Ahojte, dnes mi zubárka oznámila, že môj spodný zub múdrosti musí ísť von. Je normálne vyrastený, nieje ležiaci ani nič podobné, tak mi dala termín o 3 týždne. Ja mám však zo zubarky už od detstva takú (iracionalnu) paniku, že aj keď mám ísť len na preventívnu prehliadku tak mi to zo stresu nedá spať a žalúdok mám stiahnutý niekoľko dní predtým.
Takže toto zistenie, že mám absolvovať extrakciu osmičky ma vystresovala na smrť.
Googlila som, hľadala, videla som že na niektorých klinikách robia aj pri celkovej anestéze, no stojí to nehorázne peniaze. Tak mi napadlo, či neviete o niečom takom, kde by to robili pod vplyvom nejakého "oblbovaka", alebo niečo podobné. Som ochotná cestovať, tak ak by ste náhodou vedeli o niečom na východnom/strednom Slovensku budem strašne vďačná 🙏
@kris_tin257 vieš čo, keď ja sa bolesti bojím najmenej, pre mňa je najhoršia presne tá predstava že cítim tam tlak a vnímam to že mi v tých ústach dačo robí. Ja si to len predstavím a mne je normálne nevoľno. Vôbec to neviem prekonať 🙈
@kris_tin257 chirurgická extrakcia je to len v prípade ak je zub neprerezany alebo čiastočne prerezany. Toto nie je ten prípad, zub je vyrasteny. Je to obyčajná extrakcia a tu môže urobiť aj stomatolog. Ak sa jedná o chirurgicke odstranenie môže to urobiť len stomatochirurg.
@tina_tar existuje možnosť rajskeho plynu, v BA to jedna klinika má. Pripadne si môžeš dat niečo na upokojenie. Inak prečo ideš dat vytrhnúť zub, ktorý je vyrasteny? Robí ti nejaké problémy.
pridám sa, lebo to aktuálne riešim tiež a som z toho na nervy
@janka_266 Fakt? No za pokus by to stálo, aby na to pozrel aj niekto iný.
Ona mi ho rozvrtala ešte v septembri 2021 a dala mi tam len vložku, nechcela viac riešiť keďže som bola tehotná a až teraz sme sa k tomu dostali, išla som tam s tým, že mi ho zaplombuje, no keďže ma bolel keď mi na nho fukala ten studený vzduch, aj keď po ňom pobuchala, tak skonštatovala že bude musieť ísť von. Ja neviem, ja týmto veciam vôbec nerozumiem 🙈
@sima338 och, no som "rada" že v tom niesom sama 😔 a máš plán ako by si to chcela riešiť? Ja by som bola najšťastnejšia keby ma uspali a tak ho vytiahli, no na všetkých klinikách by to vyšlo viac ako 500€ a to už je teda riadna pálka 🙈
@gemerka17 ja som mala zub úplne prerastený dlhé roky von takže nie je to úplne pravda, musel mi ho vyrezávať. Rovnako muž má dolnú osmičku celú von a iný zubár ho tiež posielal na chirurgiu
@kris_tin257 ak si mala celý vyrasteny zub, tak to bola iba extrakcia, podľa tvojho opisu komplikovana. Pri chirurgickej extrakcii nie je zub vonku. Cena sa dosť líši podľa toho či ide o extrakciu alebo chirurgicku extrakciu, na cenníkoch u zubára nájdeš vždy plus komplikovane k tomu, cena potom vzrastá.
@tina_tar zub sa určite dá zachrániť, lenže tvoja zubarka nemá na to vybavenie (treba mikroskop) a tak isto k osmičke je zlý prístup, čiže sa jej nechce. Co sa ani nedivím, keďže tam prd vidí. Chod konzultovať k inému zubárovi a ak sa ho rozhodneš dat vytrhnúť (Lebo záchrana môže stať aj 500 e a viac, ak je kaz veľmi veľmi hlboky) , tak len k zubárovi chlapovi a najlepšie stomatochirgovi. Chlap ma väčšiu silu a nie je prekvapením, že žene zubárke sa zub zlomí, keďže nevie tak ťahať.
@gemerka17 fuuuha, tak to je riadna pálka 🥵 musím to teda zvážiť a pozistovat viac o tej zachráne, lebo až tak ma netrápi či prežije zub, ale moja psychika by na tom bola jednoznačne lepšie keby som to nemusela absolvovať.
Inak hneď odkedy mi oznámila že pôjde von, v Tom momente som začala uvažovať nad tým že by som išla radšej na stomatochirurgiu, aj keď ako zubárka je šikovná, ale predsa. A ak by som sa rozhodla navštíviť normálne stomatochirurgiu priamo v nemocnici, nevieš či by mi trebalo nejaký výmenný lístok od mojej zubarky? A ďakujem ti krásne za cenné rady, vidno že sa vyznas ❤️
@tina_tar určite by som to riešila cez stomatochirurga - chlapa. V nemocnici by to malo byt zadarmo a výmenný lístok potrebuješ. Nie je hanba od lekárky ho ísť vypýtať. Je to tvoje zdravie, máš právo na vyber lekára a na niekoho komu budeš počas zákroku veriť. U ženy by som sa bála trhať zub, teda najmä zadné zuby z dôvodu sily a výrazne menších skúsenosti. Predsa chirurg ma toho natrhane až az. A pri osmičke pozor, nie len, že je ten zub vzadu, kde je zlý pristup ale aj môžu jeho korene ísť blízko tvaroveho nervu. Ten keď sa poškodí, tak trvalý následok je strpnutie časti úst. Toto skôr platí ak je zub neprerazany, ty ho máš našťastie vonku ale RTG sme nevideli a just sa môže stať, že budeš mať dlhé korene, ktoré sú blízko nervu.
