnicek, bezmasite jedlo je vzdy sladke. Mne to napriklad normalne nepride.

luccija
28. okt 2024

@veselo_neveselo u nás sa väčšina ľudí vôbec nehýbe ešte tak mladšia generacia...sedi sa v kancelárii, sedí sa doma v nedeľu rezne, zákusok atď..a hlavne veľa ľudí sa nijako neventiluje len stres, nervy.A strava hrozna bravcovina, dobre omastit zemiaky, keksíky, česť výnimkám, ale my sa nicine sami ...cigarety, alkohol, jedlo
Minule som čítala, že len 20% ľudí cez týždeň ide na prechádzku, športuje

vroni
28. okt 2024

@veselo_neveselo, súhlasím, len by ťa analýza mala byť na základe faktov a nie domnienok a to zatiaľ nefunguje. Proste porovnám kura z kfc s bio šalátom a zistím (šokujúco), že šalát je zdravší a to znamená, že maso je nezdravé. To proste nema výpovednú hodnotu. A momentálne je po vege formách politicka poptavka, takže všetky vege formy sú strašne zdravé a beda studii, ktorá by sa opovazila tvrdiť opak

karush
28. okt 2024

@fotoarch To znamená, že sa v Ľub. nič nepotvrdilo, či ešte sa na výsledky čaká?

fotoarch
autor
28. okt 2024

@karush ked kopec latinskych nazvov , laik je z toho jelen... a tradnicne ako na sr v nemicniciach pristup, vysetrenia vsetky možné sa spravia aj zaujem super, ale ked ta prepustajy 3A4 v latincine s jednou vetou. skoda.. Nejake predbezne diagnozy sa vylucili, podozrenie na nadoblicky ostáva, ze ho pozvu este raz a pridaju dalsie testy... Ci ho pozvu o mesiace, o rok ? netusim... caka ... Ale liekmi je stabilizovany to je hlavne ...
Keby to bol ten vyrastok a nadoblicke a po jeho odstraneni by sa tlak vratil spat, to by bola urcite vyhra. Kazdy tlakar by to asi chcel mat takto. Mozno napusenuekto do vlakna, ci pi odstraneni nadoblicky ,,vyzdravel,, ci musel brat ajtak som c u luecbu napr hormonalnu a aky toma dopad na zivot,

veselo_neveselo
28. okt 2024

@vroni Ta analyza na zaklade faktov je, existuje, podlozena vyskumami, studiami.

Ak si prelistujes ten link vyssie uvedeny, kazde jedno tvrdenie je tam podlozene studiami, z roznych krajin, roznych timov, prihliada aj na to kto viedol a financoval dane vyskumy. A zaroven sa neboji poukazat na konflikt zaujmov, ked je zly dizajn vyskumu, ked su tie vysledky diskutabilne, ked nie je preukazany efekt, alebo je len slaby.

veselo_neveselo
28. okt 2024

@luccija Ja uplne suhlasim. A zaroven ale je fakt, ze vysoky cholesterol maju aj sportovci, co sa hybu vela.

A tiez, to ze jeden nepije, nefajci, este neznamena ze nebude mat kardiovaskularne ochorenie, vysoky tlak alebo ine.

karush
28. okt 2024

@fotoarch To je škoda, že nespravili všetky testy. V správe zvykne byť uvedené, že kedy je ďalšia plánovaná kontrola. Ak by si chcela, viem vysvetliť, kľudne pošli do správy bez os. údajov.