Epilepsia - malé záchvaty

rea92
12. apr 2017

Dobrý deň.
Môj problém spočíva v tom, že už 10 rokov mávam malé záchvaty (petit mal), väčšinou po nekvalitnom spánku, avšak v poslednom čase aj cez deň. Vo februári som mala po prvý krát veľký záchvat (grand mal). Odvtedy som už veľký záchvat nemala, len tie malé. EEG nepreukázalo žiadnu epileptickú činnosť...ešte mám ísť na magnetickú rezonanciu.
Ak sa však ani tam nič nezistí, čo potom? Nenapíše mi neurológ žiadne lieky na epilepsiu, pretože na ich prístrojoch sa nič nepreukázalo? Hoci epilepsiu mám? Stretli ste sa s podobným prípadom?
Za každú pomoc/informáciu ďakujem

ostorha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
montblanc
12. apr 2017

Lieky ti urcite musia dat aj ked na eeg nic nebolo. Mne tiez nikdy neukazalo eeg nic a lieky som brala roky. Ja som ako mala padla na lade velmi silno na hlavu a nasledkom toho to vzniklo. Od 15tich uz lieky neberiem, ale tiez sa mi stalo ked som mala nedostatok spanku, ze na mna ide zachvat, ale vzdy som rychlo otvorila oci a pozerala na okolie a preslo to. Prave tuto noc asi po dvoch rokoch to na mna znovu islo. Ale prikladam to hormonom, lebo stimulujem pred umelym oplodnenim. Dufam ze sa mi ta choroba uz nevrati spat, lebo sama vies ake to je. Tak sa nevzdavaj a zmen neurologa. Lieky ti musia dat 🙂

ostorha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kacena4
12. apr 2017

@rea92 ahojko ako sa prejavuje tvoj zachvat pises ze ich mavas 10r. tj 10r. chodis k neurologovi a sleduje ta? a nelieci??? pravidelne ti robi eeg? ci len teraz ti spravili eeg? po tom velkom zachvate? bola si po nom hospitalizovana? ako to prebiehalo? vela podrobnosti si nenapisala tazko sa davaju radi k tomu dcera ma tiez male zachvaty a berie lieky, casto prichadzaju po vypatej situacii, a tiez v obdobi menstruacie, vtedy je uplne rozhodena ☹ a mava pravidelne zachvaty, prave to chceme riesit s neurologickou a zmenit liecbu alebo nieco... ale 10r. nic nerobit!!! su to naozaj epi?? nemoze to byt nieco ine?? preto sa pytam na priebeh

marina24
12. apr 2017

Aké sú malé záchvaty ?A ako vieš, že sú to vôbec epileptické záchvaty, zdiagnostikoval ich niekto niekedy, či iba sama od seba vieš, že to je ono ? Odkiaľ to vieš, keď ti nič nenašli na mozgu ? Pri epilepsii by sa niečo zistilo. Neurológ by ti najmä po veľkom záchhvate mal nasadiť liečbu. Je to veľmi divné pretože neurologovia dávajú radi takéto lieky aj na zápaly trojklan. nervu prípadne obrnu lícneho nervu alebo aj ako všeliek proti depresii. Tak ja neviem, ale napríklad taký neurotop je jeden z tých slabších na epilepsiu a mne zabral veľmi. Určite nájdi kvalitnú neurologičku a nedaj sa odbiť ! Epilepsia je vážna vec, musí sa ti dokázať testami a majú sa ti na ňu dať aj patričné lieky !!!! Nepodcenuj to, ide ti o život. Raz môžeš nešťastne spadnúť a čo potom?

rea92
autor
15. apr 2017

@kacena4
Ahoj. Keď som mala 15 rokov, mávala som veľké bolesti hlavy, približne vtedy začali aj tie malé záchvaty, začala som behať po lekároch a dostala som sa, samozrejme, aj na neurológiu. Bola som na EEG, MR, EMG....nevedeli mi povedať z čoho mám tie bolesti...a tie malé záchvaty.....my sme tomu doma hovorili, že mám TIKY....triaslo mi rukami, občas sa mi akoby podlomili kolená, ale nespadla som na zem...neurologička mi NIKDY ani len nenaznačila, že by to mohlo súvisieť s epilepsiou, naopak, posielala ma na psychiatriu, lebo si moje stavy nevedela vysvetliť...
Proste na h...o lekárka....nechala som to tak, snažila som sa s tými TIKMI žiť, nemala som ich každý deň, len občas......avšak tento rok, presne 1.2. o polnoci som sa zobudila, išla som deťom dať lieky (boli práve chorí, brali antibiotiká), najprv som mala tie TIKY, vyliala som lieky na zem....potom som išla do kúpeľne s pohárom, že si naberiem vodu...a vtedy sa to stalo, z ničoho nič som zastavila pred kúpeľňou, pustila som pohár (rozbil sa)...a potom som dostala záchvat, na ktorý si samozrejme, nepamätám....len partner, ktorý bol našťastie ešte v obývačke, mi potom povedal, že som padla na zem, ako vrece zemiakov, začala som sa triasť (celé telo), mala som vyvrátené oči, pena mi išla z úst, chvíľkami som prestala dýchať....svokra, ktorá býva s nami rýchlo zavolala sanitku...keď som nabrala vedomie, už prichádzala sanitka, partner mi dával mrazený hrášok na čelo 🙂 pretože som si strašne udrela hlavu, resp. čelo, mala som ohromnú hrču cez pol čela, udreté aj oko, hore na hlave, vo vlasoch ďalšia hrča....záchvat trval skoro 15 minút, ďalších 15 minút som ešte nevnímala...1 deň som ležala v nemocnici na pozorovaní, robili mi ešte na príjme CT, kvôli tej udretej hlave....a potom mi robili aj EEG....ale všetko bolo v poriadku....
a vtedy

