ERP a žlčník

30. júl 2022

Prosím ti ktorí ste mali zlcnikove kamene a absolvovali ercp... Pomohlo to a nemali ste už potom záchvaty a mohli ste jest normálne? Alebo je to tak ze aj potom treba dodržiavať diétu lebo by sa kamene znova vytvorili?

queeninthenorth
30. júl 2022

Je to individuálne, na začiatok tiež treba dodržiavať diétu a postupne skúšať potraviny a človek uvidí čo mu robí problémy a čo nie 🙂

janka54321
30. júl 2022

A máš vonku žlčník, a teda vytvorili sa ti len v cestách žlčových?...ja mám necelé tri roky od ercp, mala som aj zápal pankreasu a žlčník išiel tri mesiace po ercp von ..prísnu diétu som držala cca pol roka a teráz jem, aj tie veci, čo by som nemala, ale zle mi nebýva a ani kamene sa nevytvorili. Lebo presne toho sa veľmi bojím, že opäť upcha zlcovody

janka_266
30. júl 2022

Po ercp ide žlčník von. Aspoň u mna šiel mesiac po ercp

autor
30. júl 2022

@janka54321 nie ja stále zlcnik mam... Nedávno mi zistili kamene a mala som záchvat tak mi povedali ze je možné ísť na ercp podľa toho aký stav bude na sono

e1i
30. júl 2022

Ved teraz ho mas, co ale neznamena ze po ercp nebude musiet ist von aj tak.

dema4016
30. júl 2022

@e1i čo je ercp? Aj ja mám žlčníkový kameň a veľmi sa mi na operáciu nechce ísť

e1i
30. júl 2022

@dema4016 pozri Google alebo nech poradia co to absolvovali, ja skúsenosť nemam. Iba pisem ze to ak sa absolvuje, neznamena ze aj tak nebude musiet ist zlcnik skor ci neskor von

janka54321
30. júl 2022

Ked už sa tvoria kamene, znamená, že máš hustejšiu žlč a skôr, či neskôr sa vytvoria ďalšie kamene, jednoznačne von aj žlčník, ..v ňom nemáš nič?...blato napríklad ...ja som to nakoniec dohnala až do zápalu pankreasu, zamna jednoznačne von a bude

janka54321
30. júl 2022

@dema4016 ercp nenahradza operáciu žlčníka, čiže jeho vybratie ...ercp je skôr život zachranajuci úkon, robí sa, keď je to už nevyhnutné ...a vznikne zápal pankreasu, pečene ...pri ercp sa uvoľňujú kamene, blato zo žlčových ciest, nie zo žlčníka a samotný úkon má aj vedľajšie rizikove účinky...môže sa podráždiť spomínaný pankreas, môže vzniknúť zapal

evabb35
1. aug 2022

Je to strašne individuálne, úspech liečby záleží od nálezu a aj od trpezlivosti, disciplinovanosti pacienta a aj od šikovnosti a skúseností lekára. Veľmi dôležitý je pitný režim a samozrejme aj ďalšia liečba.

snezienkaaa82
1. aug 2022

Po ercp ide žlčník vonku.

evabb35
1. aug 2022

Dnes už žlčníkový kameň sa dá vybrať aj pomocou ERCP. V niektorých prípadoch sa to dá.

evabb35
1. aug 2022

@snezienkaaa82 Prečo by mal ísť po ERCP žlčník vonku? To tak nie je.

snezienkaaa82
1. aug 2022

@evabb35 bola som v Ružomberku pred 2 rokmi. Ú 3 lekárov.
Nikdy som nemala zlcnikovy záchvat. Jednbeho dnba som ozltla ako pri žltačke. Čiže rýchlo do nemocky, vyšetrenia.....
Zistili, že mám piesok v zlcovod a par drobných kamienkov v zlcniku. Najprv robili ercp a o týždeň šiel žlčník von, aj jed som mala výsledky bikirubinu lepšie, hodnoty klesali.
Ono ak má piesok v zlcovodoch a par drobných v zlcniku, tak ide von. Mne to bolo tak vysvetlene. Ercp by jej len tak nerobili...

evabb35
1. aug 2022

@snezienkaaa82 To mi je ľúto, že sa vyskytli takéto komplikácie. Len takéto komplikácie sa nevyskytujú u každého pacienta. Záleží od nálezu, je to strašne individuálne.