Ja som bola pred rokom, dolná osmička, kaz a zápal. Od vstupu do ambulancie po vypísanie receptov na ATB som bola vnútri 15 minút, dostala som 5 injekcií, resp. 2 na 5 vpichov, netuším kedy mi ju vytiahol. Absolútny macher stomatochirurg Dr. Szabó
@gemerka17 mne vytrhli dolnu osmicku len ciastocne vyrastenu uplne normalne.preto musela von lebo uz nemala kam rast.obrovske problemy zapal antibiotika usta drevene nebola som schopna ich otvorit.boli sviatky rozhanali ma po celom okrese az som isla k jednemu sukromnikovi o 3 ulice dalej usta mi roztvoril zub nasupi vytrhol podal.mi dva ibalginy a poslal ma so zelanim krasnych sviatkov domov.len ujo zubar mal asi 140 kilov mozno preto mu to islo tak sikovne.kamska nemala take stastie pri trhani sa zub zacal triestit na kusky a skoncilo to vysekavanim.
@tina_tar Ahoj, chápem Tvoje pocity, ja mám našťastie už len 1 osmičku v ústach 🙂 z toho spodná bola "na ležato", o jej extrakcii by som vedela písať knihu. Bolo to pred 10 rokmi a dodnes mám čiastočne necitlivú časť jazyka. No nechcem Ťa strašiť, skôr pomôcť. V auguste mi ťahali predposlednú, hornú. Po zážitku spred 10 rokov som mala vážne obavy, no našla som p. Dr. Andreu Mrva - má kliniku (Omega Dental Clinic) v Ružomberku a to je jedna TOPKA! trvalo to presne 3 minúty, bez bolesti aj po odoznení injekcie, neskutočne milá pani doktorka, úžasná starostlivosť. Stálo ma to 100 €. Ak chceš, viac info v ss. ;)
@tina_tar prečo vlastne ti ho chce trhať, keď je už mŕtvy?
Ak ti tam nezavadzia, nech vyberie nervy a zavrie ho. Môžeš ho tam mať takto roky.
Aaaa.. teraz pozerám, že je to dávna téma. 😃 Tak snáď si obišla dobre nakoniec .
@lenkakravcova vieš čo, tak som dopadla, že som ešte nenabrala odvahu 🫣😁
Nebojteeeee, mne dnes tahali 8 dole vľavo, malo som skrizeny koreň a k tomu ešte aj sa mi do toho nechcel pustiť nikto, lebo koreň zasahoval do nervu(tuším do trojkáneho nervu) Nakoniec mi ho dnes vytiahol Pán Doktor Čech so SNV bezbolestne, po vytiahnutí skoro žiadna bolesť. Príjemný ústretový zubár, klobúk dole. Skúste si ho preštudovať, je to fakt profesionál. Iný zubári mi chceli urobiť resekciu, a pri ňom zub vonku behom dvoch minút. A to som sa mu prezehnavala a modlila som sa, ešte aj zasrandoval, všetko chápal. Všetci ktorí sa bojíte, odporúčam tochto doktora. Žiadna bolesť, ani opuch. Ani som nevedela ako zub bol vonku. A verte že väčší strachoput ako ja, sa už nenájde. Držím palce všetkým. Nebojte, Ja som veriaca, a viem, že je tu veľa ľudí, ktorý možno sú ateisti a tak, ale modlim sa za vás všetkých, ktorí trápia zuby, hlavne tie zuby múdrosti. Modlim sa vás všetkých, aby ste sa nebáli, a nech pri vás Pán Božko stojí, a vezme z vás strach, ako vzal zimná. Držím palce všetkým. ❤️
@tina_tar Ahojkyyy, 120€. Super cena, a to ma pýtali od 250€ do 500€ len za extrakciu. Fakt chod, ver mi, že viac sa báť nemôžeš, jak Ja. Ja som mala pred dvoma rokmi zlu skúsenosť, nechci vedieť, čo som prežila. Doktor milý, ústretový, posranduje. Taktiež sestrička, ma tam obimala, ako to super zvládam, fakt to trvalo dve minúty. Injekcia mi zamrtvila ucho, polovicu tvare, polovicu jazyku, prišla som domov o 12 a injekcia som prestala cítiť o pól 5. Som druhý deň po vytrhnuti, bolesť žiadna, žiadny opuch. Akurát mi to zašil, aby sa to skôr zapojilo. Fakt super zubár z veľkým Z! ❤️ Ja som sa mu tam prezehnavala, modlila sa.😂❤️ Keď som odchádzala mi hovorí Pomodlite sa za nás❤️ Skúste si ho preštudovať, zavolať. A to sa fakt do toho nikto nechcel púšťať, mňa zub bolel týždeň, ja som plakala kvôli tomu, že ma nikto nechce zobrať, a tie sumy. Chceli mi robiť resekciu koreňov, ďalší zas ma poslali domov, lebo koreň bol veľký skrizeny, a zasahoval nerv. Fakt sa neboj. Doktor super sestrička taktiež, a Ja sa za Teba modlim už teraz. Držím palce❤️❤️❤️❤️
Extrakcia dolnej osmičky sa robí chirurgicky, čiže tam musí byť lokálna anestézia je to náročnejšie ako horné osmičky. Ja som po extrakcii mala normálne stychy ktoré mi o týždeň vyberali a tri dni antibiotiká, opuchnuté ústa som mala niekoľko dní. Samotný zákrok je ok dajú injekcie a človek cíti len tlak keď ale anestézia odíde vtedy to začne bolieť