kacena4
15. apr 2017

@rea92 ahojko neviem ci si nedopisala prispevok alebo to nepreslo cele... ale z toho co opisujes to vyzeralo v mladosti na tetaniu, ale skor na uskostne stavy, vycerpanost preto ta posielali na psychiatriu ☹ skor ta tetania ta sa prejavuje tymi krcami, podlamujucimi sa nohami, bolestami... proste tak ako to opisujes ma to vela priznakov ale mozno sa mylim ano to posledne vyzera na velky zachvat ale nic to nemusi znamenat. jeden zachvat v dospelosti moze byt z vycerpanosti a dospelaci ho dostavaju ak prezenu svoje sily ☹ poznam viacero znamych ktory dostali zachvat len jeden a nikdy zatial ziadny iny a ani sa im nic neozbjavilo na eeg ani nikde inde, proste len ich to upozornilo ze maju trosku spomalit v zivote v praci a viac oddychovat to este nemusi byt klasicka epi. skus sa popytat na tu tetaniu ci to nemoze byt to napr. pozriet aj tu vela zien tu o tom pise ci sa v tom nenajdes ja ju mam tiez a vela priznakov je podobnych ☹ drzim palceky nech hlavne vies co ti je a citis sa lepsie

rea92
autor
29. apr 2017

@kacena4 Ahoj...po čase sa zasa ozývam 🙂 Zasa som pred týždňom v noci dostala veľký záchvat, volali mi záchranku....5 dní som bola v nemocnici na magnéziových infúzkach, predposledný deň mi robili EEG a hádaj čo? Ukázala sa tam epileptická aktivita 🙂 Dostala som hneď aj lieky. Najprv som mala pocit, že je všetko v poriadku, že krásne zaberajú, ale od včera mám nechutenstvo k jedlu, neviem v noci spať a tým pádom som aj ráno dostala malý záchvat, ktorý chvalabohu neprešiel do veľkého. Vo štvrtok 4.5. idem na kontrolu k neurológovi, poviem mu o vedľajších účinkoch lieku. Prosím Ťa, ako ste sa s tým (s epilepsiou) zvládli vyrovnať a prijať to tak ako to je? Ja chcem navštíviť psychológa, lebo ja nedokážem večer ísť spať, pokiaľ vedla mna neleží aj môj muž...ja mávam veľké záchvaty v noci ked sa prebudím. A preto sa bojím byť v noci sama. Chcem s tým strachom bojovať a vyrovnať sa s tým, ale zatiaľ neviem ako.

marina24
1. máj 2017

@rea92 a vysvetlili ti prečo si mala tie záchvaty už viditeľné aj na mozgu a dovtedy nie ?

lawrus
14. aug 2017

Nas zivot s epilepsiou - lezim na nemocnicnej posteli s mojim synom a rozmyslam, co vsetko nas caka....Pred par dnami nam po viacerych zachvatoch stanovili tuto diagnozu. Popravde, mam o nej par informacii ale viete ake sme my mamy, chceme vsetko lepsie ako sa to len najlepsie da. Preto som prisla s napadom vytvorit tuto skupinu, kde by sme si mohli povymienat rady, informacie a pozitivnu energiu v boji s touto diagnozou. Spolubojovnicky, rada vas tu privitam 😊
https://www.modrykonik.sk/group/9776/

anakristina
20. nov 2017

Ahojte,spankova apnoe to nemôže byť????mávam niečo aj ja v noci,povedala by som,ze určite epilepsia,na vyšetrení som nebola,len som sa spýtala neurológa a hneď povedal,ze apnoicky syndróm.ale keď ja cítim,ze to na mňa ide,snazim sa otvoriť oči a nejde to,mne to nevyzerá na apnoe.....vraj treba ísť do spánkového laboratóriá na rozsiahlejšie vysetrenie

keira
5. mar 2018

@lawrus a aky mal nalez z CT?

cokolada_876
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikaszabova
20. feb 2020

@cokolada_876 naco aktualizujes stare diskusie? Jedna 5rocna, druha 3rocna. Radis im, ako keby to bol u nich aktualny problem 🙈

cokolada_876
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikaszabova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cokolada_876
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikaszabova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz